Sa ne facem de ras cu politicienii romani: Gafe si caraghioslacuri la foc automat (Opinii)

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 23:55
11841 citiri
Sa ne facem de ras cu politicienii romani: Gafe si caraghioslacuri la foc automat (Opinii)
Foto: huon.ro

Se incheie o saptamana grea pentru clasa politica. Arestarile, demiterile si scandalurile de plagiat s-au tinut lant. N-a trecut zi fara sa ni se administreze un soc electrico-politic, mai scurt sau mai lung. Din fericire, insa, am avut si de ce sa radem. Si nu oricum, ci cu lacrimi.

Prima zi, primul scandal. Luni seara, Victor Ponta a fost acuzat de furt intelectual, mai exact ca a copiat bucati semnificative din alte lucrari in teza sa de doctorat.

"Cel caruia sunt acuzat ca i-am plagiat lucrarea este cel care a scris o prefata extrem de elogioasa la lucrarea mea de doctorat", a tinut Victor Ponta sa atraga atentia, precizand ca este vorba despre ambasadorul Ion Diaconu, din a carui lucrare de 30 de pagini s-a "inspirat", dupa propriile vorbe, atunci cand a scris.

Un Diaconu, doi Diaconu...

Ei bine, premierul n-a reusit sa impresioneze in acest mod, ci doar sa se faca de ras. Si asta pentru ca teza are o introducere semnata de coordonatorul doctoratului si mentorul sau politic, Adrian Nastase, nicidecum de Ion Diaconu. Totusi, teza sa a aparut si intr-un alt volum, a carui prefata este semnata de ambasadorul Ion Diaconu, dar in interiorul caruia Victor Ponta este acuzat ca a plagiat din lucrarea ... altui Diaconu, de data asta Dumitru, judecator la Curtea de Apel Pitesti.

Ghinion de nesansa, cum se spune in popor, sa incurci borcanele tocmai cand vrei sa fii mai convingator.

Suspiciunea ca Victor Ponta nu si-a prea citit lucrarile pe care le-a publicat este mai mult decat indreptatita, daca ne uitam in presa din ultimele zile. Astfel, intr-o a treia lucrare aparuta in 2010, sub semnatura lui Victor Ponta si intitulata "Raspunderea in dreptul international umanitar" apar de asemenea zeci de pagini preluate fara citare din cartile altor autori.

Caraghios este faptul ca autorul nu s-a obosit nici macar sa actualizeze informatiile sau sa le prelucreze minimal. Astfel, intr-un pasaj preluat copy-paste dintr-o lucrare mai veche a unui alt autor, se vorbeste despre posibila trimitere in judecata a dictatorului chilian Augusto Pinochet, desi acesta intre timp murise.

La fel de ridicol este faptul ca, dupa cum se vede in varianta incarcata pe Internet, numele lui Slobodan Milosevici apare scris in patru variante diferite, iar in cadrul concluziilor cu care se incheie capitolul IV din partea a treia regasim urmatoarea exprimare sideranta: "Justice Robert H. Jackson, in apararea judecatii de la Nurnberg a declarat ....", in conditiile in care 'justice' nu e nicidecum un prenume, ci orice roman care s-a uitat la filmele politiste americane stie ca inseamna 'judecator' si trebuia tradus.

Ne mai miram ca premierul Romaniei (cum ii place lui Victor Ponta sa sublinieze) a devenit in mass-media europeana al treilea "muschetar plagiator", alaturi de Pal Schmitt si Karl Theodor zu Guttenberg, si ei laureati ai premiului "Magna cum fraudae"?

Radem, dar nu e de ras. Dupa cum n-ar trebui sa ne amuze, ci sa ne ingrijoreze si faptul ca o treime dintre actualii nostri parlamentari detin titlul de doctor in cele mai nastrusnice domenii. Un exemplu concludent este proaspatul primar al Sectorului 3, Robert Negoita (PSD), care si-a luat bacalaureatul la 31 de ani, a terminat rapid dreptul la Bioterra si Economia turismului la Romano-americana, ambele in numai patru ani (2004-2009), iar la inceputul acestui an si-a luat doctoratul la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", in teza sa existand, conform presei, pasaje intregi copiate din diverse lucrari si discursuri tinute de ... guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

O scrisoare gresita

Pentru ca vorbeam mai sus despre o comica accidentare a limbii engleze, va prezentam alta si mai si. Guvernul Romaniei (cum ii place lui Victor Ponta sa sublinieze) a decis sa se razboiasca cu prestigioasa revista americana Nature, cea care l-a dat in vileag pe Victor Ponta. Cum? Trimitand un drept la replica in limba engleza.

Bad idea.

In afara de faptul ca Ponta a implicat astfel Guvernul Romaniei intr-un scandal personal, scrisoarea era plina de greseli si asa a si aparut pe site-ul Nature, dand nastere la comentarii care mai de care mai hazlii. Biroul de presa al Guvernului si-a asumat-o public, iar acum va trebui sa trudeasca din greu la spalarea imaginii premierului roman in fata comunitatii internationale.

Guvernul Ponta, scrisoare cu greseli catre revista Nature (Video)

O scrisoare pierduta

Comunitatea internationala care si asa s-a prapadit de ras cand a vazut ca premierul Romaniei, cel care inca de la inceput a tinut mortis sa isi reprezinte tara la Consiliul European, a trimis gresit lista participantilor la summit-ul din 28-29 iunie, mai exact Comisiei Europene. Alta incurcatura de nume, fir-ar sa fie...

Elegant, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Grey, i-a transmis lui Ponta: "Nu cred ca este o lista care trebuie trimisa noua, ci Consiliului European, pentru ca presedintele Herman Van Rompuy este cel care se ocupa de organizarea summit-ului de saptamana viitoare".

Ponta a trimis gresit lista la Bruxelles, confirma purtatorul de cuvant al CE

Auzind despre toate cele de mai sus nu ne-ar mira ca informatiile aparute la Romania TV, potrivit carora Victor Ponta l-ar fi amenintat pe Traian Basescu ca nu ii va semna ordinul de deplasare la Bruxelles, nu ii va da aprobare de zbor si nu va aproba alimentarea cu combustibil a aeronavei prezidentiale, sa fie reale, chiar daca premierul a negat acest lucru.

Politicienii cu catuse, din ce in ce mai iubiti de romani

Reamintim pe scurt alte doua intamplari ilare, dar elocvente cu politicieni romani, dupa care incheiem cu monumentalul caz Adrian Nastase.

Mentionam mai intai declaratia Liei Olguta Vasilescu, absolventa a Facultatii de Litere si membru in comisia de cultura a Senatului Romaniei, potrivit careia Emil Cioran a fost "un important personaj literar". Ouch!

Olguta Vasilescu, despre Cioran: Un important personaj literar

Apoi punctam episodul istoric inregistrat vineri in localitatile Magurele si Jilava, unde candidatii votati la recentele alegeri locale, Dumitru Ruse si Adrian Mladin, au depus juramantul de primar sub escorta politiei, amandoi fiind arestati preventiv pentru fapte de coruptie.

"Jur sa respect legile tarii", au repetat cu lacrimi in ochi cei doi, in aplauzele cetatenilor care au asistat la ceremonii, dupa care au predat esarfa de primar si s-au intors in arest, aclamati fiind de cei prezenti.

Adrian Nastase nu a ajuns inca in arest, dar si cazul sau a prilejuit cateva caraghioslacuri.

In primul rand, o serie de declaratii stupefiante din partea unor lideri PSD importanti, cauzate, cel mai probabil, de tensiunea generata de evenimente.

"Daca as fi in locul presedintelui Traian Basescu, i-as gratia executarea pedepsei(...) As considera ca este suficient avertismentul de doi ani de suspendare, avand in vedere calitatile lui Nastase(...) Daca ar fi fost coruptie evidenta, daca lua un milion de euro, atunci era intemeiat. Asa, raman semne de intrebare", a sustinut Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei.

"Eu nu pot sa judec pe fond, pentru ca nu cunosc toate elementele care au fost la mana judecatorilor, dar mi se pare ca a fost un act nedrept, care lanseaza dubii asupra acestei sentinte. Chestia asta cu amestecul politic e ceva inevitabil in societatea romaneasca", a recunoscut fatis Ion Iliescu.

Simpatic cum il stim, Marian Vanghelie a comentat si el situatia, cerandu-i presedintelui Basescu sa "indrepte greseala" facuta de judecatori.

"Cred eu, dupa parerea mea, nu sunt eu cel mai mare specialist, dar repet, ca cetatean si ca persoana publica vreau sa spun un punct de vedere, cred eu ca dansul, ca om politic greu si ca presedinte al Romaniei, ar trebui sa vada, sa se uite cu atentie si sa-ncerce, daca s-a gresit ceva si nu a fost o decizie politica, sa caute sa-ndrepte aceasta greseala", a explicat in felul sau inconfundabil Marian Vanghelie, aratandu-se extrem de ingrijorat ca l-au arestat pe Adrian Nastase "ca pe ultimul bagabond".

O replica acida i-a fost transmisa insa lui Adrian Nastase prin intermediul spilcuitei reviste financiare The Economist. "Cand, acum 8 ani, a fost intrebat despre averea semnificativa pe care a acumulat-o cat timp a fost in functie, el i-a invitat pe detractorii sai sa-i numere ouale. Acum, judecatorii romani sunt cei care au 'oua'", comenteaza revista britanica, subliniind astfel faptul ca toti cei cinci magistrati din completul de judecata care l-a condamnat in unanimitate pe Nastase la inchisoare au fost femei.

Incheiem cu vesti excelente pe care i le aduce lui Adrian Nastase astrologul Camelia Patrascanu, care spune ca el se afla intr-un "moment de clementa divina".

Vineri, in ziua in care Nastase implinea 62 de ani, astrologul a fost invitat la emisiunea Happy Hour unde a facut astrograma celui condamnat si a emis cateva predictii, din care va prezentam cateva fragmente:

"N-are harta de detentie si ramane sa vedem cum se desfasoara lucrurile. Puteti sa spuneti ca ma risc, dar eu vorbesc de harta, de tranzitele pe care le are. Are o harta buna (...) Mai mult, a facut acest gest pe tranzite de longevitate, deci are toate sansele sa fie longeviv si activ mai departe, sa nu dispara intr-un fel sau altul de pe scena. Ma astept sa taca pana la inceputul lunii iulie si de abia atunci poate sa aiba chiar curajul sa inceapa un discurs si un dialog cu noi, cu opinia publica(...)

Este intr-un moment de clementa divina, ca dovada ca poate multe miracole s-au tesut ca lucrurile sa iasa asa si nu altfel(...).Nu are o harta de detentie, dar sa stiti ca si Miron Cozma a fost dupa gratii si practic statea intr-o garsoniera cu tot confortul. Nu are o harta de detentie, de om uitat, umilit, inchis multi ani", i-a linistit astrologul pe toti sustinatorii lui Adrian Nastase.

Pacat ca realizatorul emisiunii nu a intrebat si daca fostul premier va fi gratiat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta plagiat, #scrisoare gresita Nature guvern, #Nastase impuscat astrograma, #Ponta Consiliul European , #plagiat