"Il dottore" Ponta nu prea v-a placut munca! (Opinii)

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 09:26
6657 citiri
"Il dottore" Ponta nu prea v-a placut munca! (Opinii)
Foto: Arhiva

Verdictul in cazul plagiatului lui Ponta este de 2-1: doua comisii au spus ca a plagiat, alta a dat un verdict ambiguu constatand ca lucrarea premierului a respectat regulile de redactare ale anului 2003.

Evident, comisia care a considerat ca teza lui Ponta este un non-plagiat apartine de Ministerul Educatiei. Se poate mai politic decat atat?

Toata lumea are cate ceva de spus, numai Victor Ponta nu constata nimic. Dupa ce Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decretat ca premierul a copiat zeci de blocuri de text fara sa citeze sursa, Victor Ponta nu a avut altceva de declarat decat ca aceasta comisie este una politica. La fel cu acel CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).

Hai sa zicem, ca aici am fi avut ceva dubii, din moment ce printre membrii era si un Mircea Miclea, fost consilier al presedintelui Basescu. Dar, in cazul Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, n-am cunostinta ca vreun profesor de aici sa fi fost numit politic, in primul rand pentru ca aceasta institutie are autonomie universitara.

Carevasazica un grup de profesori universitari, cu cariere solide in spate, fac politica pe ascuns sau au fost asmutiti de vreun rival? N-am inteles prea bine la ce s-a referit domnul Ponta.

Cert este ca premierul n-a spus insa ce politica face aceasta comisie, pentru ca, daca executa "politica bunului simt" (mai tineti minte, domnule Antonescu?), atunci n-ar fi nicio problema. Dimpotriva, atitudinea lor fata de munca si valorile umane in general este de laudat.

"O treime din teza de doctorat a premierului este copiata din alte lucrari stiintifice. Este un plagiat fara cuvinte, fara idei, prin traducerea si preluarea judecatilor de valoare", a constatat comisia.

Ponta a copiat 115 pagini din cele 297 (fara cuprins) ale lucrarii sale de doctorat, s-a mai spus printre altele. Ehe, se vede ca nu i-a prea placut munca fostului elev al lui Adrian Nastase. Tare a iubit lucrurile luate de-a gata, "moca" cum ar spune precupeata din piata.

Mai rau este faptul ca domnul Ponta a plagiat cu buna stiinta lucrarea. Si, pe deasupra, exista dovezi ca a incercat sa-si ascunda urmele. A folosit tot felul de metode care sa stearga tentativele de furt. Deci nici macar nu-l putem banui de ignoranta sau nepricere in redactare.

Nu, omul a plecat chitit la drum cu gandul de a copia. Stau si ma intreb: ce i-o fi trebuit titlul de doctor lui Ponta, daca oricum nu avea de gand sa faca o cariera in meseria de profesor universitar? A crezut ca regimul Nastase va fi vesnic si nu va fi descoprit furtul intelectual? Putin probabil.

Inca nu si-a pus nimeni intrebarea ce se afla in dizertatia masterala a lui Victor Ponta. Sau in lucrarea de licenta. Asta pentru ca, pana la a ajunge sa sustii un doctorat, trebuie sa treci prin licenta si master. Sa-si fi facut Victor Ponta incalzirea mai devreme? Cine stie, vedem dupa referendum.

Discutia insa trebuie sa mearga si in alta directie. Cine sunt principalii vinovati in acest caz de plagiat? Cu certitudine, primul vinovat este domnul Ponta, insa el nu ar fi ajuns aici fara indiferenta si ignoranta unor oameni.

Sunt mai multe persoane care poarta raspunderea pentru ca s-a ajuns pana aici. In primul rand, indrumatorul sau stiintific, Adrian Nastase, care avea obligatia sa verifice ce a scris elevul sau in lucrarea doctorala.

In al doilea rand, vinovati sunt si membrii comisiei care au verificat lucrarea lui Ponta, acordandu-i apoi titlul de doctor actualului premier al Romaniei.

Metodele folosite de Victor Ponta ne arata ca munca i-a cam stat in gat. A vrut sa treaca prin scoala ca "Voda prin loboda", sa ia diploma dupa diploma si apoi... Dumnezeu cu mila, cum ar spune romanul.

Daca intrebi orice doctor, care si-a obtinut titlul muncind pe bune, ai sa constati ca acel om iti va spune cat este de greu sa ajungi in aceasta postura. Cate momente grele a avut in zilele cand mergea la indrumator cu ceea ce scrisese in cateva saptamani sau chiar luni, iar acesta ii spunea ca totul trebuie refacut, ca doctorandul nu a respectat intocmai indicatiile indrumatorului.

Iti va mai spune un doctor ce mandru s-a simtit in momentul in care, in sfarsit, coordonatorul stiintific si-a dat acordul, dand unda verde pentru prezentarea publica a lucrarii in fata comisiei. Nu va ezita un astfel de doctor sa-ti aminteasca ce satisfactie a avut cand a vazut ca membrii comisiei i-au acordat calificativele meritate, apreciindu-i munca. Si nu in ultimul rand, doctorul merituos iti va arata poze de la acea absolvire.

Ma intreb, domnul Ponta are curaj sa ne arate poze din acea zi, in care si-a obtinut doctoratul?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Victor Ponta plagiat verdict, #plagiat Ponta comisie Universitate, #Comisie Etica plagiat Victor Ponta, #doctorat VIctor Ponta , #plagiat