Cine fuge de confruntarile televizate si de ce? (Opinii)

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 15:32
8438 citiri
Cine fuge de confruntarile televizate si de ce? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Prima grija a lui Victor Ponta, la o ora dupa inchiderea urnelor, a fost sa declare ca vrea patru dezbateri cu Iohannis, cate una la fiecare televiziune de stiri, Antena 3, Romania TV, B1 Tv si Realitatea Tv.

Acea declaratie a fost cel putin ciudata. Provocarea a venit rapid, in fata reporterilor TV, pe un fond de interes crescut pentru rezultatele din primul tur.

De ce s-a grabit Victor Ponta? In opinia mea, staff-ul de campanie al candidatului PSD a decis ca nu va fi nicio dezbatere televizata, iar propunerea venita de la actualul premier nu e decat o strategie pentru a bloca realizarea oricarei punti de comunicare intre echipele de campanie ale celor doi candidati.

Ca sa blochezi ceva si sa nu pari vinovat, trebuie sa faci o propunere nerezonabila. Patru dezbateri, la patru televiziuni diferite, inseamna o nebunie din cel putin trei motive:

1. Dintre cele patru televiziuni, doua sunt ostile pe fata lui Klaus Iohannis, e vorba de Antena 3 si RTV. Intamplator sau nu, cele doua au si audientele cele mai mari.

2. E foarte greu sa accepti o astfel de propunere daca esti Iohannis, candidatul cu mai putine voturi castigate in primul tur, pentru ca aceste dezbateri au o adresabilitate nisata, de ordinul sutelor de mii de oameni. Impactul asupra alegatorilor e mult redus in comparatie cu dezbateri care pot fi transmise de toate statiile TV.

3. Temele nu au fost negociate, ci au fost alese de Victor Ponta.

La o zi de la propunere, Klaus Iohannis a explicat de ce nu e de acord cu propunerea sefului PSD:

"Solicit in mod public candidatului Victor Ponta sa renunte de urgenta la asemenea tertipuri si sa aiba curajul sa isi asume o confruntare de idei corecte, in care niciunul dintre noi nu porneste cu un avantaj ilegitim.

Ii cer premierului sa mandateze echipa sa de campanie sa poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cat mai rapid conditiile de desfasurare a unei dezbateri reale, din care electoratul sa poata intelege care este viziunea fiecarui candidat pentru viitorul Romaniei".

Acestea fiind pozitionarile, exista posibilitatea ca pentru prima data in istoria postdecembrista sa nu avem nicio dezbatere intre finalistii cursei pentru Cotroceni.

Cred ca staff-ul PSD a decis astfel pentru ca vor sa-l protejeze pe Victor Ponta pe care eu il vad slab intr-o confruntare cu cineva ostil, iar el nu are niciun avantaj strategic.

Sa ne amintim de faptul ca Ponta evita confruntarea directa, interviurile cu jurnalistii care-l critica, a incercat cu Dan Tapalaga si Cristoiu, dar i-a chemat pe teritoriul lui, la Guvern.

Cred ca cei din echipa lui stiu asta si nu vor sa-l puna intr-un context pe care nu-l controleaza.

Pe de alta parte, din declaratia lui Iohannis se intelege ca primarul e adeptul unei singure dezbateri televizate, desfasurate pe teren neutru si transmisa de toate televiziunile.

Trebuie amintit ca, traditional, candidatii PSD au evitat intotdeauna dezbaterile televizate. 2004, Traian Basescu-Adrian Nastase, una singura. 2009, Basescu-Geoana, tot una.

O singura dezbatere pare a fi fatala candidatilor de stanga. Ion Iliescu a pierdut la Constantinescu pe intrebarea "Credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?", Nastase, pe blestemul comunistilor enuntat de Basescu, iar Geoana pe vizita secreta la Vintu, devoalata de acelasi Basescu in timpul dezbaterii finale.

Intr-o singura confruntare, tensiunea este foarte mare si orice greseala poate fi fatala unui candidat sau altuia.

De aceea, spun ca Victor Ponta va evita intalnirea directa cu Iohannis. Ideal ar fi sa avem trei dezbateri pe teme mari, toate desfasurate pe teren neutru si transmise de toate televiziunile la nivel national. Intr-un astfel de format, o greseala dintr-o intalnire poate fi corectata in urmatoarea.

Dar sunt sceptic in ce priveste o astfel de posibilitate, care nu pare dorita de niciunul dintre cei doi finalisti.

Dar, pe de alta parte, va fi foarte interesant ce se va intampla daca Ponta refuza confruntarea cu Iohannis. Vor fi presiuni foarte mari din partea societatii civile, din partea statiilor TV care vor suporta cu greu ratarea unui astfel de eveniment, o statie mica traieste un an din audienta stransa in seara dezbaterii finale si, nu in ultimul rand, presiunea din partea alegatorilor.

E greu sa conduci o tara cu 20 de milioane de locuitori timp de cinci ani fara sa-ti "invingi" contracandidatul, in lupta dreapta, intr-o confruntare TV.

Zilele urmatoare vor fi decisive in aceasta privinta si vom afla daca vom avea trei dezbateri, una sau niciuna. Si doua ar fi bune!

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Ponta Iohannis dezbateri campanie , #Klaus Iohannis