Avocat: Sesizarea penala pentru plagiatul lui Ponta e tergiversata Interviu

Luni, 25 Martie 2013, ora 18:17
10189 citiri
Avocat: Sesizarea penala pentru plagiatul lui Ponta e tergiversata Interviu

Sesizarea penala pentru infractiunea de plagiat depusa impotriva lui Victor Ponta in urma cu sapte luni a ramas, pana astazi, nesolutionata.

"Dosarul asta este tergiversat, lasat in nelucrare, din motive care in mod oficial imi scapa, dar pe care in mod neoficial le putem intui", a declarat avocatul Florin Plopeanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Saptamana trecuta, la insistentele jurnalistilor, Ministerul Educatiei a fost nevoit sa dezvaluie ca a luat hotararea de a nu-i retrage titlul de doctor premierului Ponta, in ciuda dovezilor prezentate public si care au stat la baza deciziilor de plagiat asumate de CNATDCU si Universitatea Bucuresti.

Ministerul Educatiei a decis: Nu ii retrage titlul de doctor lui Ponta, in ciuda dovezilor de plagiat

Daca din punct de vedere al ministrului Educatiei, Remus Pricopie, scandalul pare a se fi incheiat, el continua insa pe alte directii.

Astfel, sa nu uitam ca, in 23 iulie 2012, la Consiliul National de Etica (CNE) - singurul care ii daduse o decizie favorabila lui Victor Ponta -, impotriva premierului a fost depusa o noua sesizare. "In aceasta dimineata am primit o noua sesizare. Nu putem da publicitatii numele celui care a depus-o, intrucat este impotriva regulamentului. De asemenea, nu putem furniza informatii cu privire la continutul sesizarii", declara atunci purtatorul de cuvant Gabriela Catana, precizand ca "sesizarea vizeaza atat teza de doctorat, cat si o carte".

Mai mult, o luna mai tarziu, la Parchetul General a fost depusa de catre avocatul Florin Plopeanu o sesizare penala impotriva lui Victor Ponta. "Astazi, 23 august 2012, domnii Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Ponta Victor Viorel. Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488/23.08.2012", se anunta atunci printr-un comunicat de presa.

Plangere penala impotriva lui Victor Ponta pentru plagiat

Sesizarea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, iar dosarul penal are numarul 783/P/2012, fiind investigat de procurorul Mihaela Lidvin.

Ziare.com a cerut oficial CNE, saptamana trecuta, informatii in legatura cu stadiul in care se afla sesizarea depusa pe numele lui Ponta si termenele legale in care ea trebuie sa fie rezolvata.

In asteptarea unui raspuns, i-am solicitat avocatului Florin Plopeanu informatii despre sesizarea penala depusa, anul trecut, la Parchetul de pe langa ICCJ.

Acesta s-a aratat extrem de surprins de faptul ca, timp de mai bine de sase luni, acest dosar, care nu se refera la un "accident aviatic", ci la un "copy-paste", spune el, este tergiversat, mai ales in conditiile in care in fruntea Parchetului General a ajuns Daniel Morar, un procuror "de o mare tinuta profesionala".

Specializat in drept penal, avocatul Florin Plopeanu a fost mai intai 10 ani procuror, iar in perioada 2007-2010 a lucrat ca procuror chiar la Serviciul de proprietate intelectuala de la Parchetul General. El a formulat prima acuzatie in materie penala pentru plagiat - in 2010, impotriva scriitorului George Stanca, pentru traducerea cartii "Jurnal" a lui Tolstoi. Stanca a primit o condamnare la 1 an de inchisoare cu suspendare in prima instanta, dosarul fiind acum la Curtea de Apel.

"Noi nu cerem ca dosarul sa fie solutionat favorabil, ci sa primeasca un ritm de cercetare rezonabil si, la final, o solutie", explica avocatul Plopeanu.

Acesta mai precizeaza ca, din punct de vedere legal, in acest moment Victor Ponta are "un dosar penal in lucru, avand ca obiect investigarea lucrarii domniei sale pentru infractiunea de plagiat, caci plagiatul este infractiune, potrivit art. 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda (...) Adica poate sa duca la o condamnare in materie penala".

Domnule avocat, v-ati interesat care este stadiul plangerii penale depuse de clientii dumneavoastra? Ziare.com a cerut saptamana trecuta Biroului de presa al Ministerului Public informatii in legatura cu aceasta, informatii pe care inca le asteptam.

Va dau o veste proasta, din pacate. Si noi ne-am pus sperantele in Parchetul General, mai ales acum, cand este condus de un procuror despre care se spune ca este de o mare tinuta profesionala, respectiv domnul Daniel Morar.

Ei bine, chiar si in conditiile astea, din 23 august si pana in momentul de fata nu s-a prea facut niciun fel de urmarire penala. Practic, dosarul asta este tergiversat, lasat in nelucrare, din motive care in mod oficial imi scapa, dar pe care in mod neoficial le putem intui.

Ce va pot spune este ca eu am facut cateva reveniri pe parcursul acestui interval de sase luni, in care am rugat sa mi se comunice stadiul cercetarilor. Cu stupoare am aflat ca nici macar nu au reusit sa obtina cele 4 carti din care s-a copiat in mod grosolan, pentru comparatie.

Numai ca noi le-am prezentat aceste lucrari scanate si cu evidentierea pasajelor care au fost insusite in cuprinsul lucrarii domnului Ponta. Deci este destul de evident ca e vorba despre o spaima a procurorilor sau pur si simplu de o complicitate tacita, prin care acestia inteleg sa lase acest dosar sa intre intr-un con de umbra ca, la un moment dat, sa fie inchis fara ca cineva sa se mai sesizeze.

Ce probe ati prezentat in sustinerea plangerii penale pe care ati depus-o?

Noi am dus aceste lucrari in discutie scanate integral si au fost evidentiate pasajele insusite de catre domnul Victor Ponta in lucrarea lui. Sunt parti consistente marcate in diverse culori pentru a arata ca au fost insusite. Ei bine, avand aceste documente la indemana, mura in gura, absolut tot, totusi...

Sa ne intelegem, aceasta activitate de comparare a lucrarii suspecte de plagiat cu lucrarea originala din care se presupune ca s-a insusit un text este elementara, o poate face un copil de clasa a treia, nu ai nevoie de un academician ori de o expertiza sofisticata ca sa vezi ca o pagina intreaga, cuvant cu cuvant, este trecuta intr-o alta lucrare. Este o chestiune evidenta, e un plagiat grosolan.

Noi nu vorbim de insusirea unei idei care a primit o punere in opera intr-un mod particular pentru a fi disimulata intr-o forma sau alta, ci de o copiere grosolana, o varianta xerox, copy-paste cum s-a mai spus. Nu ai ce analize savante sa faci in cazul asta nici daca ti-ai dori, ca n-ai pe ce!

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Sanctiunea in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu: Trei experti in drept confirma plagiatul

Inteleg ca sesizarea se referea la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, nu la teza de doctorat.

Da, dar aceasta lucrare reprezinta o republicare a tezei de doctorat a domnului Ponta. Teza dansului de doctorat din 2003 a fost republicata in mod integral in continutul acestei carti, fiind completata cu cateva sectiuni de un co-autor.

Prin urmare, in aceasta lucrare din 2010 regasim teza de doctorat a lui Victor Ponta din 2003 in varianta integrala.

De aici si surpriza noastra legata de modul in care noul procuror general interimar, om de legenda cum il vede toata lumea, ingaduie ca acest dosar sa treneze. Atentie! Noi nu cerem sa fie solutionat favorabil, ci sa primeasca un ritm de cercetare rezonabil si, la final, o solutie.

Poate ca noi nu avem dreptate, dar m-as fi asteptat ca, in 6 luni, macar sa fi fost obtinute cartile pentru analiza comparativa. Si daca le-ar fi batut vantul si tot ar fi ajuns la Parchetul General pana acum.

Stiu despre ce vorbesc, am facut asa ceva in activitatea mea anterioara (rechizitoriul in dosarul George Stanca, prima acuzatie de plagiat in materie penala pentru traducerea cartii "Jurnal" a lui Tolstoi, in care scriitorul a primit o condamnare la 1 an de inchisoare cu suspendare in prima instanta - n.red.). E o treaba banala, va rog sa ma credeti, ceea ce ar trebui investigat acolo. Nu vorbim de un accident aviatic, vorbim despre doua carti xeroxate, da-o-ncolo de treaba!

Si cand ii intreb "Cum stam?" zic "Investigam! Acum facem...". Le si vad broboanele de transpiratie pe frunte, pentru o chestie simpla: trebuie sa compari doua foi si sa vezi daca sunt identice. Si sunt!

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi ce risca premierul

Eugen Vasiliu, fost director adjunct al Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor, spunea vara trecuta, cand scandalul era in toi, ca plagiatul este infractiune si ca pedeapsa este intre amenda penala si inchisoare. E adevarat?

Perfect adevarat. Sesizarea noastra la asta se refera. La Parchetul General este un denunt penal impotriva domnului Ponta si se desfasoara o cercetare de natura penala care are ca obiectiv punerea sub acuzare a domnului Ponta pentru plagiat.

Daca se va constata ca noi nu am avut dreptate, se va da o solutie de netrimitere in judecata.

Dar, in acest moment, ca sa concluzionez, domnul Ponta are un dosar penal in lucru, avand ca obiect investigarea lucrarii domniei sale pentru infractiunea de plagiat, pentru ca plagiatul este infractiune, potrivit art. 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda.

Asa ca in baza acestui text de lege noi am sesizat Parchetul, care se ocupa, prin excelenta, de investigatii de natura penala. Deci ceea ce a spus la timpul respectiv domnul Vasiliu este perfect adevarat. In Romania, plagiatul este infractiune, adica poate sa duca la o condamnare in materie penala.

Acest dosar, inceput ca demers al sesizarii depuse de mine in numele celor trei domni, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru, asta are ca obiect: o investigatie penala pentru a vedea daca domnul Ponta a savarsit o infractiune de plagiat.

Daca se va constata ca exista temeiuri pentru sustinerea unei asemenea acuzatii, el va fi trimis in fata instantei de judecata care va trebui sa lamureasca daca e vinovat ori ba, sau, daca nu vor exista asemenea temeiuri, se va dispune o solutie de netrimitere in judecata. Dar eu am foarte mari rezerve.

Ceea ce frapeaza in mod clar este standardul cu totul diferit de abordare a cazurilor de plagiat in Romania comparativ cu exigentele din Occident. In Germania, bunaoara, 3 ministri si-au dat demisia sau au fost demisi pentru prezentarea in presa a unor acuzatii de plagiat, intrucat s-a socotit ca prezentarea unor astfel de informatii e de natura sa zdruncine increderea cetatenilor germani in onestitatea membrilor Guvernului german.

In Romania nici macar investigatiile de natura penala nu sunt efectuate in mod serios si tratate cu rigoare.

Iata, deci, ca exista standarde diferite nu numai in ceea ce priveste seriozitatea abordarii fenomenului coruptiei, ci si in materie de plagiat. Ceea ce in Occident e socotit inadmisibil si descalificant in Romania e considerat un detaliu nesemnificativ.

Este un caz atat de evident incat e ridicol ceea ce face Parchetul, dar, in fine, nu e prima oara cand se intampla.

Este si mai socant faptul ca procurorul general interimar tolereaza in mandatul sau asemenea derapaje rusinoase. Poate ca domnul Daniel Morar ar trebui sa iasa din legenda si sa revina la decenta profesionala, dar am serioase dubii ca va fi in stare sa faca acest lucru. Asta este!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Ponta plagiat plangere Parchet, #Ponta plagiat plangere penala, #Ponta plagiat infractiune , #plagiat