Basescu: In comunicatul SIE sunt neadevaruri

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 20:12
3093 citiri
Basescu: In comunicatul SIE sunt neadevaruri

Presedintele Traian Basescu a spus, miercuri seara, ca exista "neadevaruri" in comunicatul SIE de marti, remis ca reactie la dezvaluirile sefului statului cum ca premierul Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit al acestui Serviciu.

"Am luat nota si de comunicatul SIE de ieri (marti - n.red.) si trebuie sa va spun ca m-a surprins angrenarea in disputa politica a Serviciului - e o enigma uriasa, de ce au facut-o.

In comunicatul lor sunt neadevaruri. Cel mai important este ca nu era necesar aviz CSAT pentru a scoate hotararea 223 din 2013. Ii rog acum sa ia nota de prevederile Legii 182/2002, care spune ca 'CSAT asigura coordonarea la nivel national a tuturor programelor de protectie a informatiilor clasificate'.

Hotararea 223 face parte din programele de aparare, de asigurare a secretului de stat. Cum poti sa coordonezi ceva, asa cum spune Legea 182, daca nu ti se aduce la avizare? Acea hotarare care clasifica secretele de stat in activitatea SIE trebuia sa primeasca avizul CSAT asa cum spune Legea 182. Activitatea SIE e o activitate care tine de coordonarea CSAT", a spus Traian Basescu, intr-o declaratie de la Palatul Cotroceni.

Basescu: Nu am incalcat legea. Melescanu a dezinformat. Ponta a fost un fripturist

Acesta a subliniat ca sunt trei legi care au fost incalcate prin promovarea HG 223/2013, cu privire la secretizarea activitatii SIE, adaugand ca Serviciul "a tinut sa sustina punctele de vedere pe care pana atunci le sustinea doar dl Melescanu, ca ei pot incalca legea".

"Imi pare aproape ca au dus continutul comunicatului pana spre ridicol, justificand HG 223, spunand ca 70 de fosti ofiteri s-au autodivulgat. Era dreptul lor ca rezervisti sa-si treaca in CV sau sa nu-si treaca. Ceea ce le e interzis este sa-si povesteasca amintirile din timpul serviciilor, dar nu identitatea.

Ce n-a facut nimeni pana acum a facut dl Melescanu, impreuna cu dl Ponta, care au scos HG 223 in 2013 prin care secretizeaza si rezervistii. Slava Domnului ca au ramas femeile de serviciu care sa nu fie secretizate la secret de stat!", a mai precizat Traian Basescu.

Ponta, ofiter acoperit SIE: In ultimii 10 ani, 70 de agenti acoperiti au fost deconspirati

Serviciul de Informatii Externe a aratat, intr-un comunicat difuzat marti, ca, in ultimii 10 ani, 70 de agenti ai sai au fost deconspirati, aratand si ca "personalul este resursa cea mai importanta" a acestei structuri.

"In privinta statutului personalului SIE, modificarea adusa de HG nr.223/2013 nu reprezinta o extindere ci o restrangere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat", arata comunicatul SIE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Basescu comunicat SIE, #Basescu Ponta SIE, #Basescu Ponta ofiter acoperit , #ofiter acoperit