Ziare.com

Aberatia zilei: Parlamentul nu mai e la fel de intelept ca anul trecut

de Camelia Badea
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 15:21

   

Aberatia zilei: Parlamentul nu mai e la fel de intelept ca anul trecut
Camera Deputatilor a votat, miercuri, legea de aprobare a ordonantei de urgenta 4/2016 adoptata de Guvernul Ciolos, lege care, daca trece si de Senat in forma actuala, le va permite posesorilor de titluri stiintifice sa renunte de bunavoie la ele, fara a fi sanctionati. In urma cu un an, aceiasi deputati respingeau cu vehementa exact aceleasi articole.

Ordonanta 4/2016 adoptata de Guvernul Ciolos are un articol unic, care prevede ca Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

"1. Dupa articolul 146 se introduce un nou articol, articolul 146 (1), cu urmatorul cuprins:
'Art. 146 (1). - Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului.

2.La articolul 324, literele c) si d) se abroga."

Conform Constitutiei, ordonanta Guvernului Ciolos a fost trimisa la Parlament, care are obligatia de a adopta legea de aprobare sau respingere a actului normativ emis de Executiv.

In acest moment insa, este in vigoare si OUG 94/2014 emisa de Guvernul Ponta. La inceputul anului trecut, Camera Deputatilor a eliminat din legea de aprobare a ordonantei Ponta prevederile prin care posesorul unui doctorat putea renunta la el, dar legea s-a blocat la Senat de un an de zile, desi trebuia adoptata in regim de urgenta.

Prin urmare, in momentul in care Camera Deputatilor a luat in discutie ordonanta Ciolos, cele doua articole au fost considerate in vigoare si au fost din nou dezbatute, iar de data asta au trecut la vot.

Cele doua prevederi controversate, introduse de parlamentari, sunt urmatoarele:

  • "Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop"
  • "Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice".

Ele au fost reluate, dezbatute si mentinute de Comisia de Invatamant din Camera Deputatilor in sedinta din 22 martie.

Respinse anul trecute, adoptate anul acesta

In urma cu un an, liberalii erau cei mai vehementi, atacand la baioneta OUG 94/2014 pe care Guvernul Ponta a adoptat-o in ultima sedinta a Executivului din 2014, cand ministru al Educatiei era Sorin Cimpeanu (ALDE).

Era pentru prima oara cand Victor Ponta incerca sa iasa basma curata din scandalul de plagiat, fara succes insa. Liberalii eliminasera in comisia de invatamant cele doua prevederi care il favorizau pe liderul PSD, acuzand Guvernul Ponta ca da o ordonanta de urgenta fara a exista vreo urgenta si in propriul interes al unei persoane.

Deputatul Victor Ponta insusi a sustinut atunci ca a votat impotriva ordonantei adoptate de Executivul condus de... premierul Victor Ponta.

"Eu am votat in sensul in care, in intelepciunea sa, Parlamentul in unanimitate si in Comisie, si in Parlament a votat. Deci e foarte bine (...) Parlamentul a decis mai intelept decat propagandistii", a comentat el atunci.

Ponta ramane doctor in drept. Premierul spune ca "Parlamentul e mai intelept decat propagandistii"

Iata ca dupa numai un an, li se ridica mingea la fileu lui Victor Ponta si tuturor demnitarilor acuzati in presa ca au plagiat in tezele de doctorat, de la Gabriel Oprea la Cristian Busoi, si de la Bogdan Licu la Petre Toba.

Cel mai probabil, a contat si faptul ca, intre timp, numarul cazurilor de plagiat a crescut atat de mult incat Parlamentul a lasat la o parte intelepciunea si a ales pragmatismul.

Legea de aprobare a OUG 4/2016 a fost dezbatuta, in forma propusa de comisia de Invatamant, miercuri, in plenul Camerei, la sedinta fiind prezenti doar vreo 200 din totalul de 379 de deputati.

Secretarul de stat care a vorbit in numele initiatorului, adica al Guvernului, a sustinut ca neadoptarea in regim de urgenta a ordonantei "ar conduce la incurajarea perpetuarii abuzului" in domeniu, cu "consecinte negative pe planul perceptiei societatii privind titlurile si diplomele de stat".

Deputatul PSD Sorin Iacoban a subliniat faptul ca ordonanta vine in contextul in care s-au inmultit suspiciunile de plagiat si a propus votarea actului normativ.

Reprezentatul PNL, deputatul Sanda Ardeleanu, a precizat ca "acest proiect este menit sa intareasca autonomia universitara".

"Consideram ca acest proiect de act normativ, care produce deja efecte, este unul benefic. Va rugam sa il votati, PNL il va sustine. Va rugam sa votati pentru", a adaugat aceasta.

Si reprezentantul minoritatilor a anuntat ca grupul sau va vota proiectul. Prin urmare, unanimitate pe linie.

Presedintele de sedinta, Florin Iordache (PSD), a citit pe repede inainte amendamentele: "3, 4, 5, 6? Nu sunt observatii. 7 marginal, art 170 observatii? Nu. 8, 9, 10...Ramane la votul final are caracter organic", a anuntat acesta in doar cateva secunde.

Demn de subliniat (apasat) este faptul ca in Camera Deputatilor nu mai exista de saptamani bune vot electronic. Sistemul nou-nout, achizitionat toamna trecuta de conducerea Camerei, asigurata de Valeriu Zgonea (PSD), a fost anihilat dupa ce legea "defaimarii" puternic sustinuta de Liviu Dragnea a picat la vot. De atunci, deputatii voteaza ridicand mana, ca la inceputul anilor '90.

Circ in Parlament: Cu votul electronic inchis, legea lui Dragnea s-a intors la comisii si N. Paun poate fi arestat

Aceasta situatie l-a nemultumit profund pe deputatul Remus Cernea, care a intervenit de mai multe ori la microfon pentru a sublinia faptul ca nu se numara efectiv mainile ridicate, ci se fac niste calcule aproximative.

"Este o viciere a votului Parlamentului Romaniei. Nu putem continua asa, trebuie sa facem ceva, trebuie sa avem vot numarat corect, inregistrat corect, altfel ne batem joc", a declarat Remus Cernea de la tribuna Camerei Deputatilor.

Vizibil scos din sarite, presedintele de sedinta, Florin Iordache, a incercat sa ii taie microfonul.

"Bai, George, spune-mi si mie cum sa opresc microfonul asta", a fost el auzit zicand.

"Din pacate, cu tehnica asta nu se poate opri microfonul", a mai comentat Iordache, de data asta oficial.

La votul final, legea a trecut in cateva secunde. "Voturi impotriva? Nu. Abtineri? Nu. Colegi care sunt prezenti, dar nu voteaza? Nu. Cu 216 voturi pentru, niciun vot impotriva si nicio abtinere, legea a fost adoptata", a anuntat Florin Iordache.

Dupa votul in plen, legea de aprobare a OUG 4/2016 va merge la Senat, care este camera decizionala. La Senat nu vor fi surprize neplacute pentru Victor Ponta, pentru ca presedinte al comisiei pentru Invatamant este Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei care a facut toate demersurile posibile si imposibile pentru ca Victor Ponta sa nu poata fi tras la raspundere pentru plagiatul dovedit de Universitatea Bucuresti.

La ora actuala, "painea si cutitul" se afla la ministrul Educatiei, Adrian Curaj, care nu a elaborat ordinul de ministru prin care se stabileste procedura de renuntare la titlu si cea de anulare, conform informatiilor oferite Ziare.com de reprezentantii Biroului de Presa al Ministerului Educatiei.

Conform aceleiasi surse, pana acum nu s-au inregistrat cereri oficiale de renuntare la titlurile stiintifice detinute. Singurul care a anuntat public ca va cere acest lucru este prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

Procurorul general interimar renunta la titlul de doctor obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea (Video)

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4954 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tandala: - Mai Pacala, tu ai auzit de "Academia Infractorilor"?

Pacala: - Care din ele?

 

Cand a fost Parlamentul ăsta ințelept???

O adunătură de lichele penale, nu are cum să fie suspectată de ințelepciune......

saracu' ponta, 10% l-au"despartit"de presedintie.......

Daca se vota intrun singur tur, ponta era acum presedintele Romaniei!!

ASEMANAREA lui domnn DOCTOR cu ginditorul

de la HAMANGIA este una cit de la WC-ul de din"nainte de Imperiul Otoman si cea de azi de la Palatul Victoria ....

Ordonanta

asta a lui Ciolos este ca si declaratia lui Iohannis despre evacuarea Antenei3. Pacat, credeam ca are mai mult curaj.

 

ordonanta este foarte lunecoasa!! Se mai justifica oare sa nu

plagiezi??
Daca nu te-a prins nimeni ca ai plagiat, ramai cinstit si doctor toata viata iar daca te-a prins dupa ani, ca ai plagiat, nu patesti nimic, doar ca nu mai esti doctor..!! Sa tot plagiezi .... Gandire de agronom :((

Asta se cheama amnistia Ciolos oferita pseudointelectualilor.

Intelectual nu te poti numi atata timp cat plagiezi sau accepti plagiatorii!

 

Doamna Badea, nu aveti un rationament just. Faptul ca un plagiator

renunta la titlul obtinut astfel, nu inseamna ca infractiune de plagiat este stearsa! Ea va fi pedepsita din punct de vedere penal.

Mai simplu, daca cineva fura un mar si cuprins de remuscari, il da inapoi, nu va fi absolvit de invinuirea de furt! Cert, pedeapsa va fi mai blanda (vinovatia recunoscuta este pe jumatate iertata) dar va face restul de jumatate de pedeapsa!

Prin aceasta smecherie academica (complet jenanta si inica, de altfel), dr Viorel poate spera la o pedeapsa fara executie si la o amenda pecuniara corespunzatoare beneficiilor obtinute fara drept, in virtutea falsei diplome de doctorat.

Dr Viorel va plati aceasta marlanie si inselaciune, va asigur. Si nu numai el. Este in joc reputatia Educatiei Romanesti, in ansamblu.

 

Care or fi acele beneficii poti enumera?

In alta ordine de idei am un nepot care este doctor in geofizica......nu are de lucru in RO si a plecat in Germania sa munceasca ceva. Acolo este un fel de tehnoredactor la pliantre publicitare....munca de om cu liceu! Geaba doctorate, educatie superioara.....nimeni nu iti va da bani pe doctorate!

Apulica, incep sa cred ca te prefaci ca esti

pensionar, si ca de fapt n-ai mai mult de 16 ani...
doctoratul luat in Romania este un fel de "vax albina cavaler pasta", adica un zero barat. in afara de asta, ca sa poti lucra in afara ca inginer, in cle mai multe tari ai nevoie sa ti se recunoasca studiile facute la Romania. poate merge in Zair sau Bhutan, dar sigur nu merge in Germania. nepotul lui matale, daca si-ar fi dat doctoratul in orice alta tara decat Romania, s-ar fi putut angaja pe functie babana oriunde. problema lui a fost ca atunci cand a pomenit la un loc cuvintele "doctorat" si "Romania", germanul s-a gandit imediat la alte doua cuvinte: "Ponta" si "plagiator". adica "infractor".

Asta e guvernul tehnograt made in Romania

Ce viziune, ce metoda, ce strategie cu privire la economie, administratie, dezvoltare, nu tata noi ne ocupam cum sa ii scapam pe plagiatori, pe incompetenti etc.
Cu exceptia lui Ciolos poate a inca 1-2 persoane restul din guvernul meu nu vede realitatea, toti plutesc, o sa ajungem sa credem ca tehnocrat e sinonim cu incompetent.

 

Aceasta lege da dreptul cuiva care a comis un furt intelectual,de ex

un plagiat demonstrat ,ca in cazul Ponta,sa renunte la titlul respectiv fiind absolvit de orice raspundere si pastrand nealterate beneficiile obtinute pana la "inregistrarea"oficiala a renuntatrii la titlu?
Daca este asa,ar fi o aberatie de neadmis!
Este ca si cum un spargator,ti-a golit casa folosind chei potrivite,dupa care merge la politie si le preda,declarand ca ...renunta la ele!
Tot ce ai furat pana la ...renuntarea la chei,iti ramane fara a fi pedepsit!
Ca "cel mai corupt parlament din lume "voteaza astfel de legi nu surprinde!
Este surprinzator ca un ministru al invatamantului ca dl.Curaj,presupus tehnocrat ,deci nealiniat politic,se lasa antrenat in astfel de jocuri!Teo

 

Hotie fara plata

Guvernul ar trebui sa ne spuna si ce se intampla cu cei care au avut oarece avantaje de pe urma unui doctorat plagiat la care s-a renuntat. N-ar fi corect sa te folosesti de niste avantaje, iar apoi, chiar renuntand pe orice motiv, sa ramai in continuare cu acele avantaje.

 

Un alt exemplu...

Marele tennisman, Dinu Pescariu, din dosarul Microsoft, a denuntat si a ramas cu banii furati. Pdl-ul vechi si actual a ramas si el cu banii. Nu e in aceeasi ordine de idei (si inca ce idei...)?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor