Aberatia Zilei: Premierul acuzat de plagiat vrea un pact pe Educatie. Care exista deja

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 14:13
4346 citiri
Aberatia Zilei: Premierul acuzat de plagiat vrea un pact pe Educatie. Care exista deja
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta, acuzat de plagiat de Universitatea Bucuresti, i-a propus presedintelui Klaus Iohannis un pact pentru Educatie, in conditiile in care toate partidele au semnat un astfel de pact in mandatul presedintelui Traian Basescu, refuzand apoi sa il puna in aplicare.

"Am vorbit cu presedintele Iohannis despre proiectul legat de Educatie. Am zis, domnule presedinte, sunteti profesor, cunoasteti mai bine decat mine problemele (...) Haideti sa facem - presedinte, Guvern, Parlament - o strategie serioasa de data asta, nu un document formal legat de Educatie!", a declarat Victor Ponta intr-un interviu acordat la postul B1 TV, citat de Evenimentul Zilei.

Initiativa premierului pare o bascalie la adresa presedintelui Iohannis, a fostului presedinte PSD Mircea Geoana si a sistemului de educatie in sine.

In primul rand, Victor Ponta a facut tot ce a putut in ultimele zile ca sa minimalizeze efectul politic al pactului privind bugetul Apararii incepand din 2017, semnat de partide la initiativa presedintelui Iohannis. Liderul PSD a propus apoi (aproape zilnic) semnarea altor pacte, de la transporturi si pana la cultura, fara sa precizeze sursele de finantare sau destinatia fondurilor (iar lipsa unei reactii ferme din partea Opozitiei l-a facut pe analistul Lucian Isar sa scrie ca asistam la un "guvern de 'uniune nationala', dar pe sest").

Victor Ponta, ziua si acordul politic: Ce pact mai vrea premierul, dupa Aparare si autostrazi

In conditiile in care scena politica pare sa stea la ora actuala pe nisipuri miscatoare, iar scaunul lui Victor Ponta este puternic zgaltait de Mircea Geoana si Marian Vanghelie, la ce bun semnarea unui pact, de orice fel?

In al doilea rand, in martie 2008, toate partidele, in frunte cu PSD si cu exceptia PRM, dar si numeroase organizatii ale societatii civile si sindicate au semnat Pactul pentru Educatie, rodul muncii depuse in comisia prezidentiala de specialitate, din care faceau parte experti in domeniu.

Documentul prevedea, printre altele, asigurarea in perioada 2008-2013 a minimum 6% din PIB pentru Educatie si a minimum 1% pentru cercetare. In plus, cele 8 obiective prevazute in pact urmau sa stea la baza elaborarii unei "strategii coerente si unitare privind sistemul si institutiile de educatie". Liderii politici au semnat degeaba, dar nu s-au tinut de cuvant.

Din partea PSD, documentul a fost asumat de Mircea Geoana, pe atunci presedinte al partidului, astazi principalul contestatar al lui Victor Ponta. Daca actualul lider PSD semneaza astazi un pact, cine garanteaza ca viitorul presedinte nu va sustine ca e doar "un document formal", asa cum considera astazi Ponta despre pactul semnat de Geoana in 2008?

In paranteza fie spus, era de asteptat ca punerea in aplicare a Pactului pe Educatie sa fie urmarita de sindicate, reprezentantii cadrelor didactice, elevilor si parintilor, insa mare parte din aceste organizatii au formalizat ulterior diverse intelegeri cu PSD, ceea ce explica lipsa lor de reactie cu privire la schimbarile uneori ilegale si imorale facute de acest partid in sistemul de invatamant.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Ajungem si la fondul problemei: PSD vs. Educatie. Ce fel de pact pot semna profesorul de fizica Klaus Iohannis, avocatii Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, profesorul de filosofie Kelemen Hunor sau matematicianul Varujan Pambuccian cu Victor Ponta, acuzat de plagiat de Universitatea Bucuresti, cea care i-a acordat titlul de doctor in Drept si de doi ani incearca din rasputeri sa i-l retraga, dupa ce experti de necontestat au demonstrat ca a plagiat?

Si ce ar putea scrie in noul pact pentru Educatie ca sa para credibil si sa fie semnat de PSD, cata vreme in ultimii ani PSD a desfiintat prin ordonanta de urgenta toate reformele facute in Educatie si a facut praf si pulbere CNE, CNATDCU, CNCS si alte foruri ale cercetatorilor?

Cine ar putea semna alaturi de Victor Ponta un pact pe Educatie, stiind ca PSD e in stare sa dea oricand o ordonanta de urgenta nemaintalnita in intreaga lume in propriul interes, cum este cea prin care cineva poate renunta de bunavoie la titlul de doctor?

Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta il scapa de sanctiuni Interviu cu Dragos Ciuparu

Ponta nu e singurul care vrea sa renunte la diploma - ce anunta ministrul Educatiei

Acestea fiind spuse, daca propunerea facuta de Victor Ponta nu a fost doar o minciuna sau o simpla bascalie, atunci ea cu siguranta e o aberatie.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Ponta pact educatie Iohannis, #Ponta plagiat, #Ponta pact Iohannis , #plagiat