Ponta si Dragnea, condamnati sa coabiteze?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 16:55
2494 citiri
Ponta si Dragnea, condamnati sa coabiteze?

"PSD este un partid mare. Eu cred ca are capacitatea sa aiba un candidat propriu la Primaria Capitalei. Daca PSD nu va avea un candidat propriu, atunci nu avem dreptul sa ne mai numim partid mare", spune presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Cred ca declaratia are o tinta cat se poate de precisa - Gabriel Oprea. Si ea pare a defini destul de bine o miza esentiala a situatiei de pe scena politica actuala.

Dl Oprea transmite mesaje insistente ca vizeaza functia de premier, in numele interesului national, se-ntelege. A facut achizitii din zona economica pentru intocmirea unui program de guvernare, a lansat o campanie intensa de imagine, potolita in ultima vreme dupa ce, ca reactie adversa previzibila, i-a adus o serie de dezvaluiri foarte incomode, de exemplu in privinta industriei plagiatelor.

Teoretic, schimbarea intre Victor Ponta si Gabriel Oprea ar fi o solutie multumitoare pentru toti: interes national, consens, pastrarea actualei majoritati, dar cu eliberare de balastul de imagine al unui premier anchetat penal, poate in cateva zile chiar trimis in judecata.

Socoteala politica e insa mai complexa. Cu Gabriel Oprea premier, PSD va ramane la guvernare probabil, pentru ca un guvern minoritar UNPR e greu de conceput. Nu cred ca are nici macar suficiente nume cat de cat acceptabile pentru a acoperi toate posturile din Guvern si nu stiu ce partid mare ar fi dispus sa-i acorde generosul sprijin parlamentar.

Dar raportul de forte intre PSD si UNPR s-ar inversa complet, pentru ca prim-ministrul este jupanul, acolo e puterea reala.

Nu imi imaginez ca Gabriel Oprea va veni sa dea raportul in Kiseleff ca Victor Ponta, ca ar primi fara sa cracneasca, din timp in timp, cate o palma peste ceafa, asemeni lui Victor Ponta, sau ca ministrii sai ar fi mustruluiti de Liviu Dragnea, asa cum se intampla cu actuala echipa. Nu, dl Oprea chiar ar fi premier, de asta nu ma indoiesc, iar PSD ar intra sub cizma domnei sale.

Practic PSD ar pierde puterea reala in fata adevaratului stapan, asa cum a pierdut si Victor Ponta puterea reala in fata lui Liviu Dragnea, iar daca Gabriel Oprea devine jupanul, forta dominata a coalitiei devine UNPR. In an electoral.

Va aduceti aminte ca dl Oprea tot spune ca vrea partid de 1 milion de membri. De unde? Din bazinul de pe stanga, adica din bazinul PSD, care s-ar comprima galopant pana cand social-democratii ar putea fi pusi in situatia unei inglobari in UNPR.

Asa ca, din punct de vedere politic, pentru PSD pericolul nu cred ca e in Opozitie, ci alaturi, adica un UNPR in plina expansiune, condus de un general cu uriase ambitii.

In aceste conditii, declaratia lui Liviu Dragnea poate fi citita intr-o cheie mai larga. Daca acceptand sa sustina la primarie un candidat din afara partidului PSD nu se mai poate numi un partid mare, cum s-ar putea numi PSD daca accepta un premier din afara partidului?

Si daca totusi Liviu Dragnea vrea sa duca partidul in directia aceasta, nu vad nicio explicatie rationala pentru care i-ar fi zgandarit astfel orgoliul cu buna stiinta.

Pe de alta parte, in acest moment, Victor Ponta este o solutie destul de comoda pentru Liviu Dragnea. Nu cred ca sunt prieteni, dar este posibil sa aiba un interes comun care sa-i condamne la coabitare: dl Ponta sa se mentina cu orice chip in ultima reduta de putere cu speranta, care moare ultima, ca ar putea fi achitat, iar Liviu Dragnea sa controleze de fapt prin acest premier emasculat politic guvernarea si sa-si consolideze puterea in partid, inclusiv printr-un congres devansat.

De ce ar ceda dl Dragnea de buna voie puterea reala, cand de-abia a obtinut-o?

Si vedem ca, la acest congres, dl Dragnea nu exclude ca Victor Ponta sa capete o pozitie politica in echipa sa. Subordonat pe toate planurile, dar util.

Remarc si faptul ca dl Dragnea i-a confiscat practic lui Gabriel Oprea unul dintre argumentele forte: consensul in interes national, subliniind aceasta orientare noua chiar in fata adunarii pesediste de joi: "insist ca toti membrii PSD sa practice aceasta politica a dialogului, daca altii vor in continuare sa faca galagie, sa injure, sa jigneasca, sa atace, este problema lor, noi ne indreptam catre cetateni".

Asa ca, in acest moment, soarta viitoarei guvernari cred ca depinde in mod esential de jocul de putere dintre PSD si UNPR, cea mai importanta batalie a momentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta Oprea Dragnea guvernare, #candidat PSD Primaria Bucuresti , #Liviu Dragnea