De ce simt nevoia tinerii politicieni romani sa isi falsifice CV-urile? - Interviu

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 08:30
5970 citiri
De ce simt nevoia tinerii politicieni romani sa isi falsifice CV-urile? - Interviu

"Puterea fara prestigiu nu este putere suficienta", de aceea tinerii politicieni romani isi trec in CV-uri tot felul de studii si diplome pe care nu le au in realitate, pentru a obtine autoritate intr-o politica dominata de batrani, explica sociologul Bruno Stefan.

Ultimele luni au scos la iveala mai multe "inexactitati" in CV-urile unor politicieni ajunsi peste noapte la guvernare. Victor Ponta si-a sters din CV un masterat la Universitatea din Catania, din cauza caruia a fost ironizat cu apelativul "dottore" de presedintele Basescu. Corina Dumitrescu a fost in centrul unui scandal declansat in jurul diplomei ce figura in CV ca fiind obtinuta la Universitatea Stanford, iar Dan Sova a ajuns in instanta dupa ce un jurnalist a descoperit ca in CV-ul sau figurau doua masterate la London School of Economics.

"Si eu am sters poate anumite lucruri din CV sau am scos o diploma", a recunoscut miercuri ministrul Liviu Pop.

De ce simt nevoia tinerii politicieni romani sa isi "impopotoneze CV-urile", cum s-a exprimat la un moment dat seful statului, cata vreme alegatorii nu sunt deloc interesati de ele? Cati votanti aveau habar, pana la declansarea scandalului, ca Dan Sova, de exemplu, ar fi facut studii la Londra? Si cine s-ar decide sa il voteze pe Victor Ponta daca ar afla ca a urmat cursuri la Universitatea din Catania?

Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", spune ca e o boala a politicienilor romani de a-si dori ca lumea sa nu-i perceapa ca pe niste politruci care dau din coate pentru a ajunge in varf, ci ca pe niste somitati.

Puterea trebuie sa fie insotita de prestigiu, iar studiile peste hotare reprezinta un atu al celor tineri in fata politicienilor mai in varsta, mai explica el.

Pe de alta parte, puzderia de titluri academice cu care se lauda in mod nemeritat multi dintre politicienii romani este cauzata de "coruptia crunta" din sistemul universitar, coruptie generata de ceea ce s-a intamplat la noi dupa Revolutie. Cum intelectualitatea vota cu dreapta, foarte multi impostori au fost "plantati" intr-un fel sau altul in universitati pentru a se obtine sustinere politica pentru stanga, explica sociologul.

Acesta vorbeste despre o "agresiune a sarlatanilor asupra mediului universitar" si o "siluire" a lui, care, din pacate, continua si azi in universitati din toata tara.

Fenomenul nu e nou, el "a ravasit Europa de Est intr-o anumita perioada", iar in Germania, de exemplu, a fost stopat prin desfiintarea si apoi reinfiintarea universitatilor pe baza unor standarde ce nu puteau fi indeplinite de impostori.

Asa se face ca in strainatate, daca trece un an si nu ai scris nimic, "esti dat afara chiar daca ai un trecut glorios", in timp ce la noi posturile nu mai sunt scoase la concurs, iar "odata ce a intrat unul in universitate, iese de acolo cu picioarele inainte, nu il mai da nimeni afara chiar daca nu scrie nimic".

Sigur ca ne facem singuri rau si asa se explica de ce, de multe ori, cercetatorilor romani li se tranteste usa in nas, dar ce pot face ei? "Eu nu ma pot asocia cu 10 profesori sau 100 impotriva unuia, ca in momentul ala au taiat banii pe toata universitatea, plecam noi 100 si ramane el singur", spune Bruno Stefan in interviul acordat Ziare.com.

De ce simt nevoia tinerii politicieni romani sa isi "impopotoneze" CV-urile cu titluri false sau cursuri neabsolvite in realitate?

E vorba de goana dupa prestigiul pe care nu au cum sa il obtina altfel, la varsta lor. Si atunci inventeaza. Putini sunt cei care se duc cu adevarat la scoli din Londra sau din alta parte. E nevoia de a arata ca au autoritatea sa intre intr-o politica dominata de batrani. Si cum cei mai in varsta nu au facut studii asa de inalte, peste hotare, ei vor sa vina cu acest atu. Si cand nu il au, in inventeaza. E indecenta si dovada unei proaste cresteri. Nu poti sa minti cu atata nerusinare.

Cum de are Romania atatia parlamentari ce detin titlul de doctor in diverse domenii?

Daca au practicat inainte sau daca practica in prezent, atunci e in regula. Dar stiti cum se spune: "Puterea fara prestigiu nu este putere suficienta".

Puterea trebuie sa fie insotita de prestigiu. Esti in politica si vrei ca lumea sa nu te vada ca pe un politruc - ai dat si tu din coate- , ci ca pe o somitate. Si atunci incearca toti sa obtina aceste 'ancore' care construiesc 'somitatea' si sa si le agate ca pe niste decoratii. 'Am diploma de doctor, am facut master la Londra'...

E o boala. Eu cunosc politicieni, pentru ca lucrez in lumea politicii de 23 de ani, care au nevoie de acest lucru - sa ii privesti cu admiratie, nu ca pe niste oameni care dau din coate.

Puterea golita de prestigiu e o putere care ii urateste, ei vor sa creada ca sunt frumosi in ochii celorlalti.

O treime dintre parlamentari au titlul de doctor - PSD are cei mai multi

Se intampla la fel si in alte tari? Sau putem spune ca e o boala a politicienilor din tarile foste comuniste?

Este o boala a socialismului, el vine ca un atac al ordinii naturale. Intotdeauna socialistii au fost persoane marginale care au venit in viata publica si au incercat sa isi faca loc. Fac asa peste tot, cazuri de plagiat sunt si in alte tari, dar in cea mai mare masura sunt la socialisti.

Predau in Politehnica si lucram cu profesori din alte tari, care vin la noi. Nu se impopotoneaza oamenii care lucreaza in breasla cu ceva ce nu au.

E o chestiune ce tine in mai mare masura de teribilismul celor tineri. Vor sa ajunga si ei la masa celor care au o anumita autoritate intr-un domeniu si atunci ce fac? Pacalesc.

Totodata, asta arata si coruptia crunta a sistemului universitar de la noi si tine de un mod in care s-au asezat lucrurile dupa 1990.

La ce va referiti?

Dupa '90, lumea intelectualitatii nu iubea FSN si PDSR si cum s-au mai numit, ci era o lume care a votat preponderent dreapta. Cand Adrian Nastase a venit la putere, a venit cu un plan foarte clar ca sa colonizeze lumea intelectualitatii si atunci au facut presiuni asupra sefilor de catedra, decanatelor si a tuturor institutiilor academice sa bage si oamenii lor, care erau neica nimeni si nu aveau niciun drept sa intre in lumea asta pentru ca nu aveau competentele necesare - certificate de studii, diplome, carti.

Asa au ajuns multi sa devina decani, sa ocupe functii importante - prin minciuna. Ei ar fi trebuit sa dea niste concursuri, dar au fost plantati intr-un mediu, al institutiilor academice, care se construieste pe alte tipuri de valori.

A fost o agresiune a sarlatanilor asupra mediului academic. Ii vad plantati peste tot in universitati, e ceva de speriat, au facut gasti care nu au nicio recunoastere pe plan international.

In 2003-2004, am vazut un film in Germania despre 'prostitutia intelectuala' in Europa de Est cu astfel de impostori care au colonizat institutiile de invatamant superior, in care se vorbea despre carti care erau semnate, dar nu scrise de ei si cum ii puneau pe ceilalti sa le scrie, altfel nu le dadeau gradele.

A fost un fenomen care a ravasit Europa de Est intr-o anumita perioada. Acum iese la iveala cate ceva, cazul Sova, de exemplu, dar mai scormoniti si veti gasi cate si mai cate.

Cum poate fi stavilit acest fenomen, al coruptiei in mediul universitar?

Nu stiu. Au ajuns in functii, ei sunt cei care au painea si cutitul in institutii.

Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu

Mai nou au si legi de partea lor. De exemplu, o universitate nu poate retrage titlul de doctor acordat unui demnitar prins ca a plagiat.

Se protejeaza reciproc. Este o siluire a mediului universitar.

Noi suntem evaluati obligatoriu prin sistemul de la Bologna, trebuie sa dam punctaje - carti, articole publicate in strainatate...

Si atunci ma uit la acesti politruci. Daca vreunul reuseste sa adune 100 de puncte pe an este un performer. Ei nu reusesc! Eu traiesc intr-un mediu de profesionisti, care au 1.000 de puncte. Ei bine, acestia nu pot sa isi dea gradele pentru ca posturile sunt blocate, iar ceilalti devin profesori peste noapte, sunt facuti imediat.

Nu se poate sparge buboiul asta.

Stiti cum s-a intamplat in Germania de Est, prin anii '80, cand situatia era similara? Facultatile s-au desfiintat si au fost reinfiintate de la zero cu alti oameni, dupa criterii standard care nu au mai putut sa fie indeplinite de impostori.

Atunci au venit crestin-democratii in Germania, in frunte cu Helmuth Kohl, si au facut in asa fel incat au ridicat stacheta si multi nu au mai putut sa faca fata. Stacheta nu tine de ideologie, crestin-democratie versus socialism, tine de niste standarde profesionale. Daca nu indeplinesti punctajul, dupa doi ani esti exclus din facultate automat, nu se discuta.

Dar pentru asta trebuie vointa politica si nu numai atat. Noi nu avem o 'Romanie de Vest' care sa ne ajute. Credeti ca o solutie ar fi o mai mare mobilizare in randul comunitatii academice autentice?

Nu, nu, nu. Lucrurile sunt politice. Eu nu ma pot asocia cu 10 profesori sau 100 impotriva unuia, ca in momentul ala au taiat banii pe toata universitatea, plecam noi 100 si ramane el singur.

Nu se poate sparge acest mecanism. Singura solutie este ancorarea in sistemele occidentale si impunerea mecanismelor de acolo: daca a trecut anul si nu ai scris nimic, esti dat afara chiar daca ai un trecut glorios.

Trebuie sa fii permanent in carti, trebuie sa te specializezi, nu asa, ti-ai cumparat un titlu si ramai cu el si traiesti din el o viata. Trebuie sa muncesti permanent. Asa functioneaza lucrurile peste tot. Posturile sunt scoase permanent la concurs in afara, asta tine de dezvoltarea unui domeniu si a unei stiinte.

La noi, posturile sunt pe viata. Odata ce a intrat unul in universitate, iese de acolo cu picioarele inainte, nu il mai da nimeni afara chiar daca nu scrie nimic.

Si in toata tara e la fel. Duceti-va in provincie sa vedeti. Teza mea de doctorat e plagiata de cineva care a ajuns profesor universitar. A copiat trei articole si si-a luat gradele de profesor universitar. Eu nu mi-am luat gradul de profesor universitar. Persoana respectiva e sef de catedra, are o functie, eu nu am o functie.

Se vand diplome, s-au construit universitati pe banda rulanta, in asa fel incat cazuri de genul celor aparute acum in presa par neinsemnate.

Boicot al Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica": Nu ne patroneaza un plagiator

Dar nu ne facem singuri rau si de ce ne mai miram ca nicio universitate din Romania nu apare intre primele 500 de universitati ale lumii ?

Pana in 2000, universitatile noastre erau in topul universitatilor importante, acum cei din afara ne inchid usa in nas, nu ne mai cheama la conferinte, suntem priviti toti ca niste hoti.

Imi spunea cineva din Finlanda: 'Daca aveti un plagiator in fruntea tarii, de ce nu iesiti in strada? Noi am iesi pana cand si-ar da demisia'. I-am raspuns: 'Putem sa ne asociem noi, toti cei din mediul universitar, sa nu mai plecam din Piata Universitatii sau din fata de la Guvern, si tot nu pleaca, dar ne taie noua fondurile'.'Asa-i Romania? Atunci nu mai avem ce discuta cu voi', mi-a raspuns.

'Va e frica!', ne spun. Eu imi exprim parerea cand sunt solicitat, dar cei mai multi nu o fac si stau umili, dupa ce ca muncesc...Stiti cat muncesc? E greu sa publici un articol de substanta intr-o revista importanta, iar salariul nu e mare intr-o universitate, sub 2.000 de lei. Dar asta e lumea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sova master Londra, #Ponta plagiat, #Bruno Stefan coruptie universitati , #plagiat