Ponta il numeste pe Geoana "Inalt Reprezentant al premierului", in ciuda retinerilor PNL

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:20
6993 citiri
Ponta il numeste pe Geoana "Inalt Reprezentant al premierului", in ciuda retinerilor PNL
Foto: Arhiva

Premierul Ponta a emis, marti, o decizie conform careia in Guvernul Romaniei se infiinteaza functia de "Inalt Reprezentant" al prim-ministrului, iar ocupantul ei va fi Mircea Geoana.

Decizia vine in plin scandal intre PSD si PNL pe tema schimbarii structurii Guvernului si numirii lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne si vicepremier.

Victor Ponta anuntase inca din 25 noiembrie ca a discutat cu Mircea Geoana despre investirea lui in functia de Inalt Reprezentant, dar PNL s-a opus atunci, Crin Antonescu ironizandu-l pe fostul sau contracandidat la presedintia Romaniei.

"Nu cred. Nu a fost numit Inalt Reprezentant, cand sa fie numit? Trebuia sa fie o sedinta de Guvern. Si ma indoiesc, inalt-inalt, dar nu e clar al cui reprezentant, pentru ce probleme si fata de cine. Asta nu mi-e clar, dar nu e un subiect serios, zau (..) Trebuie sa fii un om serios ca sa fii Inalt Reprezentant", a declarat atunci liderul PNL, referindu-se la Mircea Geoana.

Premierul Ponta a luat totusi aceasta decizie marti, iar miercuri ea a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 106.

Conform documentului, functia va face parte din Cancelaria prim-ministrului, iar ocupantul ei va avea in atributii "promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica".

Functia este "onorifica si neremunerata", Inaltul Reprezentant al premierului urmand sa isi desfasoare activitatea "in conformitate cu mandatul acordat de prim-ministru".

Printre atributiile principale se vor numara promovarea unor obiective economice regionale ale Romaniei, cum ar fi crearea unui coridor economic numit generic "Noul Drum al Matasii", organizarea unor conferinte anuale in domeniul economic sau promovarea Romaniei in strainatate in vederea atragerii investitiilor straine.

In decizie se mai precizeaaza ca Inaltul Reprezentant "are sprijinul financiar si logistic al Cancelariei", inclusiv "prin asigurarea cheltuielilor de deplasare si cazare la reuniuni internationale".

In plus, Victor Ponta a mai decis ca Inaltul sau Reprezentnat va "conlucra" cu Ministerul de Externe si Ministerul Economiei.

"Domnul Mircea-Dan Geoana se numeste in functia de Inalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice si diplomatie publica", se arata la art. 4 al deciziei semnate de premierul Victor Ponta, datata 11 februarie 2014.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Geoana Inalt Reprezentant Ponta, #Ponta inalt reprezentant, #Crin Antonescu Inalt Reprezentant , #Mircea Geoana