A cerut oficial Ponta sa renunte la titlul de doctor in drept? Ce raspunde Ministerul Educatiei

Joi, 12 Martie 2015, ora 14:56
5598 citiri
A cerut oficial Ponta sa renunte la titlul de doctor in drept? Ce raspunde Ministerul Educatiei
Foto: Captura Youtube

Ordonanta de Urgenta 94, adoptata de Guvernul Ponta in 29 decembrie 2014 cu scopul de a-i permite premierului Victor Ponta sa renunte la titlul de doctor in drept ca urmare a acuzatiilor de plagiat, nu a produs pana acum efecte in acest sens.

OUG 94/2014 este in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 968 in data de 30 decembrie. In urma scandalului public generat de faptul ca Guvernul a emis un act normativ urmarind doar interesul personal al lui Victor Ponta, PSD a facut un pas inapoi, iar deputatii au eliminat din legea de adoptare a ordonantei aliniatul care permitea renuntarea la titlul de doctor.

Totusi, pana la o decizie a Senatului, camera decizionala in acest caz, OUG 94 este in vigoare si poate produce efecte.

Ziare.com a solicitat Ministerului Educatiei informatii cu privire la numarul si numele persoanelor care au solicitat retragerea titlului de doctor in baza acestei ordonante pentru a vedea inclusiv daca Victor Ponta a facut acest pas.

In raspunsul primit miercuri la redactie se precizeaza mai intai care sunt textele in baza carora s-ar putea renunta la titlul de doctor.

Astfel, la art.168 al OUG 94/2014 au fost introduse urmatoarele aliniate:

(7.1) Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop.

(7.2) Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

"Intrucat procedurile prevazute la art. 1 alin. 12 nu au fost inca elaborate si aprobate prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, nu se poate da curs nici unei solicitari de acest tip", se precizeaza in raspunsul primit de Ziare.com de la Biroul de presa al Ministerul Educatiei.

De asemenea, reprezentantii ministerului vorbesc despre "eventualitatea depunerii vreunei cereri in acest sens", subliniind faptul ca "pana in acest moment nu a fost inregistrata oficial nici o solicitare de retragere a titlului de doctor in sensul prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 94 din 29.12.2014".

In concluzie, pentru ca o persoana sa poata beneficia de prevederile ordonantei, este necesara in prealabil emiterea unui ordin de ministru care sa permita revocarea titlului. Ramane de vazut daca acest ordin va fi dat pana cand Senatul va adopta forma finala a proiectului legislativ.

O ghiulea de piciorul lui Victor Ponta

Expertii Universitatii Bucuresti au stabilit in 2012 ca Victor Ponta a plagiat texte si idei in teza sa de doctorat si au cerut Ministerului Educatiei retragerea titlului sau de doctor, lucru refuzat de fostii ministri Ecaterina Andronescu si Remus Pricopie, care au invocat o serie de prevederi legale.

Imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2014, Victor Ponta a anuntat Universitatea Bucuresti ca renunta de bunavoie la titlul de doctor, fara a preciza cum poate face acest lucru in conditiile in care nu exista o baza legala.

Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

La scurt timp, Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat OUG 94/2014, care modifica Legea Educatiei permitandu-i premierului sa renunte la titlul de doctor in drept fara a suferi consecintele prevazute in cadrul legal existent.

Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei pentru Ponta. Cum va putea "scapa" de titlul de doctor

Initiativa a starnit critici vehemente, generand un scandal public, iar la jumatatea lunii ianuarie, noul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat public ca mai multe persoane doresc sa renunte la titlurile obtinute, in baza noii ordonante.

"Am primit deja inca trei solicitari de renuntare la titlu. Inca trei. Este vorba si de master, si de licenta. (...) Nu sunt persoane publice. Nu au argumentat pentru ca nu prevede obligativitatea argumentarii in scris, fiecare persoana care decide acest lucru are propriile argumente", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, pentru Realitatea TV.

Ponta nu e singurul care vrea sa renunte la diploma - ce anunta ministrul Educatiei

In context, Universitatea Bucuresti a cerut inca o data Ministerului Educatiei sa ii retraga lui Victor Ponta titlul de doctor in drept, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Universitatea Bucuresti cere din nou Ministerului sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta

In urma controverselor aparute in dezbaterea publica, in data de 25 februarie Camera Deputatilor a votat legea de adoptare a ordonantei eliminand aliniatele prezentante mai sus. Unul dintre cei care a votat in acest sens a fost chiar deputatul Victor Ponta.

Ponta ramane doctor in drept. Premierul spune ca "Parlamentul e mai intelept decat propagandistii"

"Eu am votat in sensul in care, in intelepciunea sa, Parlamentul in unanimitate, si in comisie si in Parlament, a votat. Deci e foarte bine (...) Aceiasi propagandisti, dupa ce m-au certat timp de doi ani si jumatate ca nu renunt la teza de doctorat, dupa aceea m-au certat doua luni si jumatate ca de ce renunt. Asa incat Parlamentul a decis mai intelept decat propagandistii", a comentat Victor Ponta.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Ponta renunta titlu doctor, #ordonanta renuntat titlu doctor, #Ponta plagiat Universitatea Bucuresti , #plagiat