Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat

Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 12:16
18033 citiri
Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat
Foto: Arhiva Ziare.com

Titlul de doctor obtinut prin plagiat presupune nu numai furt intelectual, despre care s-a tot vorbit, ci si numeroase avantaje, inclusiv materiale, deloc de neglijat.

In iunie 2012, cand a fost pentru prima oara acuzat de plagiat, Victor Ponta afirma: "Nu tin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu in plus".

Si totusi, in calitate de lector, si ulterior de conferentiar, in cadrul Departamentului de Drept Penal al Universitatii Romano-Americane, Victor Ponta castigase diverse sume de bani:

  • 25.850 de lei conform declaratiei de avere semnate pe 15.12.2008
  • 36.975 de lei in anul urmator, suma ce apare in declaratia din 19.01.2009, sau
  • 47.791 de lei, suma ce apare in declaratia datata 23.03.2010

In plus, acesta devenise avocat, in data de 1 februarie 2005, fara examen, doar in baza titlului de doctor obtinut cu mai putin de o luna inainte.

Baroul Bucuresti: Ponta a devenit avocat in baza doctoratului plagiat

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Pentru ca in ultima perioada au izbucnit numeroase scandaluri de plagiat in care sunt implicati mai multi membri ai Guvernului si alti demnitari, Ziare.com a contactat doi avocati specializati in dreptul muncii pentru a afla care sunt avantajele ce insotesc obtinerea titlului de doctor, dar si la ce sanctiuni materiale se expun plagiatorii dovediti oficial.

Vechime in munca, spor la salariu

Avocatul Marius-Catalin Predut, membru al Baroului Bucuresti, a evidentiat in primul rand beneficiile statutului de student-doctorand.

"Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale. (...)

Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale", a explicat acesta.

Pe de alta parte, este binecunoscut faptul ca functii precum asistent universitar, asistent de cercetare, lector universitar, cercetator stiintific si conducator de doctorat NU pot fi ocupate decat de persoane care detin titlul de doctor.

"De asemenea, potrivit dispozitiilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii. Promovarea se face prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii examenului", ne-a mai declarat avocatul Marius-Catalin Predut.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

Nou scandal spectaculos de plagiat la Guvern: Protagonist, ministrul Economiei (Video)

Totodata, avocatul Iulia Dumitru, care acorda consultanta juridica federatiei sindicale "Alma Mater", a declarat pentru Ziare.com ca "sporul de doctorat aduce un venit de 15% la salariul de baza", cadrele didactice care beneficiaza de acest spor avand salariile in limitele urmatoare:

  • Asistent: 1.200-2.000;
  • Sef lucrari/lector: 2.000-3.000;
  • Conferentiar: 2.700-3.500;
  • Profesor: 3.400 - 4.000.

"Toti cei care aveau dobandit titlul de doctor inainte de 01.01.2010 au in continuare acest spor, sub denumirea de sume tranzitorii. Persoanele care si-au schimbat locul de munca dupa 01.01.2010 au pierdut sporul de doctorat la noul angajator, chiar daca lucreaza in acelasi domeniu", ne-a mai explicat avocatul Iulia Dumitru.

Pe de alta parte, pentru functia de sef lucrari, pentru care se da concurs, titlul de doctor "este conditie la depunerea dosarului", a mai precizat aceasta.

De anumite avantaje in plus beneficiaza si conducatorul de doctorat.

"Conducatorul de doctorat are o reducere a normei daca are cel putin 4 doctoranzi in stagiu - reducere cu 1 ora. Poate avea si o crestere de salariu cu o treapta, daca numarul de doctoranzi este minim 4. Dar aceste conditii difera de la o universitate la alta, conform autonomiei universitare.

In general conducatorul de doctorat nu are avantaje salariale majore, munca fiind totusi consistenta. In cazul in care este nominalizat intr-o comisie, la alta universitate sau chiar in aceeasi universitate, suma castigata este de aproximativ 700 lei (conducatorul de doctorat si presedintele comisiei nu sunt remunerati) ", ne-a mai explicat avocatul Iulia Dumitru.

Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Avocata lui Victor Ponta, acuzata de plagiat - ar fi copiat sute de pagini

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

Cine a plagiat returneaza banii incasati in baza titlului obtinut prin furt intelectual?

Intrebati ce se intampla cu banii castigati in baza unui titlu de doctor de un plagiator dovedit fara dubiu, avocatul Marius-Catalin Predut a confirmat faptul ca daca persoana este gasita vinovata de institutiile abilitate, ea ar putea fi obligata sa returneze sumele castigate astfel.

"Da, in situatia obtinerii unor castiguri materiale in baza titlului de doctor dobandit in mod fraudulos, persoana in cauza poate fi obligata la restituirea sumelor primite ca urmare a functiei detinute in cadrul unei institutii.

In situatia obtinerii unei functii in baza titlului de doctor dobandit in mod fraudulos, prin plagierea unei lucrari stiintifice, institutia la care persoana respectiva si-a desfasurat activitatea se poate indrepta impotriva acesteia, printr-o actiune in justitie, in cadrul careia sa solicite atat inapoierea sumelor de bani reprezentand remuneratia achitata, cat si obligarea la plata unor daune", a precizat avocatul Predut.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Pe de alta parte insa, in cazul demnitarilor plagiatul este foarte greu de stabilit oficial, un exemplu in acest sens fiind cazul lui Victor Ponta, care in ciuda numeroaselor argumente si dovezi prezentate de Universitatea Bucuresti a ramas cu titlul de doctor in drept, datorita Consiliului National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

"Este extrem de dificil de demonstrat daca o teza de doctorat are suficiente elemente care sa individualizeze respectiva teza sau elemente care se regasesc in alte lucrari, fara a fi specificate acestea ca referinte bibliografice.

Trebuie precizat ca 'drepturile de autor' au intrat in cultura noastra de curand, pentru teze mai vechi, in care nu s-a folosit sistemul de citare foarte corect, nu stiu cat de corecta este imputarea folosirii anumitor surse", a comentat avocatul Iulia Dumitru.

In plus, aceasta a precizat ca, din informatiile pe care le are, pana in prezent nu stie sa i se fi cerut unei persoane dovedite ca a plagiat "banii castigati pentru sporul de doctorat sau banii castigati din postura de conducator al unei teze de doctorat".

"Trebuie cautate astfel de cazuri, daca ele exista. Cred ca entitatea care ar trebui sa ceara aceste sume in instanta este chiar statul", a completat avocatul Iulia Dumitru.

Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#castiguri plagiat, #Ponta plagiat, #Gabriel Oprea plagiat, #titlu doctor plagiat , #plagiat