Consiliul cere retragerea titlului de doctor: Ponta a copiat 85 de pagini integral, inclusiv concluzii

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 17:12
4721 citiri
Consiliul cere retragerea titlului de doctor: Ponta a copiat 85 de pagini integral, inclusiv concluzii

Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a decis vineri in unanimitate ca teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat si a propus ministerului retragerea titlului de doctor detinut de premierul Romaniei. Decizia a fost luata cu 13 voturi pentru, 0 impotriva si 0 abtineri.

In raportul obtinut in premiera de Realitatea TV, se arata ca "o parte semnificativa" a tezei de doctorat a lui Victor Ponta, mai precis 85 de pagini, fara a se lua in calcul anexele, reprezinta texte copiate cuvant cu cuvant din lucrarile altor autori, fara a se face nicio trimitere la sursele originale.

"Prin aceasta, autorul tezei de doctorat si-a insusit idei si mai ales texte ale altor persoane prezentadu-le drept creatie personala(...) Inclusiv partea de concluzii e compusa din texte ale altor autori, din cel putin 3 carti, toate analizate", se arata in raportul elaborat vineri de CNATDCU.

Mai mult, s-a constatat ca una dintre carti, cea scrisa de Vasile Cretu, nu este mentionata in bibliografie.

La finalul sedintei Consiliului, membrii inlaturati din functie prin ordinul ministrului Pop au redactat o declaratie apel referitoare la modul abuziv in care a fost dizolvat Consiliul.

Concluziile sedintei au fost prezentate intr-o scurta conferinta de presa tinuta de o parte dintre membrii Consiliului, in frunte cu presedintele acad. Marius Andruh (foto). Acestia au subliniat foarte clar ca este vorba despre un plagiat de tip "copy-paste".

Academicianul Andruh a explicat ca exista mai multe tipuri de plagiat, de la cel subtil, in care se preiau idei extrem de importante din operele altor autori si sunt rescrise si reformulate, plagiatul fiind extrem de greu de depistat, fiind nevoie de specialisti, pana la cealalta extrema, a plagiatului de tip copy-paste, in care se preiau texte fara a se mentiona sursa, iar acesta este extrem de usor de detectat.

"Teza de doctorat a fost analizata numai din acest al doilea punct de vedere. Nu trebuie sa fii specialist in drept ca sa detectezi ca au fost preluate texte fara a fi mentionate sursele", a mai punctat Andruh, subliniind ca in vederea analizarii acuzatiilor a fost folosita o copie conforma a originalului tezei de doctorat a lui Victor Ponta, solicitata Universitatii Bucuresti, precum si lucrarile suspectate ca au fost sursele plagiatului, acestea fiind imprumutate de la Biblioteca Centrala Universitara.

"Analiza atenta, pagina cu pagina, a evidentiat ca 85 din cele 307 pagini, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a subliniat Marius Andruh.

Acesta a confirmat faptul ca din lista de 39 de referinte cuprinsa in teza de doctorat a lui Victor Ponta lipsea cartea profesorului Vasile Cretu din care au fost descoperite 40 de pagini copiate.

Dragos Ciupariu, membru al CNATDCU si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), la randul ei destructurata de Liviu Pop, a citit declaratia-apel redactata de membrii Consiliului, in care se semnaleaza modul abuziv in care acesta a fost desfiintat, invitand pe toti cercetatorii romani sa o semneze, ca un semn de solidaritate a comunitatii academice din Romania in fata unei imixtiuni politice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta plagiat Consiliu, #Ponta retragere titlu doctor , #plagiat