Ce s-ar face Victor Ponta fara Traian Basescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 20:00
9868 citiri
Ce s-ar face Victor Ponta fara Traian Basescu? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Tot e bine ca in aceasta campanie am avut macar o dezbatere intre candidati. Nu completa, din pacate, pentru ca mi se pare inadmisibil sa nu abordezi nicidecum politica externa, adica principala atributie a presedintelui Romaniei.

Dar, in orice caz, B1 TV a avut un format de dezbatere, o tematica bine definita si reguli clare, spre deosebire de haosul, deliberat sau nu, de la Realitatea TV.

B1 TV a inteles se pare mai bine ca o dezbatere intre candidati nu e talk-show, are un format rigid, in care moderatorul nu intreaba ce-i trece lui prin cap, nici macar chestiuni de actualitate imediata, ci strict ceea ce tine de atributiile prezidentiale si poate oferi o imagine cat mai corecta despre profilul prezidential al candidatului.

In privinta candidatilor, mi s-a parut ca in dezbatere autentica dl Iohannis a performat mai bine. E drept ca de aceasta data a venit pregatit, cu mesaje clare, cu gloante de argint, precum poza cortegiului pesedist de aparare a lui Constantin Nicolescu in fata Justitiei.

Pacat ca nu i-a amintit dlui Ponta si cum promitea sa-i faca dreptate lui "Costica", condamnat si puscarias in acest moment, daca tot era candidatul PSD intr-un mare elan de aparator al Justitiei.

Am vazut de aceasta data un Victor Ponta cu mult mai defensiv, uneori cu un rictus blocat pe fata, insa pregatit sa pareze cam orice atac previzibil, fie ca era vorba de tata socru sau de plagiat.

Ma intreb insa daca juristul Ponta nu stie carte sau eludeaza adevarul cand pretinde ca are o hotarare definitiva si irevocabila a ICCJ in privinta plagiatului.

Nu, hotararea nu e pe fond. Adica ea nu spune ca dl Ponta nu a plagiat. Hotararea a respins doar actiunea prin care Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru contestau NUP-ul primit de Victor Ponta de la procurorul sef Nitu, pe motive procedurale.

Pe fond, chestiunea plagiatului lui Victor Ponta, confirmat de trei comisii academice, nu a fost niciodata discutata de ICCJ.

Apoi, mi se pare de o infinita ironie disperarea cu care Victor Ponta se agata de Traian Basescu. Pare ca nu poate functiona intr-o ecuatie care sa nu-l includa pe actualul presedinte la care se raportaza mereu. Si nu e vorba doar despre exploatarea temei antibasismului, singura lui tema politica.

E vorba si despre felul in care incearca sa il imite in gesturi, in abordari. Mi se pare evident ca Victor Ponta nu-si doreste pentru cand va fi mare (mare presedinte, desigur) decat sa fie si el macar un pic Traian Basescu. Si ma intreb ce ar fi Victor Ponta fara modelul si reperul Traian Basescu.

Ceea ce mi s-a parut insa cel mai relevant in aceasta dezbatere, al carei scor nu ma hazardez sa-l indic pentru ca mi se pare foarte strans, este lectia pe care a primit-o intreaga clasa politica, in ipoteza ca a vrut sa o inteleaga.

Era firesc ca, dupa cum a decurs campania, in conditiile ofensivei fara precedent a DNA, coruptia si coruptii sa fie o tema importanta de dezbatere. Mai ales ca presedintele ia niste decizii cheie pentru functionarea ei, incepand cu numirea si revocarea sefilor de instante si a procurorilor sefi.

Sigur ca din acest punct de vedere Victor Ponta este "ciuruit". Cand Klaus Iohannis a inceput sa citeasca lista penalilor condamnati sau cercetati din PSD parea ca nu se mai opreste si nici macar nu a fost o enumerare completa. Putea sa mai continue.

Sigur ca dl Ponta nu poate vorbi de respectul pentru Justitie cat timp dna Andronescu este aparata de urmarire penala prin votul parlamentarilor, cand tata socru e urmarit penal in mafia padurilor, cand camaradul Dan Sova e si el client al DNA. Acestea sunt evidente.

Tristetea este ca nu are cine sa i-o spuna apasat si fara ca din propriul dulap sa nu cada cu zgomot schelete. N-a fost usor pentru dl Ioahnnis sa vorbeasca despre curatenie in politica cu dl Chiuariu, condamnat penal pentru coruptie si inca senator PNL. Cu dl Turcanu. Cu dl Fenechiu, de care pare sa fi uitat toata lumea.

E greu sa vorbesti despre actiunile antijustitie ale PSD cand la ele au participat si liberali, in frunte cu dl Antonescu, acelasi care l-a adus pe dl Iohannis in politica si cu care dl Iohannis a facut echipa vreme indelungata.

Trecutul se razbuna intotdeauna. Pana la urma nimic nu ramane nedecontat. Si decontul vine exact atunci cand ai mai putina nevoie de el.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Iohannis Ponta dezbatere , #Klaus Iohannis