Cutia neagra a lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 23:33
18964 citiri
Cutia neagra a lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Pentru ce i-a facut Traian Basescu, Victor Ponta nu il va ierta toata viata. Desigur, si mai corect este sa spunem ca premierul si-a facut-o singur.

Nu presedintele i-a scris lucrarea de doctorat, ci doar a avut grija peste timp sa-i scoata mizeria la suprafata. Pentru asta, Ponta a spus ca Basescu saboteaza Romania. O logica de curcan comunist.

Sa facem o precizare importanta inca de la inceput. Pana cand o comisie formata din specialisti in domeniu nu se va pronunta asupra plagiatului lui Ponta, cred ca orice om de buna credinta si bun simt ar trebui sa se abtina de la verdicte.

Insa declaratiile premierului, explicatiile sale in legatura cu acuzatiile care i-au fost aduse, premeditarea presedintelui si declaratiile sale, ele pot fi comentate, analizate si contextualizate.

Asupra imaginii lui Victor Ponta, dezvaluirile din Nature au un impact inca si mai mare decat caseta cu celebra inregistrare a palmei lui Traian Basescu aplicata unui minor la un miting electoral in 2004. Inregistrarea a aparut in campania prezidentiala din 2009 si, printr-un efect pervers - cauzat in buna parte de isteria televiziunilor, a condus la realegerea lui Basescu pentru un al doilea mandat.

Exact acelasi lucru risca sa se petreaca si astazi. Exista si diferente importante, insa profunzimea loviturii e asemanatoare. Problema e ca in Romania o palma aplicata unui copil mai obraznic e considerata rupta din rai, iar un plagiat la o lucrare de doctorat enerveaza cel mult o mana de oameni, isterizeaza presa de sorginte propagandistica - de ambele parti ale baricadei -, dar in esenta niciuna dintre aceste fapte nu schimba profund optiunile voturilor.

Or, sa ne intelegem - momentul aparitiei plagiatului lui Ponta nu are legatura decat cu politica. Aici Ponta are dreptate. De aici incolo, insa, din nou singurii care pierd sunt romanii si Romania.

Basescu vreau sa cred ca stie prea bine ce efect va avea plagiatul lui Ponta asupra votantilor PSD - nada, nul, nu exista. Poate va mai dezgusta cativa liberali, insa miza se joaca international. Sa ne imaginam cum il va privi Angela Merkel pe Victor Ponta, din Germania unde ministrul de Externe suspectat la fel ca si-ar fi plagiat o lucrare si-a dat demisia mai rapid decat Mang. Un exercitiu de imaginatie care provoaca ameteli.

Daca Sarkozy l-a trimis la plimbare pe Basescu, oare cum va proceda Merkel cu Ponta? Norocul nostru ca eleganta a devenit noua religie a Batranului Continent.

Aici si-a jucat presedintele cartea pe termen scurt. Insa lovitura in moalele capului USL are si va avea si efecte in viitor. Oricat de insensibil ar fi electoratul pesedist, oricat de incapatanati vor fi simpatizantii liberali sa isi cedeze voturile catre altii, presiunea care va fi pusa din acest moment pe Victor Ponta e coplesitoare.

Si oricat de bine mimeaza indiferenta si degajarea interioara, premierul stie si simte ca are de rezolvat o problema de viata si de moarte.

Ponta spune ca e posibil sa-i fi scapat sa treaca notele de subsol la fiecare pagina in parte pentru fragmentele preluate - dar asta nu tradeaza decat superficialitate.

Tot Ponta se leapada de teza sa de doctorat de ca si cum ar fi primit-o de pomana. Or, ce om cu mintea intreaga e gata sa isi arunce pe geam munca de ani si ani de zile si mandria carierei sale? Oricat de evidente sunt raspunsurile la intrebarile de mai sus, realitatea este ca Ponta este condamnat sa nu isi dea demisia. Altfel, el semneaza condamnarea la disparitie a USL si isi recunoaste implicit infrangerea in alegeri. Tocmai de aceea, presiunile care vor fi exercitate de acum asupra sa vor fi uriase.

In acelasi timp, Traian Basescu cred ca si-a jucat ultima carte. Daca va castiga, poate rasturna rezultatul intregului meci. Daca va pierde, insa, va iesi din istorie in cel mai rusinos mod cu putinta - suspendat si trimis acasa de la Cotroceni, asa cum niciun alt presedinte nu a sfarsit. Inca.

In prezent, insa, Cotroceniul pare sa revina in forta. Meciul abia a inceput, iar USL, desi a castigat alegerile, pare a fi facut K.O.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Victor Ponta plagiat doctorat, #Ponta plajiat inscenare Basescu, #Ponta plagiat imagine , #plagiat