New York Times: Ponta, politicianul european acuzat de plagiat care nu a demisionat

Marti, 12 Martie 2013, ora 10:58
6778 citiri
New York Times: Ponta, politicianul european acuzat de plagiat care nu a demisionat

Prim-ministrul Victor Ponta este singurul politician european care refuza sa demisioneze dupa ce s-a constatat ca a plagiat, spre deosebire de politicieni germani sau maghiari ori chiar spre deosebire de colegul sau din PSD, fostul ministru al Educatiei Ioan Mang.

Lista politicienilor germani acuzati ca si-au plagiat tezele de dectorat continua sa creasca, la aproape doi ani de la scandalul in care a fost implicat unul dintre cei mai populari politicieni ai tarii la acea vreme, ministrul Apararii, Karl Theodor Zu Guttenberg, scrie New York Times.

De cand acesta a demisionat din functie, in martie 2011, zeci de politicieni germani au fost nevoiti sa renunte la titlul de doctor. Insa, cu toate ca Guttenberg si-a pierdut functia, la fel ca alti politicieni, multi au reusit sa-si pastreze posturile.

Un alt ministru german, cel al Educatiei, Anette Schavan, a demisionat la randul sau din functie in luna februarie, dupa ce consiliul Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Dusseldorf i-a retras titlul de doctor, fiind acuzat ca a plagiat.

Pe langa cazurile din Germania, tarile europene si-au pierdut politicieni proeminenti ca urmare a unor titluri academice indoielnice.

Este dat exemplul ministrului roman al Educatiei, Ioan Mang, cel care a fost nevoit sa demisioneze dupa ce au aparut acuzatiile ca si-ar fi plagiat teza de doctorat. Mang si-a dat demisia in luna mai 2012.

Spre deosebire, prim-ministrul roman Victor Ponta a refuzat pana acum sa demisioneze, noteaza New York Times, in ciuda acuzatiilor ca si el si-a plagiat teza de doctorat.

Un alt lider european important, presedintele maghiar Pal Schmitt, a demisionat din functie in luna aprilie 2012, dupa ce au iesit la iveala semne de intrebare similare in legatura cu doctoratul sau. Universitatea Semmelweiss din Budapesta a descoperit ca teza sa nu a respectat standardele etice, dupa ce au fost gasite 16 pagini copiate dintr-un text german.

Potrivit Deborei Weber-Wulff, un profesor la Universitatea de Stiinte Aplicate din Berlin, care studiaza istoria plagiatului, nu este clar daca recenta abundenta de cazuri de plagiat a fost rezultatul unei cresteri a numarului de plagiate sau a abilitatii examinatorilor - sau curiosilor - de a gasi astfel de infractiuni.

Weber-Wulff spune ca, cu ajutorul unor programe online precum Google Books, este mai usor de depistat textul original. Totodata, ea a mai afirmat ca "universitatile germane sunt speriate, stiu ca trebuie sa faca ceva, dar nu stiu ce anume".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Victor Ponta demisie pagiat, #politicieni Europa demisie plagiat, #politicieni Germania demisie plagiat , #plagiat