Aberatia zilei: Parlamentul nu mai e la fel de intelept ca anul trecut

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 15:21
7012 citiri
Aberatia zilei: Parlamentul nu mai e la fel de intelept ca anul trecut
Foto: Arhiva Hepta.ro

Camera Deputatilor a votat, miercuri, legea de aprobare a ordonantei de urgenta 4/2016 adoptata de Guvernul Ciolos, lege care, daca trece si de Senat in forma actuala, le va permite posesorilor de titluri stiintifice sa renunte de bunavoie la ele, fara a fi sanctionati. In urma cu un an, aceiasi deputati respingeau cu vehementa exact aceleasi articole.

Ordonanta 4/2016 adoptata de Guvernul Ciolos are un articol unic, care prevede ca Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

"1. Dupa articolul 146 se introduce un nou articol, articolul 146 (1), cu urmatorul cuprins:

'Art. 146 (1). - Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului.

2.La articolul 324, literele c) si d) se abroga."

Conform Constitutiei, ordonanta Guvernului Ciolos a fost trimisa la Parlament, care are obligatia de a adopta legea de aprobare sau respingere a actului normativ emis de Executiv.

In acest moment insa, este in vigoare si OUG 94/2014 emisa de Guvernul Ponta. La inceputul anului trecut, Camera Deputatilor a eliminat din legea de aprobare a ordonantei Ponta prevederile prin care posesorul unui doctorat putea renunta la el, dar legea s-a blocat la Senat de un an de zile, desi trebuia adoptata in regim de urgenta.

Prin urmare, in momentul in care Camera Deputatilor a luat in discutie ordonanta Ciolos, cele doua articole au fost considerate in vigoare si au fost din nou dezbatute, iar de data asta au trecut la vot.

Cele doua prevederi controversate, introduse de parlamentari, sunt urmatoarele:

  • "Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop"
  • "Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice".

Ele au fost reluate, dezbatute si mentinute de Comisia de Invatamant din Camera Deputatilor in sedinta din 22 martie.

Respinse anul trecute, adoptate anul acesta

In urma cu un an, liberalii erau cei mai vehementi, atacand la baioneta OUG 94/2014 pe care Guvernul Ponta a adoptat-o in ultima sedinta a Executivului din 2014, cand ministru al Educatiei era Sorin Cimpeanu (ALDE).

Era pentru prima oara cand Victor Ponta incerca sa iasa basma curata din scandalul de plagiat, fara succes insa. Liberalii eliminasera in comisia de invatamant cele doua prevederi care il favorizau pe liderul PSD, acuzand Guvernul Ponta ca da o ordonanta de urgenta fara a exista vreo urgenta si in propriul interes al unei persoane.

Deputatul Victor Ponta insusi a sustinut atunci ca a votat impotriva ordonantei adoptate de Executivul condus de... premierul Victor Ponta.

"Eu am votat in sensul in care, in intelepciunea sa, Parlamentul in unanimitate si in Comisie, si in Parlament a votat. Deci e foarte bine (...) Parlamentul a decis mai intelept decat propagandistii", a comentat el atunci.

Ponta ramane doctor in drept. Premierul spune ca "Parlamentul e mai intelept decat propagandistii"

Iata ca dupa numai un an, li se ridica mingea la fileu lui Victor Ponta si tuturor demnitarilor acuzati in presa ca au plagiat in tezele de doctorat, de la Gabriel Oprea la Cristian Busoi, si de la Bogdan Licu la Petre Toba.

Cel mai probabil, a contat si faptul ca, intre timp, numarul cazurilor de plagiat a crescut atat de mult incat Parlamentul a lasat la o parte intelepciunea si a ales pragmatismul.

Legea de aprobare a OUG 4/2016 a fost dezbatuta, in forma propusa de comisia de Invatamant, miercuri, in plenul Camerei, la sedinta fiind prezenti doar vreo 200 din totalul de 379 de deputati.

Secretarul de stat care a vorbit in numele initiatorului, adica al Guvernului, a sustinut ca neadoptarea in regim de urgenta a ordonantei "ar conduce la incurajarea perpetuarii abuzului" in domeniu, cu "consecinte negative pe planul perceptiei societatii privind titlurile si diplomele de stat".

Deputatul PSD Sorin Iacoban a subliniat faptul ca ordonanta vine in contextul in care s-au inmultit suspiciunile de plagiat si a propus votarea actului normativ.

Reprezentatul PNL, deputatul Sanda Ardeleanu, a precizat ca "acest proiect este menit sa intareasca autonomia universitara".

"Consideram ca acest proiect de act normativ, care produce deja efecte, este unul benefic. Va rugam sa il votati, PNL il va sustine. Va rugam sa votati pentru", a adaugat aceasta.

Si reprezentantul minoritatilor a anuntat ca grupul sau va vota proiectul. Prin urmare, unanimitate pe linie.

Presedintele de sedinta, Florin Iordache (PSD), a citit pe repede inainte amendamentele: "3, 4, 5, 6? Nu sunt observatii. 7 marginal, art 170 observatii? Nu. 8, 9, 10...Ramane la votul final are caracter organic", a anuntat acesta in doar cateva secunde.

Demn de subliniat (apasat) este faptul ca in Camera Deputatilor nu mai exista de saptamani bune vot electronic. Sistemul nou-nout, achizitionat toamna trecuta de conducerea Camerei, asigurata de Valeriu Zgonea (PSD), a fost anihilat dupa ce legea "defaimarii" puternic sustinuta de Liviu Dragnea a picat la vot. De atunci, deputatii voteaza ridicand mana, ca la inceputul anilor '90.

Circ in Parlament: Cu votul electronic inchis, legea lui Dragnea s-a intors la comisii si N. Paun poate fi arestat

Aceasta situatie l-a nemultumit profund pe deputatul Remus Cernea, care a intervenit de mai multe ori la microfon pentru a sublinia faptul ca nu se numara efectiv mainile ridicate, ci se fac niste calcule aproximative.

"Este o viciere a votului Parlamentului Romaniei. Nu putem continua asa, trebuie sa facem ceva, trebuie sa avem vot numarat corect, inregistrat corect, altfel ne batem joc", a declarat Remus Cernea de la tribuna Camerei Deputatilor.

Vizibil scos din sarite, presedintele de sedinta, Florin Iordache, a incercat sa ii taie microfonul.

"Bai, George, spune-mi si mie cum sa opresc microfonul asta", a fost el auzit zicand.

"Din pacate, cu tehnica asta nu se poate opri microfonul", a mai comentat Iordache, de data asta oficial.

La votul final, legea a trecut in cateva secunde. "Voturi impotriva? Nu. Abtineri? Nu. Colegi care sunt prezenti, dar nu voteaza? Nu. Cu 216 voturi pentru, niciun vot impotriva si nicio abtinere, legea a fost adoptata", a anuntat Florin Iordache.

Dupa votul in plen, legea de aprobare a OUG 4/2016 va merge la Senat, care este camera decizionala. La Senat nu vor fi surprize neplacute pentru Victor Ponta, pentru ca presedinte al comisiei pentru Invatamant este Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei care a facut toate demersurile posibile si imposibile pentru ca Victor Ponta sa nu poata fi tras la raspundere pentru plagiatul dovedit de Universitatea Bucuresti.

La ora actuala, "painea si cutitul" se afla la ministrul Educatiei, Adrian Curaj, care nu a elaborat ordinul de ministru prin care se stabileste procedura de renuntare la titlu si cea de anulare, conform informatiilor oferite Ziare.com de reprezentantii Biroului de Presa al Ministerului Educatiei.

Conform aceleiasi surse, pana acum nu s-au inregistrat cereri oficiale de renuntare la titlurile stiintifice detinute. Singurul care a anuntat public ca va cere acest lucru este prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

Procurorul general interimar renunta la titlul de doctor obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea (Video)

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ponta plagiat ordonanta Ciolos, #ordonanta plagiat demnitari , #plagiat
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Tandala: - Mai Pacala, tu ai auzit de "Academia Infractorilor"?
C
Cronos
rank 3
Asta se cheama amnistia Ciolos oferita pseudointelectualilor.