Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. In ce conditii poate cere retragerea titlului de doctor

Marti, 29 Martie 2016, ora 12:05
5064 citiri
Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. In ce conditii poate cere retragerea titlului de doctor
Foto: Arhiva / Guvern

Noul regulament de functionare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost aprobat prin ordin al ministrului Educatiei, Adrian Curaj, si publicat pe edu.ro.

Regulamentul urmareste sa coreleze atributiile si procedurile CNATDCU cu reglementarile legislative privind acordarea si retragerea titlului de doctor.

Ministerul Educatiei a decis constituirea, pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a cate unui Comitet de selectie, fiecare format din cel mult patru personalitati.

Dintre acestea, este preferabil ca doi membri sa aiba afilieri institutionale in afara Romaniei. Insa membrii comitetelor de selectie nu vor face parte din CNATDCU in mandatul 2016-2020.

Comitetele de selectie, a caror componenta va fi publica, vor analiza aplicatiile pentru calitatea de membru al CNATDCU si vor inainta Ministerului Educatiei lista cuprinzand propunerile pentru componenta respectivei Comisii de specialitate a CNATDCU.

Procurorul general interimar renunta la titlul de doctor obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea (Video)

Consiliul general si profilul membrilor CNATDCU

Consiliul general al CNATDCU, denumit in continuare Consiliul general, este format din maximum 47 de membri, dintre care maxim 35 sunt presedintii comisiilor de specialitate, si este condus de un presedinte, trei vicepresedinti si un secretar general, alesi de catre membrii acestuia in prima sedinta.

Potrivit Regulamentului, "Presedintele Consiliului general este si presedinte al CNATDCU, iar vicepresedintii Consiliului general sunt si vicepresedinti ai CNATDCU".

Guvernul amana dreptul universitatilor de a retrage titlul de doctor

Membrii CNATDCU vor fi selectati in baza unor principii precum transparenta, evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.

"Pot fi membri CNATDCU cadre didactice universitare si cercetatori avand cel putin titlul de conferentiar sau de CS II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, membri ai Academiei Romane si ai unor institutii de cultura", se arata in Regulament.

Nu sunt eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, astfel ca "membrii CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan national/international, numite prin ordin al ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pentru un mandat de maximum 4 ani", mai scrie in Regulament.

Curaj despre retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta: Daca se putea, se facea

Profilul membrilor CNATDCU trebuie sa raspunda si unor cerinte minimale:

  • experienta proprie de cercetare la nivel inalt, recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu;
  • disponibilitatea asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale Ministerului Educatiei;
  • echilibru si capacitate de analiza obiectiva;
  • integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare
.

Membrii CNATDCU au obligatia de a participa la sedintele de lucru si activitatile din cadrul CNATDCU, de a respecta normele etice sau de deontologie profesionale si de a indeplini sarcinile ce le revin ca urmare a calitatii detinute.

In cazul neindeplinirii obligatiilor, ministrul Educatiei poate revoca membri pe baza unei propuneri motivate a CNATDCU, iar pe locul ramas vacant in urma revocarii se numeste, dupa consultarea CNATDCU, prin ordin al ministrului Educatiei, un nou membru care indeplineste conditiile conform legii.

Printre atributiile Consiliului general se numara:

  • monitorizarea activitatii comisiilor de specialitate
  • intocmirea de rapoarte anuale catre ministrul Educatiei
  • primirea sesizarilor privind nerespectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat
  • analizarea responsabilitatii conducatorului de doctorat sau a scolii doctorale.

De asemenea, Consiliul general este cel care solicita Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) punctul de vedere privind nerespectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului, in cadrul tezelor de doctorat.

Tot Consiliul general este cel care analizeaza contestatiile si decide privind nerespectarea standardelor calitate si de etica profesionala, cum ar fi plagiatul in tezele de doctorat.

Nu in ultimul rand, Consiliul general este cel care propune ministerului retragerea calitatii de conducator de doctorat, retragerea titlului de doctor sau retragerea acreditarii scolii doctorale.

In ceea ce priveste activitatile pe care le poate desfasura Consiliul general, acesta evalueaza calitatea resurselor umane din scolile doctorale si sesizarile privind respectarea standardelor de etica profesionala, inclusiv a plagiatului in cadrul tezei de doctorat.

De asemenea, Consiliul general al CNATDCU verifica modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare din universitati si elaboreaza raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior.

Cum sunt evaluate tezele de doctorat

Metodologia de evaluare a tezei de doctorat de catre CNATDCU spune ca Ministerul Educatiei pune la dispozitie o platforma electronica nationala unde sunt incarcate tezele de doctorat de catre IOSUD.

In ceea ce priveste softul antiplagiat, in metodologie scrie ca scoala doctorala este cea care realizeaza analiza de similitudini utilizand un program recunoscut de CNATDCU.

De asemenea, "scoala doctorala poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel national privind detectia de similitudini, rapoartele de similitudini care se includ in dosarul de doctorat, iar durata de verificare nu poate depasi 30 zile de la data depunerii tezei de doctorat la IOSUD", potrivit metodologiei.

Si Ministerul Educatiei poate analiza teza de doctorat cu programe specializate in verificarea originalitatii.

In urma analizei tezei de doctorat, comisia scolii doctorale poate acorda unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfacator" si "Nesatisfacator".

Daca doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate inainta mai departe la CNATDCU propunerea acordarii titlului de doctor.

In urma evaluarii dosarului, CNATDCU propune ministrului Educatiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei.

Doctorandul poate contesta in termen de 15 zile acordarea sau neacordarea titlului de doctor.

Metodologia mai precizeaza ca se afla in situatia de conflict de interese in cazul evaluarii unui dosar persoanele care "se afla in relatie de soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv cu studentul-doctorand sau cu conducatorul de doctorat al acestuia; sunt sau au fost angajate, in ultimii 5 ani anteriori evaluarii, in IOSUD care propune acordarea titlului de doctor; s-au aflat in orice tip de relatii contractuale cu studentul-doctorand sau cu conducatorul de doctorat al acestuia."

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#plagiat reguli Curaj, #Ministerul Educatiei reguli doctorat, #reguli plagiat, #retragere titlu doctor , #plagiat