A doua dezbatere Ponta-Iohannis: Coruptii din partide au confiscat discutiile

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 21:30
30928 citiri
A doua dezbatere Ponta-Iohannis: Coruptii din partide au confiscat discutiile
Foto: Ziare.com

Victor Ponta si Klaus Iohannis s-au intalnit, miercuri, in cea de-a doua confruntare electorala din aceasta campanie pentru Presedintia Romaniei.

Si cea de-a doua dezbatere a fost presarata cu atacuri, insa de data aceasta au venit in general sub forma drepturilor la replica. Si cum aproape fiecare fraza necesita un drept la replica din partea adversarului, cei doi n-au reusit sa acopere decat o singura tema in cadrul dezbaterii.

Mai exact, Justitia a fost cea care le-a consumat timpul si vorbele celor doi, atat Ponta, cat si Iohannis atacandu-se reciproc pe tema coruptilor din PSD, respectiv ACL.

Nu au lipsit din arsenale nici plagiatul, respectiv incompatibilitatea, dar nici omniprezentul Traian Basescu. Daca Ponta l-a acuzat din nou pe Iohannis ca foloseste limbajul si tacticile sefului statului, candidatul ACL a tinut sa-i aminteasca faptul ca social-democratul a fost cel numit premier de catre Basescu.

Cat despre tema Justitiei, Iohannis l-a provocat pe Ponta, "ca intre barbati", sa convoace Parlamentul pentru a respinge Legea amnistiei si gratierii.

Prima dezbatere Ponta Iohannis - 90% contre si jigniri, 10% sloganuri electorale

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, a doua dezbatere dintre cei doi candidati la Presedintia Romaniei:

- A inceput dezbaterea, cu doua minute mai devreme.

Moderator: Am doua biletele, sa vad cui voi adresa prima intrebare. Va merge catre Victor Ponta: Cine este candidatul Ponta si de ce crede ca trebuie sa fie presedintele Romaniei?

A doua dezbatere Ponta-Iohannis: Faza pe documente - De ce vor sa conduca Romania

Victor Ponta: Va multumesc anticipat pentru ca ne lasati sa discutam despre cum vedem noi Romania. Aseara am discutat despre probleme economice, justitie. M-am pregatit pentru functia de presedinte.

- Cred ca sunt pregatit si pot sa fiu acel presedinte din 3 motive: viziunea pe care am prezentat-o - sfarsitul regimului Basescu, repararea nedreptatilor.

- In al doilea rand, nu poti sa faci nimic daca nu ai o echipa. Echipa mea este Calin Popescu Tariceanu prim-ministru, Teodor Stoloj...Melescanu si ceilalti.

- In al treilea rand, avem nevoie de unitate. A fost un regim care se sfarseste duminica. Cred ca in urmatorii 5 ani, cand Romania va aniversa 100 de ani de la Marea Unire, pot sa duc Romania catre acea idee pe care au avut-o inaintasii.

Klaus Iohannis: Sunt primarul Sibiului, presedintele PNL, candidatul ACL, candidatul care crede ca votul nu e o lozinca, ci e si un drept, sunt candidatul care crede ca toti trebuie sa aiba conditii sa voteze.

- Avem nevoie de o schimbare profunda in Romania, dupa 25 de ani. Sa facem altfel de politica, mai putin scandal, mai putina galagie, mai multe solutii.

- Am doua mape cu scrisori trimise de romanii din diaspora catre BEC. S-au plans ca nu au putut vota.

- Dl prim-ministru, vi le las, poate puneti pe cineva sa le raspunda oamenilor si sa le spuna de ce au fost umiliti. Au lipsit de la PSD 52 de observatori, de la ACL 19 si de la alte partide si formatiuni mai putin.

VP: Dl Iohannis, la disputa de ieri, a fost total nepregatit si a spus lucruri total neadevarate - faptul ca PNL a propus in comisia de modificare a Constitutiei un amendament la legea privind votul prin corespondenta si PSD l-a respins. Amendamentul depus de dna Gorghiu a fost retras, nu respins.

KI: Am o replica foarte simpla: Amendamentul a fost respins.

M: De ce nu ar trebui sa fie contracandidatul dvs. presedinte? Care ii sunt vulnerabilitatile?

KI: Este gresit si periculos pentru Romania sa dea toata puterea in mana unui singur partid, care are foarte mari probleme, sunt foarte multi membri marcanti care au probleme grave cu Justitia. E periculos pentru Romania sa regresam si sa punem in pericol democratia.

- E gresit sa fie presedinte, pentru ca a mintit si speriat pensionarii ca le tai pensiile. Si, ca profesor, e o foarte mare problema daca un elev copiaza. Daca cineva isi copiaza lucrarea de doctorat se numeste plagiat.

- Oriunde in lume, daca cineva e prins ca a plagiat, e obligat sa se retraga din politica. La noi, unul dintre acestia vrea sa fie presedintele Romaniei.

Dezbatere Ponta-Iohannis: Candidatii si-au ascutit armele - plagiat vs. incompatibilitate

VP: M-am dus la ICCJ, care mi-a dat o sentinta definitiva si irevocabila. Dvs. ati fugit de ICCJ. Eu am o decizie definitiva si irevocabila, e o diferenta intre noi.

- Dl Iohannis va duce Romania inapoi in 2010. Si vrea sa dea toata puterea celor care au avut-o in 2009-2010.

- Dl Iohannis seamana cu dl Basescu, pentru ca este impotriva a orice. Atunci cand am aprobat reducerea CAS, v-ati opus. Doar Basescu facea lucrul asta.

- Eu cred despre dl Basescu si dl Boc ca au fost un presedinte si un prim-ministru foarte slabi.

KI: Cunoasteti pe Gabriel Oprea? Este vicepremier. Stiti cum a votat in materie de taiat pensii si salarii? A votat pentru acele reduceri. In aceeasi masura aveti si dvs. astfel de oameni.

VP: Domnul Oprea a salvat pensiile militarilor.

- Am o mare rugaminte din partea sutelor de mii de profesori: nu mai vorbiti de profesori. Nu mai sunteti profesor. Daca vreti sa fiti presedinte, trebuie sa respectati deciziile Justitiei.

KI: Sunt mii de fosti elevi ai mei pe care ii salut pe aceasta cale.

VP: Presedintele - ghinion.

M: Numiti calitati ale contracandidatului dvs.

VP: E un politician abil, mult mai abil decat credeam - modul in care l-a dat jos pe Crin Antonescu...

KI: Are calitatea de a vorbi despre orice, oricat, indiferent daca stie despre ce este vorba. A doua: este foarte bine pentru un politician ambitios sa fie tanar, doar ca degeaba este tanar, a dezamagit, este exponentul unui sistem foarte vechi, este o persoana manevrata din umbra.

VP: Spre deosebire de dvs., aseara am stiut despre ce vorbesc.

M: Cum arata Romania dvs.?

KI: Este o Romanie normala, pentru si cu oameni normali. Proiectele se gandesc mai intai, pe urma se incep si se termina cu bine. Orice om este respectat si i se respecta absolut toate drepturile.

- Fiecare isi vede de treaba si reconstruim impreuna Romania. Este o tara a prosperitatii, a locurilor de munca, unde fiecare roman are un venit decent. Nu este nimeni obligat sa stea cu mana intinsa la stat. Oamenii au libertatea de a alege.

- Romania lui Iohannis seamana foarte mult cu Sibiul lui Iohannis, recunoscut drept un oras etalon pentru Romania, dupa 14 ani de conducere.

- Romania lui Iohannis este o Romanie in care investitorii vin cu mare placere. Investitorii sunt sprijiniti.

VP: Eu va dau cifre. E vorba despre o tara deja in proces de reconstructie, dupa dezastrul lasat de Boc, Anastase, Videanu, Falca si ceilalti.

- In 2009, deficitul bugetar al Romaniei era 8,6 la suta din PIB. Acum, Romania are excedent bugetar. In Europa, suntem doi fraieri care avem excedent bugetar - dna Merkel si Romania.

- Este o Romanie fara ramanerea la putere a lui Basescu, a lui Boc, Blaga, Videanu, oameni sprijiniti de oameni ca dl Iohannis, este o Romanie unita, in care oriunde traiesti in Romania ai o sansa sa te revansezi.

KI: Dl Ponta stie sa vorbeasca doar cand citeste de pe cartonase. Aveti o fixatie, dl Ponta.

- Dupa ce terminam cu statisticile, hai sa vedem cum stam cu romanii. Dragi romani, va merge mai bine de cand este dl Ponta prim-ministru?

VP: Romanii au raspuns pe 2 noiembrie, cand 4 milioane m-au votat. Daca nu le mergea mai bine... Eu vreau sa nu mai votam impotriva cuiva, vreau sa votam pentru.

KI: E foarte bun raspunsul, initial era al meu.

M: Cum ar arata Romania daca ar fi ales contracandidatul dvs.?

VP: Romania va arata ca in 2010. E un semn de nebunie sa crezi ca aplicand aceleasi metode ajungi la un rezultat diferit.

KI: Dl Ponta este prim-ministru si vreau sa comentez un pic prestatia sa de prim-ministru. A luat o Romanie iesita din criza si a bagat-o in recesiune tehnica. A distrus aproape 100.000 de locuri de munca in anul 2014, n-a stiut sa gestioneze investitiile publice.

- A stiut sa ajungem in situatia in care CE ne avertizeaza public ca vom ajunge in 2015 sa avem un deficit bugetar de 2,8 la suta din PIB.

- In 2015 trebuie sa platim toate pomenile electorale promise de dl Ponta. Asta in conditiile in care premierul nu a fost in stare sa vina in termenul prevazut de lege, 15 noiembrie, cu bugetul pentru 2015.

- Daca va fi ales presedinte, a doua zi in Parlament va fi aprobata Legea amnistiei si gratierii, va fi promulgata de noul presedinte Ponta.

VP: Comunicatul CE spune ca Romania inregistreaza pe trimestrul 3 o crestere.

- In primul trimestru din acest an s-a recalculat si n-am fost niciodata in recesiune tehnica. Ce este cel mai important este faptul ca ceea ce dl Iohannis numeste pomeni electorale - cresterea pensiilor si dublarea alocatilor pentru copii - este ceea ce trebuie sa facem.

KI: Asteapta Romania lui Ponta cu Legea amnistiei si gratierii - Nastase, Dragnea, Hrebenciuc, Andronescu, Mihailescu, Mitrea, Dan Nica, Sova, Ioan Adam, V. Mocanu, Duicu, Bunea Stancu, Nicusor Constantinescu.

VP: Aia e lista dnei Macovei. Ii cereti dl Rosca sa-si dea demisia maine, in Parlament? Cereti-i in seara asta. Daca ii cereti, e un semn de seriozitate.

KI: Hai sa facem o treaba intre barbati: Maine se convoca Parlamentul, poimaine intram si scoatem Legea amnistiei si gratierii. Acceptati sa convocam Parlamentul?

Iohannis il provoaca pe Ponta, "ca intre barbati": Sa respingem Legea amnistiei si gratierii

VP: Nu raspunde dl Iohannis niciodata la intrebari.

- Suntem pe crestere economica, n-am fost niciodata in recesiune.

M: Sunteti de acord cu Legea amnistiei si gratierii?

KI: Sunt total impotriva acestei legi, nu cred ca Romania are nevoie acum de o asemenea lege. PNL a votat impotriva acestei legi de cand PSD a venit pe sest cu legea si au incercat sa ne-o bage pe gat. Am oprit in ultimul moment acest act normativ de care Romania nu are nevoie, dar PSD are atata nevoie si toata gasca care l-a impins pe Ponta in fata.

- Voi refuza promulgarea acestui act normativ si nu vom avea Legea amnistiei si gratierii.

VP: Ati zis ca ati votat impotriva, legea nu s-a votat. Doi: Presedintele Romaniei nu poate sa refuze legea, poate sa o retrimita inapoi. Trei: Ministrul Justitiei a dat aviz negativ pe aceasta lege si aceasta lege va fi respinsa.

- Presedintele nu poate sa refuze, Parlamentul poate sa respinga.

KI: Reiau invitatia: Haideti sa convocam Parlamentul. Vineri haideti sa picam aceasta lege si sa picam cu aceasta discutie.

VP: La ultima motiune de cenzura, un senator PNL a venit si la fel a zis. Stiti cine vorbeste din partea PNL la motiune? Dl senator Sorin Rosca Stanescu. Stiti unde e? E la partid sau e in alta parte?

- Nu mai fiti demagog. Lasati demagogia lui Basescu.

KI: Vorba lunga, convocam Parlamentul sau nu?

VP: Ii cereti dlui Rosca sa demisioneze maine?

M: Sunteti de acord ca un ministru sa aiba mai multe drepturi in fata legii decat un simplu cetatean?

VP: Este decizia CCR, pe care USL, in cadrul comisiei de modificare a Constitutiei, a reglementat-o foarte clar ca si parlamentarii ministri, si cei neministri sa aiba acelasi regim.

- Dl Iohannis spunea ca presedintele are alta imunitate, in Constitutie spune ca nu poti sa renunti ca presedinte la imunitate decat daca iti dai demisia.

- Va asigur ca voi da avize pentru toti ministrii care nu sunt parlamentari.

KI: Intreaga problema trebuie foarte mult simplificata. Imunitatea este foarte mult discutata. Cea mai buna solutie si cea mai durabila este sa lasam imunitatea pentru parlamentari, pentru ministri.

- Este obligatorie modificarea legislatiei in aceasta privinta, pentru parlamentari. Pentru ministri este nevoie de o simplificare semnificativa a legislatiei in aceasta materie.

- Justitia trebuie sa-si urmeze cursul.

- Daca vorbim de ministri, eu vorbesc cu dl Rosca, vorbiti dvs. cu dna Andronescu?

VP: Sigur ca da.

- Am spus despre dl ministru Vosganian, despre senatorul Akos Mora, colegii dvs. Toti care gresesc trebuie sa plateasca.

- Fac o propunere: Luam saptamana viitoare legea privind imunitatea parlamentarilor din Germania si o transpunem in legislatia romaneasca exact ca in Germania? PSD voteaza.

KI: Luam orice initiativa care poate sa imbunatateasca situatia de la noi. Dar de ce sa mai asteptam pana saptamana viitoare? Haideti sa facem o convocare, ii rugam pe toti colegii sa vina. Daca vreti sa dam un semn inainte de alegeri...

VP: Sa vorbim despre coruptii dvs... Stiti cand vreau sa convocam Parlamentul? Marti, cand mergeti dvs. la ICCJ, sa va rezolvati dosarul.

M: Ce comportament veti avea fata de Justitie?

KI: Vreau sa garantez independenta Justitiei si statului de drept. Cred ca in acest domeniu trebuie sa avem curajul sa spunem "Nu ne bagam unde nu ne fierbe oala". Nu avem ce cauta noi, politicienii, in actul de justitie. Sa nu ne bagam unde nu avem ce cauta.

- Si, daca vorbim de politicieni, iata o imagine frumoasa de grup, formata in ianuarie 2011 in jurul dlui Constantin Nicolescu, presedinte al CJ Arges, multi pesedisti care atunci au afirmat ca este vorba despre o persecutie politica si ca nu este bine ca acest domn sa fie eliminat de unde isi facea treaba.

VP: O sa va dau eu alta poza la schimb, care o sa va placa.

- CSM este garantul Justitiei si bine face.

- O sa ma comport fata de Justitie ca si atunci cand am propus-o pe dna Kovesi la DNA. Ca si pe dl Nitu.

- Ca prim-ministru si sef al Guvernului, am asigurat Justitiei din Romania ceea ce trebuie asigurat.

- Mai sunt fotografii din aceeasi zi: Alaturi de mine era si Crin Antonescu, era si seful PNL Arges. Il cunoasteti? Nu-l cunoasteti. Noi atunci am cerut independenta Justitiei fata de acel senator care va era coleg.

KI: Putem sa trecem mai departe, m-am lamurit.

VP: Eu il consider presedinte al PNL pe dl Antonescu si fondator al PNL pe dl Tariceanu.

KI: Dl Ponta, dvs. recunoasteti o decizie a unei instante? Exista decizii care spun ca eu sunt presedintele PNL. Noul PNL este partid inregistrat, iar afirmatia dvs. este o dezinformare publica, ca sa nu folosesc iarasi notiunea de minciuna publica.

M: Care va fi atitudinea ca viitor presedinte in raport cu politicienii cu probleme penale?

VP: Cel mai important este propriul exemplu. In problema plagiatului, m-am dus la ICCJ si am obtinut o hotarare definitiva si irevocabila.

- Un presedinte cu probleme in justitie nerezolvate a avut Romania o singura data, pe Traian Basescu, cu dosarul "Flota", care il asteapta.

KI: In prima zi dupa ce am fost ales presedinte al PNL, am mers in grupurile parlamentare, am avut o discutie foarte aplicata cu colegii parlamentari si am hotarat impreuna sa dam un semn clar ca PNL doreste o schimbare in abordarea acestei chestiuni.

- In absolut toate situatiile cand se va cere incuviintare, sa fie votata aceasta propunere pentru incuviintare. De atunci, PNL si ACL de fiecare data au votat pentru. PSD venea si se volatiliza cand venea vorba de vot.

VP: Aveti trei cazuri de condamnati definitiv si irevocabil: Dl Turcanu, dl Chiuariu, dl Akos Mora. Nu vreti sa faceti ce spuneti? Puteti sa faceti ceva cu cei trei sau nu va asculta?

KI: Le-am cerut sa demisioneze si vor demisiona de indata ce convocam Parlamentul si rezolvam cu Legea amnistiei.

VP: Sunt trei colegi care nu au nicio legatura cu Parlamentul, sunt colegii dvs. de la PNL.

M: Care va fi atitudinea fata de institutii precum ANI sau DNA?

KI: Cred ca DNA face o treaba exceptionala. In ultimele saptamani, am vazut o activitate foarte intensa, multe discutii, multe persoane chemate la DNA pentru dosarul Microsoft. Sper ca, pornind de aici, sa ajungem la o curatire a clasei politice, ar fi un rezultat extraordinar de bun.

- Voi merge pe linia pe care o poate face presedintele, sa lase DNA sa-si faca treaba.

- In ce priveste ANI, este o institutie foarte onorabila, care trebuie intarita. Trebuie sa vedem ca sunt acte normative care se refera la incompatibilitati care nu sunt intotdeauna compatibile.

- Voi propune partidelor o legislatie unitara in domeniul incompatibilitatilor si atunci ANI poate sa lucreze cu o legisatie imbunatatita.

VP: In cei doi ani si jumatate ca prim-ministru, le-am asigurat independenta si conditiile sa fie independenti. Ce se intampla se intampla cu mine prim-ministru si nimeni n-a impiedicat in niciun fel.

- Dl Iohannis il tine in continuare senator pe Akos Mora. Dincolo de asta, ma intereseaza in egala masura viata de zi cu zi a celor care au aproape 4 milioane de procese civile sau penale - cei care au fost talhariti, cei care au fost ucisi, cei care nu reusesc sa-si obtina retrocedarile.

- Ce am discutat in cadrul USL a fost de a reusi sa facem acest sistem de justitie sa functioneze mai repede si mai eficient.

- Ca presedinte, voi cere modificari legislative ca Justitia sa fie mai eficienta.

KI: Mi se pare revoltator ca daca acum cativa ani politicienii corupti se ocupau de retrocedari, avem un foarte mare scandal in care este cercetat un coleg al dlui Ponta, dl Hrebenciuc, in care a fost citat si un foarte apropiat politician al dl Ponta - dl Sarbu. Acesti domni au pregatit retrocedarea ilegala a zeci de mii de hectare de padure.

VP: Ma asteptam sa spuneti lucrul asta.

- Catre Formul Democrat ati retrocedat Complexul Muzeal "Astra". Nu cred ca veti fi presedinte, din 1.976 de cereri de retrocedare la Sibiu, ati rezolvat 164.

KI: Este un atac la reputatia mea de primar. Acele retrocedari au fost facute deoarece acele institutii aveau dreptul sa le primeasca.

- Autoritatea care se ocupa de retrocedari este in subordinea prim-ministrului.

Ponta: Eu ma uit la Iohannis, el se uita pe pereti. Iohannis: Uneori e mai interesant

Cei doi candidati se cearta, neinteligibil

M: Domnilor, ajungem la microfoane taiate! Urmatoarea intrebare: Care va fi relatia dl Ponta cu premierul Iohannis?

Dezbaterea Ponta-Iohannis: Candidatii, amenintati ca li se taie microfoanele

VP: Dl Iohannis spune ca o sa fie presedinte si va fi prim-ministru dl Predoiu. Eu am propus si voi propune USL, ceea ce oamenii au votat in 2012, motiv pentru care voi lucra cu dl prim-ministru Tariceanu.

- La dezbaterea Basescu - Geoana, dl Iohannis a fost in spatele nostru, in tabara Geoana.

- Cred ca veti fi un presedinte ca dl Basescu si va veti certa cu romanii.

KI: Cred ca nu o sa ajungem intr-o situatie presedinte Iohannis - premierul Ponta, cred ca dupa 16 noiembrie partidul il va trimite acasa dupa ce pierde alegerile.

- Voi colabora institutional corect cu oricine va fi prim-ministrul Romaniei.

VP: Cei carora dl Basescu le-a dus acordul de colaborare institutionala sunt dl Barroso, dl Van Rompuy si dl Martin Schulz.

- Cred ca ar trebui sa intelegeti ca aveti niste obligatii fata de romani si fata de partenerii nostri.

- Cand acordul de colaborare institutionala a fost publicat, nu ne-ati criticat absolut deloc, ne criticati acum.

KI: Va reamintesc ca am dezavuat acest pact de coabitare de cand s-a semnat. Daca tot fluturati acel acord in fata camerelor, sa ne explicati si noua de ce l-ati semnat.

VP: Am incheiat acordul pentru a nu ajunge din nou la suspendare ca in 2012, cand eu consider ca l-am demis pe dl Basescu.

M: Viziunea presedintelui despre sistemul constitutional.

KI: Putem sa constatam ca actualul Parlament are cateva probleme majore: este prea mare. Este un Parlament care nu se bucura nici de increderea, nici de respectul cetatenilor, un Parlament care nu este nici eficient.

- Dupa parerea mea, Romania are nevoie de un Parlament mai mic, de o alta legislatie, de alegerea parlamentarilor, Parlamentul Romaniei este bine sa fie bicameral. Acest lucru nu va fi stabilit de presedinte, va fi discutat de partidele politice.

- Parlamentul trebuie sa fie mai mic, mai performant, mai credibil si ca toata lumea sa stie cum ajungi acolo.

VP: Am depus in Parlament proiectul de lege cu Parlament de 300 de deputati. Acea lege nu s-a aplicat, este legea USL si e foarte buna.

- Suntem in Parlament foarte multi, deoarece toti cei care au candidat din partea USL au castigat, iar cei de la PDL au intrat de pe locul 2 sau 3.

KI: Sa convocam Parlamentul maine, vineri se intruneste si putem avea o linie de pornire, dupa ce picam Legea amnistiei si gratierii. Toti vrem acelasi lucru, un Parlament mai suplu, mai respectat.

VP: Maine la ora 9.00, isi da demisia dl Rosca, la ora 10.00 veniti in Parlament. (...) Dar sa spuneti ca maine putem vota un proiect de lege privind amnistia si gratierea denota foarte multa superficialitate.

KI: V-am oferit ca impreuna sa gasim un consens si sa incepem sa lucram pe o noua lege.

VP: Sustineti votul uninominal?

KI: Asta discutam atunci.

M: Nu mai avem timp pentru celelalte teme, politica externa si economie. Fiecare candidat adreseaza cate o intrebare.

VP: Nu mai discutam despre politica externa? Imi pare rau ca oamenii asteptau de la noi sa stie ce vrem sa facem legat de politica externa...

M: Mergem la intrebarile pe care fiecare candidat le adreseza celuilalt candidat.

KI: Cred ca indiferent ce as putea sa il intreb, ar suci un raspuns care nu ar corespunde realitatii. Nu doresc sa va intreb nimic, dl Ponta.

VP: Eu doresc. V-a invatat si la scoala: "Daca pentru stramosii nostri romani, toate drumurile duceau la Roma, pentru noi romanii toate drumurile duc la Bucuresti. Acesta este Sionul neamului romanesc". Sunteti de acord cu aceasta afirmatie istorica?

KI: Sunt de acord.

VP: A fost spusa de episcopul de atunci, greco-catolic, care a citit Declaratia de Unire, la Alba Iulia, in 1918.

Ponta foloseste citatele in confruntarea cu Iohannis, dupa modelul Basescu 2009: "Stiti cine a spus asta?"

KI: Sunt foarte de acord. Haideti sa sarbatorim 2018 impreuna cu totii, pentru ca avem 100 de ani de la cel mai frumos proiect.

VP: Haideti sa nu-l stricam si sa ne gandim la fratii nostri, oriunde sunt ei.

M: Aveti 3 minute sa va adresati celor care merg duminica la vot

VP: Vorbesc cu milioanele de romani cu care m-am intalnit in toate orasele si comunele din aceasta tara, cu cei care m-au votat, dar si cu cei care l-au votat pe dl Iohannis: Dupa 10 ani de dezbinare, Romania are sansa sa mearga pe directia cea buna. Avem in continuare de tinut acest ritm. Romania are nevoie de dialog si de liniste. Nu vreau sa mai vedem ura si atacuri la familie, cum am vazut de la dl Iohannis in ultima perioada.

- Sunt absolut convins ca pot sa fiu presedintele care ii uneste pe romani. Am 42 de ani, de la 18 ani lucrez pentru aceasta tara.

- Mama mea si bunica mea, care traiesc in aceasta tara, sa poata trai intr-o tara normala.

- Ranile facute de acei oameni care au gresit putem noi cei de la USL sa le inchidem. Va multumesc pentru increderea aratata pe 2 noiembrie si va asigur ca voi fi un presedinte bun si pentru dl Iohannis.

KI: Apropo de pensii, am aici niste taloane de pensii: Este o pensie de 4 lei.

VP: Dl Iohannis nu stia ieri care este pensia minima. 350 de lei este venitul minim garantat, pensia daca este mai mica, se completeaza de la bugetul de stat. Dl Iohannis habar n-are de Legea pensiilor.

KI: Din pacate, de data aceasta nu trebuie sa alegem intre doua persoane, ci intre doua abordari. Va propun schimbarea felului in care se face politica in Romania. Va propun o Romanie a respectului, a prosperitatii, a locului de munca, dl Ponta va propune cresteri de taxe si impozite pe 2015.

- Raman cu oferta mea, de a schimba felul in care se face politica in Romania, de a avea respect fata de felul in care se face politica.

- Voi respecta dreptul la vot al romanilor, indiferent daca voteaza in Dorohoi sau in Bucuresti sau in Londra.

- Daca dl Ponta nu si-a facut treaba cand a fost prim-ministru, cum isi va putea face cand va fi presedinte?

- Eu voi fi presedintele vostru, nu am in spate niciun fel de institutii, niciun fel de oameni care ma manevreaza. Sau daca doriti sa aveti un presedinte care este exponentul baronilor PSD, care face politica PSD...

- Nu dati toata puterea unui singur partid, care este de stanga, neautentic si nereformat. Votati schimbarea si voi fi un presedinte foarte bun pentru voi.

VP: L-am vazut pe Traian Basescu, l-ati studiat pe Traian Basescu.

- Dl Iohannis, acum l-am vazut pe Traian Basescu din nou - acelasi fariseism, aceeasi incredere ca ii prosteste din nou pe romani.

KI: Oare i-a prostit dl Basescu pe romani cand v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat, pe dvs. v-a pus.

Iohannis, lui Ponta: I-a prostit Basescu pe romani cand v-a numit premier? Pe mine m-a refuzat

M: Va multumesc mult pentru prezenta.

KI: Multumesc si eu, a fost o moderare profesionista.

Ponta l-a rugat pe Iohannis sa mai stea in emisiune - ce a facut candidatul ACL

Prima dezbatere, 90% contre si jigniri, 10% sloganuri electorale

Prima dezbatere a fost una spontana, marti seara, la Realitatea TV, Iohannis anuntandu-si participarea cu doar o ora inainte de inceperea ei. Prezidentiabilii au folosit lovituri sub centura si si-au aruncat replici acide, ironii si jigniri.

Confruntarea de marti seara a fost una mai degraba dezamagitoare, candidatii vorbind foarte putin despre problemele Romaniei si ce intentioneaza sa faca fiecare daca ajunge in cea mai inalta functie din stat.

Prima reactie a lui Iohannis dupa confruntare. Ponta se bucura de "dezbaterea civilizata"

In timp ce Victor Ponta a venit blindat cu cifre, pe care le-a citit la fiecare interventie, Klaus Iohannis a discutat mai mult principial despre temele propuse de moderator.

Prima dezbatere Ponta-Iohannis: Ce nu s-a vazut la televizor - imagini memorabile din culise (Galerie foto)

Duminica, 16 noiembrie, are loc turul doi al alegerilor prezidentiale. Cei doi ramasi in cursa, Victor Ponta si Klaus Iohannis, s-au situat la distanta de 10 procente in urma votului din primul tur.

Cele doua dezbateri electorale de marti si miercuri vin dupa ce in primul tur nu a avut loc niciuna. Nici in turul 2 echipele de campanie ale lui Ponta si Iohannis nu au reusit sa se puna de acord cu privire la data, loc, teme sau moderatori, de aici si aparitia "spontana" a lui Iohannis la Realitatea Tv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dezbatere Ponta Iohannis, #dezbatere Ponta Iohannis B1 TV, #LIVE dezbatere Ponta Iohannis, #dezbatere Ponta Iohannis direct, #a doua dezbatere Ponta Iohannis, #Ponta Iohannis dezbatere alegeri , #Klaus Iohannis