Basescu: Serviciile tind sa-si extinda controlul. Eu le-am facut foarte puternice, urmatorul sa le controleze

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 20:23
3011 citiri
Basescu: Serviciile tind sa-si extinda controlul. Eu le-am facut foarte puternice, urmatorul sa le controleze
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca dupa alegerile prezidentiale trebuie gasit un sistem prin care servicile secrete din Romania sa fie controlate.

Seful statului a spus, miercuri seara, intr-o declaratie sustinuta de la Palatul Cotroceni, ca, daca ar fi existat un control parlamentar corect, nu s-ar fi ajuns in situatia creata de deconspirarea lui Victor Ponta ca ofiter acoperit al SIE.

"Din pacate, controlul parlamentar este foarte slab. Trebuie sa intelegeti un lucru esential: in timpul meu s-a investit enorm in forta Serviciilor de a-si indeplini misiunea. Solutiile de control asupra Serviciilor sunt mult prea slabe pentru forta pe care Serviciile le au.

Dupa alegerile prezidentiale, sa se gaseasca o formula pentru ca Serviciile sa fie ceea ce trebuie sa fie. Sa nu ajungem la situtia in care Serviciile ar putea controla fie Guvernul, fie vreo comisie parlamentara. Este in fibra oricarui Serviciu sa-si extinda capacitatea de control cat mai mult, n-ai ce sa le faci", a afirmat presedintele, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

Basescu: Nu am incalcat legea. Melescanu a dezinformat. Ponta a fost un fripturist

Acesta a explicat ca ii va lasa "notita" si viitorului presedinte al Romaniei faptul ca Serviciile trebuie sa fie controlate, dupa ce misiunea sa a fost "sa le faca puternice".

"Nu consider ca suntem intr-o situatie critica din punctul de vedere al implicarii Serviciilor. Tentatia oricarui Serviciu este sa acapareze cat mai mult control si cat mai multa influenta. De aceea, va trebui ca imediat dupa alegerile prezidentiale, sa se gandeasca un sistem mult mai complex, pentru ca cele doua Servicii sa fie controlate. Acest lucru il voi lasa pe notita si celui care va castiga alegerile. Este un semnal nu de alarma, ci de trebuie facut. Misiunea mea a fost sa le fac foarte puternice. Misiunea urmatorului este sa le si controleze.

Trebuie prevenite orice tentatie a unui sef de serviciu secret sa intre in politic si acest lucru nu trebuie sa se intample. Astea sunt lucruri care vor putea fi discutate altadata, acum important este sa intelegeti ca a fost un incident inadmisibil intre presedintele Romaniei si directorul SIE si ca acest precedent nu poate fi tolerat sa fie extins si pentru urmatorul presedinte", a mai precizat Traian Basescu.

Basescu a dezvaluit: Ponta a fost ofiter acoperit al SIE (Video)

Presedintele Traian Basescu a venit cu noi precizari, miercuri seara, despre scandalul deconspirarii lui Victor Ponta ca ofiter acoperit al SIE, mentionand ca nu a incalcat nicio lege.

Seful statului a spus ca nu a incalcat legea divulgand ca premierul a fost ofiter acoperit al serviciului, afirmand ca, in acest sens, fostul sef SIE Teodor Melescanu a dezinformat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu SRI SIE controlate presedinte, #Basescu control SIE, #Basescu Ponta ofiter acoperit, #Basescu Ponta SIE , #ofiter acoperit