Ar trebui sa-si dea demisia Victor Ponta, dupa ce s-a dovedit plagiatul? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 08:35
18441 citiri
Ar trebui sa-si dea demisia Victor Ponta, dupa ce s-a dovedit plagiatul? - Sondaj Ziare.com
Foto: antena3.ro

Prim-ministrul Victor Ponta a plagiat o parte a tezei de doctorat, a decis, vineri, Consiliul de Atestare a Diplomelor. In aceste conditii, se pune intrebarea daca premierul isi va da demisia, asa cum a spus ca va face, pentru un cotidian spaniol, in cazul in care s-ar fi dovedit plagiatul. Ponta a anuntat insa, vineri seara, ca nici nu se gandeste sa demisioneze.

Premierul a declarat, la plecarea de la Bruxelles, dupa aflarea deciziei Consiliului, ca ceea ce s-a anuntat in privinta acuzatiilor de plagiat la adresa sa reprezinta o decizie politica si ilegala luata de apropiatii presedintelui ca represalii pentru participarea sa la Consiliul European si ca, in consecinta, nu va demisiona.

"Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!", a declarat Victor Ponta, vineri seara, la plecarea de la Bruxelles.

Ponta: Nici vorba de demisie! Sunt represalii ale presedintelui

Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a decis, vineri, in unanimitate, ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat si a propus ministerului retragerea titlului de doctor detinut de premier. Decizia a fost luata cu 13 voturi pentru, 0 impotriva si 0 abtineri.

In raport se arata ca "o parte semnificativa" a tezei de doctorat a lui Victor Ponta, mai precis 85 de pagini, din cele 307 pagini ale lucrarii, fara a se lua in calcul anexele, reprezinta texte copiate cuvant cu cuvant din lucrarile altor autori, fara a se face nicio trimitere la sursele originale.

"Prin aceasta, autorul tezei de doctorat si-a insusit idei si mai ales texte ale altor persoane prezentadu-le drept creatie personala (...) Inclusiv partea de concluzii e compusa din texte ale altor autori, din cel putin trei carti, toate analizate", se arata in raportul elaborat vineri de CNATDCU.

Cu toate acestea, verdictul nu are nicio valoare, dupa cum a anuntat fostul ministru interimar al Educatiei Liviu Pop, aratand ca, vineri dimineata, Consiliul a fost desfiintat oficial. Pop a mai spus ca toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara. Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21.

Consiliul cere retragerea titlului de doctor: Ponta a copiat 85 de pagini integral, inclusiv concluzii

La finalul sedintei Consiliului, membrii vizati de ordinul ministrului Pop au redactat o declaratie apel referitoare la modul abuziv in care a fost dizolvat Consiliul.

Concluziile sedintei au fost prezentate intr-o scurta conferinta de presa tinuta de o parte dintre membrii Consiliului, in frunte cu presedintele acestuia, academicianul Marius Andruh. Acestia au subliniat foarte clar ca este vorba despre un plagiat de tip "copy-paste".

In schimb, Liviu Pop s-a declarat indignat de verdictul de plagiat al Consiliului de Atestare, afirmand ca acest consiliu nu are dreptul sa se pronunte, iar verdictul ar fi fost "orchestrat" de fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Dupa anuntarea deciziei, europarlamentarul PDL Cristian Preda a afirmat ca se asteapta ca Victor Ponta sa demisioneze, ca urmare a dovedirii plagiatului. La randul sau, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu crede ca este "jignitor" cazul de plagiat al tezei de doctorat al actualului prim-ministru, Victor Ponta, declarand ca asteapta demisia acestuia.

Premierul roman declarase, joi, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais ca va demisiona, in cazul in care acuzatiile de plagiat care i s-au adus se vor dovedi a fi adevarate.

Ponta, pentru El Pais: Daca se dovedeste ca am plagiat, demisionez (Video)

"In Romania se respira momente de tensiune politica. Intr-o maniera directa: ati plagiat teza de doctorat?", a fost intrebat premierul Ponta.

"Nu. Aceasta problema a aparut dupa conflictul cu presedintele, pe tema celui care va fi prezent la Consiliul European. (...) Am urmat toate regulile care exista in Romania. Am cerut Comisiei de Etica din cadrul Ministerului Educatiei sa verifice daca am plagiat si sunt convins ca voi demonstra ca nu am facut-o. Din pacate, acesta este un atac politic al presedintelui, dupa anuntarea dreptului meu de a participa la intalnirea de la Bruxelles", a raspuns Ponta.

"Dar daca si Comisia de Etica va stabili ca ati plagiat...", a continuat reporterul. "Atunci, sigur ca ma retrag", a replicat Victor Ponta.

"Demisionati...?", a comentat jurnalistul El Pais. "Da. Imi asum responsabilitatea, dar sunt acuzat pe un criteriu politic si, in plus, nu au dorit sa imi asculte punctul de vedere", a precizat prim-ministrul.

In aceste conditii, Ziare.com va intreaba: credeti ca prim-ministrul Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia, odata cu dovedirea acuzatiilor de plagiat de catre Consiliul de Atesatare a Diplomelor sau ar trebui sa isi pastreze functia de premier?

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Ponta demisie plagiat, #Ponta scandal plagiat, #Ponta acuzatii plagiat, #demisie premier plagiat, #Ponta dovedit plagiat , #plagiat