Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In umbra vechilor lideri (Opinii)

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 12:01
3995 citiri
In umbra vechilor lideri (Opinii)

Criza "Geoana" a fost, pana la urma, inca un simptom al uneia dintre bolile grave de care sufera politica romaneasca: criza cronica de lideri autentici. La ora actuala niciunul dintre partidele importante nu mai are un astfel de conducator si, de aici, astfel de pusee care nu reflecta, in fond decat criza de autoritate a actualelor conduceri.

De cand s-a instalat in fruntea PSD, Victor Ponta nu incearca decat sa-si impuna autoritatea in care, ma tem, nu crede nici macar el. Nesiguranta aceasta il impinge la tot felul de actiuni nervoase si paguboase. Departe de mine intentia de a-i apara pe Marian Vanghelie sau Mircea Geoana. Unul este fundamental toxic, iar celalalt este definitia lipsei de caracter. Dar politica inseamna inteligenta si strategie, inseamna operatiuni care trebuie sa coste mai putin decat profitul pe care-l aduc.

Victor Ponta nu are nici experienta si nici rabdare pentru asa ceva. El vrea sa se afirme ca lider cu orice pret si de aceea face greseala dupa greseala, obtinand exact efectul contrar: subminarea minimei autoritati pe care o are. Si in fiecare astfel de criza nu face decat sa dea ocazia predecesorilor sai sa se arate ca adevarati presedinti. Dupa fiecare sarja in care Victor Ponta se lanseaza aiurea, apar Ion Iliescu, Adrian Nastase sau chiar Mircea Geoana ca voci ale ratiunii si ale realei autoritati in partid.

E clar ca Victor Ponta nu era pregatit pentru a conduce un partid atat de mare si de greu, iar cei ca l-au pus in varf au stiut ca din spatele acestui lider slab isi vor putea manifesta linistiti autoritatea si puterea la care nu renunta. Si Victor Ponta nu va fi pregatit cat timp nu va invata din propriile erori si nu se va simit el insusi lider. Multi au vazut in criza Geoana o lupta intre generatiile din PSD. Nu este, caci tinereta lui Victor Ponta nu rimeaza nici cu reformismul, nici cu social democratia moderna.

Cand s-a istalat in fruntea PSD, prima sa grija a fost sa pupe inelul lui Ion Iliescu, cosnimtind astfel la adevarata ierarhie din partid. Iar acum, cand doreste sa mai poarte si el, din cand in cand, inelul, nu are nici curajul si nici stiinta de a taia din umar degetul care-l poarta pentru a-l lua. Cat timp Victor Ponta se va limita la accese antiGeoana sau antiVanghelie si nu va avea nici anvergura, nici vointa si nici curajul unei reforme autentice, nu se va putea revendica drept lider real al PSD. Deocamdata, PSD are prea multi presedinti informali si niciunul autentic, puternic si general recunoscut.

Iar PSD resimte din plin aceasta criza la varf. O resimte prin instabilitate, incoerenta, crizete ridicole si fara miza reala. Cacofonia care razbate din PSD si care se rasfrange asupra PNL este letala pentru USL si ii saboteaza mesajul facand imposibila trecerea peste pragul de 50%.

Dar criza liderilor nu e doar boala PSD. Nici PNL nu sta mai bine. Crin Antonescu a avut sansa unui partid mai mic si cu mai putini grei autentici, ceea ce i-a dat posibilitatea sa faca uz de autoritarism pana la limita dictaturii. Dar dincolo de acest stil extrem de dur, nu e mare lucru. Iluzia celor 2 milioane de voturi din 2009 incepe sa se spulbere, liberalii incep sa se trezeasca din ametela USL si vad ca ea este mai degraba paguboasa. Fara aceste argumente, autoritarismul lui Crin Antonescu se va face tandari si ma tem ca presedintele PNL nu se sprijina pe nimic altceva. Va ramane legat in Ponta si in picajul care se anunta.

Nici PDL nu are un presedinte autentic, nici macar informal, caci autoritatea lui Traian Basescu a scazut enorm. Emil Boc este un lider slab care cedeaza intotdeauna in partea de unde vine o presiunea mai puternica, a presedintelui sau a baronilor. Dar niciodata nu reuseste sa-si impuna o autoritate pe care nu o are. Nimeni niciodata, nici in partid, nici in afara lor, nu l-a socotit un autentic conducator. Asa ca si mesajul democrat liberal este cacofonic, incoerent si, implicit, necredibil.

E drept ca vremea liderului providential trebuie sa treaca, caci reprezinta o faza primitiva a politicii. Dar asta nu inseamna contrariul. E nevoie de o voce puternica, trebuie sa fie cineva la timona, cineva care sa fie perceput ca atare si care sa dea unitate. Altfel, partidul este ca o corabie in deriva, in care toata lumea da ordine si fiecare executa ce vrea.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Boc Ponta Antonescu, #Geoana presedinte Senat, #Geoana sanctiune PSD , #Mircea Geoana