Pacea lui Dragnea si razboiul lui Ponta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 August 2015, ora 12:15
4926 citiri
Pacea lui Dragnea si razboiul lui Ponta

Deja nu mai este o banuiala, o speculatie, ci a devenit o certitudine: Liviu Dragnea a asezat lin PSD pe o orbita prezidentiala. O spune liderul social-democrat cu subiect si predicat:

"Imi doresc foarte mult sa intram intr-o noua epoca politica. Epoca Traian Basescu, o epoca a razboiului, s-a consumat, suntem intr-un moment de inflexiune. Avem un presedinte care nu pare ca-si doreste razboaie politice cu orice pret, haideti sa-l folosim, haideti sa-l lasam sa ne foloseasca.

Sper sa inteleaga si presedintele, sper sa intelegem si noi, liderii de partid si membrii de partid, ca un razboi politic permanent dus cu orice pret si cu mize foarte mici nu face decat sa afecteze viitorul acestei tari."

In aplauzele lui Gabriel Oprea, dl Dragnea a dat si primele jaloane ale coabitarii perfecte intre majoritatea parlamentara si presedinte: legea votului prin corespondenta, a salarizarii bugetarilor si bugetul pe anul viitor.

Acum, imi permit sa spun ca, daca si cele trei vor arata asa cum a aratat produsul consensului in cazul Codului Fiscal, mare sfaraiala nu va fi. Pentru ca in opinia mea si nu numai, din Codul Fiscal populist al Guvernului a iesit tot o formula populista, probabil mai sustenabila, dar care rateaza tocmai relaxarea asteptata de mediul de afaceri.

De ce a ales Liviu Dragnea aceasta cale a pacii si armoniei? Explicatii pot fi multe, unele mai tenebroase, altele mai logice din punct de vedere politic. Ma voi opri la categoria a doua.

Cred ca dl. Dragnea stie ca este in fruntea unui partid lasat de Victor Ponta in stare de soc, mai divizat in tabere, probabil, ca niciodata, fara un lider autentic apt sa duca o lupta politica reala. Pentru ca dl Dragnea are, intr-adevar, anvergura politica, dar are si o condamnare intr-o prima instanta, in luna septembrie va reveni in sala de judecata si in functie de clementa dnei Livia Stanciu, presedintele completului care il va judeca, poate ajunge sau nu in puscarie. Din pozitia aceasta e greu sa relansezi cu adevarat un partid, indiferent cat de mare iti e stiinta si vointa politica.

Dar eu ma intreb cat de departe va merge aceasta armonie politica. Mai precis, il va include ea sau nu si pe Victor Ponta? Pana acum dl Dragnea nu a pierdut nicio ocazie sa-l umileasca pe premier mutand practic intreaga autoritate si decizie din Palatul Victoria in sediul din Kiseleff.

Iar acum anunta ca bugetul va fi facut de PSD si presedinte. Dl Ponta poate deci sa stea sa noteze. Sa inteleg ca va avea mandat sa asculte la fel ca dl Teodorivici la negocierea Codului Fiscal?

In acelasi timp, vedem ca Ilie Sarbu s-a restras in liniste spre Curtea de Conturi (minunata alegere pentru un urmarit penal, nimic de zis!), unde urmeaza sa fie pus de PSD. Deocamdata nu e clar in ce conditii si cu pretul retragerii cui de acolo.

Dupa parerea mea, plecarea lui tata-socru din PSD si implicit din toate functiile are valoare seismica. Este clar ca ultima reduta de putere a lui Victor Ponta in PSD si chiar in Parlament s-a dus. E cu adevarat singur.

Mai poate rezista in aceste conditii? O vreme probabil ca da, pentru ca nici Liviu Dragnea nu il poate retrage explicit decat daca are negociat inclusiv cu Klaus Iohannis un inlocuitor care sa mentina PSD la guvernare. Pentru ca indiferent de logica politica, care ar pleda pentru retragerea PSD in Opozitie pentru reconstructie si reconsolidare, social-democratii nu ar accepta usor pierderea puterii.

Cine sa fie acest inlocuitor? Foarte greu de gasit unul acceptabil pentru toate partile. Nu vad in acest moment niciun social democrat suficient de bine conturat pentru aceasta pozitie. Dl Dragnea insusi are o problema majora. Adica vi-l imaginati pe Klaus Iohannis ca, dupa ce a cerut demisia unui urmarit penal, sa desemneze un condamnat in prima instanta la Palatul Victoria?

Ar mai fi varianta ca actuala coalitie sa-l propuna pe Gabriel Oprea. Dar de facto asta ar insemna pentru PSD tot pierderea puterii. Intr-o coalitie premierul sa fie dat de partidul mai mic? Asta ce inseamna, ca partidul cel mai mare isi recunoaste incapacitatea de a mai da un premier in afara de Victor Ponta? Ar fi destul de penibil si greu de dus pentru orgoliul social-democrat.

In plus, nu e un secret pentru nimeni ca dl Oprea este intr-o mare campanie de racolari. De cate ori are ocazia spune ca vrea sa duca UNPR la un million de membri. Oare daca il propulseaza premier, PSD nu ar trebui sa se astepte ca dupa inversarea raportului de forte de la guvernare sa urmeze si inca destul de repede o inversare a raportului de forte intre PSD si UNPR? Cred ca e nevoie de o imensa naivitate sa nu intelegi lupta pe electoratul de stanga si sa iti imaginezi ca dl Oprea va lucra cuminte la propasirea PSD.

In plus, ar fi foarte dificil pentru presedintele Iohannis ca primul sau gest cu adevarat crucial dupa castigarea prezidentialelor sa constea in mentinerea in opozitie a partidului care l-a propulsat presedinte. Dupa cum cred ca ar fi dificil pentru dl Iohannis si in fata propriului electorat ca prima desemnare in functia de premier pe care o semneaza sa poarte numele lui Gabriel Oprea, indiferent cat de comoda din punctul de vedere al coabitarii i-ar fi ea.

Nu cred ca marea armonie pe care o deseneaza dl Dragnea il include pe Victor Ponta. Problema este doar cum se va termina razboiul lui Victor Ponta. Va demisiona, lasand deschisa calea pentru o reala schimbare de putere, sau va fi evacuat pe baza unei intelegeri in jurul unui nou premier al actualei coalitii?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Victor Ponta demisie premier, #Liviu Dragnea Victor Ponta guvern , #Liviu Dragnea