Azi furi o idee, maine furi statul de drept (Opinii)

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:06
5792 citiri
Azi furi o idee, maine furi statul de drept (Opinii)

Victor Ponta are de dat cateva raspunsuri foarte dificile in fata celor mai inalti lideri europeni, crestin-democrati, liberali si socialisti, a caror ingrijorare pentru situatia din Romania a fost exprimata intr-un limbaj fara precedent. Iar situatia sa este departe de a fi una comoda.

Nu stiu cum va putea explica Victor Ponta amputarea deciziilor CCR prin ordonanta de urgenta si amenintarea proferata de Crin Antonescu (inregistrarea video exista) privind revocarea judecatorilor CCR. Nu stiu cum va putea explica schimbarea intempestiva si nemotivata a unor inalti functionari cheie, precum Avocatul Poporului, cum va putea justifica luarea cu japca a Monitorului Oficial, care publica acum doar ce convine Puterii. Nu stiu cum va explica suspendarea presedintelu in trei zile, cand in 2007 procedura a durat vreo trei luni.

Dar mai ales nu stiu cum va explica refuzul explicit si repetat de a aplica hotararile Curtii Constitutionale. Nu stiu cum va putea Victor Ponta sa justifice faptul ca refuza sa puna in aplicare o decizie mai mult decat clara a CCR care afirma negru pe alb ca "organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanenta".

Nu stiu cum si pe cine va convinge ca a emis cu buna credinta o ordonanta de urgenta privind referendumul care modifica regula referendumului stiind ca in cateva zile CCR urmeaza sa se pronunte exact in privinta legii referendumului.

Nu stiu cum si pe cine va convinge ca pe teritoriul unui stat de drept poate fi aplicat un act normativ, indiferent ca e lege, ordonanta de urgenta sau regulament de scara de bloc, care sa contravina unei decizii explicite luate de CCR in unanimitate de voturi.

Si de ce, inainte de a astepta a se adune parlamentarii din vacanta, nu modifica propria ordonanta cu continut neconstitutional. Si cum poate un om care incalca pe banda rulanta decizii ale CCR poate fi un om care respecta principiile statului de drept?

Nu stiu cum va explica batalia ticaloasa pe sefia Parchetului General si a DNA intre persoane cu renume sinistru, care folosesc ca mijloace de convingere dosarele DGIPI.

Nu nu stiu cum va explica legaturile cu omul care spunea "DNA la picioarele premierului" si toata viermuiala pentru a pune mana pe justitie.

Si va fi cu atat mai greu sa convinga pe cineva de bunele sale intentii, cu cat domnia sa personal are o mare problema de imagine fiind perceput de lideri europeni drept un plagiator, adica un hot care refuza sa-si asume raspunderea pentru hotie, adica sa demisioneze, dupa cum promitea cu gura lui in interviul acordat El Pais. Cat de credibil poate fi un hot, atunci cand incearca sa convinga ca nu a incercat sa fure din nou, nu o idee, ci insusi statul de drept?

Asta cu atat mai mai mult cu cat nici aliati nu prea mai are. Pana si socialistii sai l-au lasat din brate. Liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda i-a cerut deja presedintelui comisiei europene sa verifice "rolul jucat de toti actorii institutionali in actiunile trecute care au dus la criza actuala si sa ofere sprijin in elaborarea unei posibile solutii privind sustenabilitatea statului de drept (in Romania - n.r.)".

Iar presedintele Parlamantului European, Martin Schultz, afirma ca Europa este prea tacuta fata de situatia din Romnia: "CE trebuie sa-si faca treaba. Sa evalueze, sa propuna, sa verifice daca normele de drept european au fost incalcate. Un prim-ministru, cu o larga majoritate, poate modifica Constitutia tarii sale, dar nu poate incalca regulile si valorile noastre".

Sincer, putin imi pasa cat de smotocit va iesi Victor Ponta din birourile de la Bruxelles. Ca isi joaca propria soarta politica, il priveste. Dar ma intereseaza teribil ce consecinte vor avea faptele sale asupra Romaniei. Iar ele pot fi seismice.

Pentru ca, daca UE se va incorda si va aplica celebrul articol 7 din Tratatul European, putem ajunge pana la suspendarea din UE. Sau va suspenda pe termen nelimitat fondurile europene pentru Romania. Sau ne va tine pe vecie la portile spatiului Schengen, ca pe niste ciumati incapabili sa intelega si sa aplice principiile comune ale UE.

Si imi pasa ce vor aduce aceste decizii, de la prabusirea cursului de schimb, la retragerea investitorilor, la incapacitatea de mai finanta deficitul bugetar si, in consecinta, o posibila incetare de plati. Si imi pasa teribil de riscul ca Romania sa fie aruncata din sfera UE si a SUA in sfera intereselor rusesti, pe care USL pare a le promova inclusiv sub aspectul metodelor folosite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta plagiat, #Ponta lovitura stat, #Ponta suspendare Basescu, #Ponta CSM , #plagiat