Nu merge asa, dle Ponta! Recunoasteti plagiatul? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:37
9368 citiri
Nu merge asa, dle Ponta! Recunoasteti plagiatul? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Dl Ponta anunta, unde altundeva decat pe Facebook?, ca i-a trimis rectorului Universitatii Bucuresti o cerere de renuntare la titlul de doctor in Drept.

"Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic. Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment", scrie dl Ponta in cererea domniei sale.

Mie, una, nu mi-au dat lacrimile de emotie in fata a ceea ce ar trebui sa fie, nu-i asa, exercitiul de cainta al lui Victor Ponta.

In primul rand, ce e aceea "renuntare" la titlul de doctor? Legea nu prevede asa ceva. Titlul este acordat sau retras de Ministerul Educatiei. Inteleg ca dl Ponta a demisionat din calitatea de doctor in Drept, ca sa zic asa? Asa ceva nu se poate.

"Doar institutia care i-a acordat titlul, Ministerul Educatiei, poate sa i-l retraga in anumite situatii, inclusiv pentru plagiat. Dar nu poate Victor Ponta sa faca ceva. Ar insemna sa renunte el la un ordin dat de ministru, ceea ce este o aberatie", a explicat pentru Ziare.com profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu.

Pentru ca solicitarea dlui Ponta sa aiba succes este nevoie, asadar, ca titlul sa-i fie retras pentru niste motive. Isi asuma dl Ponta aceste motive? Pentru ca asta statea in puterea domniei sale: sa recunoasca motivele pentru care titlul trebuie sa-i fie retras. N-a facut-o explicit.

De fapt, de ce renunta dl Ponta la titlul de doctor? Daca el este obtinut cu sudoare, in mod corect - si atunci cand este facut in mod corect doctoratul reprezinta un efort urias - cum se poate desprinde de el ca si cum si-ar depune demisia dintr-o functie temporara? Daca dl Ponta nu tine la acest titlu din tot sufletul inseamna, cred eu, ca nu l-a costat prea multe nopti nedormite si prea multe fire de par alb.

Daca e nevinovat, nu vad de ce dl Ponta ar renunta la titlul de doctor. Dar dl Ponta este vinovat de plagiat. Nu o spun eu, ci au spus-o pe rand mai multe comisii de inalt nivel academic: Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Comisia de etica a Univesistii Bucuresti si comisia internationala care a avut in componenta un profesor de la Bucuresti, un profesor de la Strasbourg si pe prodecanul Facultatii de Drept de la Sorbona.

Singura comisie care a apreciat ca dl Ponta nu a plagiat este cea a Ministerului Educatiei, deci o comisie in subordinea unui ministru din echipa dlui Ponta.

In renuntarea la titlul de doctor eu vad o recunoastere implicita a vinovatiei dlui Ponta. Domnia sa admite, implicit, ca teza sa de doctorat nu a fost conforma standardelor, asa cum va fi viitoarea. Care standarde "de la acel moment"? Cerinta de a pune ghilimele cand copiezi chiar si o propozitie din lucrarea altcuiva nu este noua. O invata copiii la scoala.

Si dl Ponta nu a pierdut din vedere doar vreo fraza. Potrivit Universitatii Bucuresti, Victor Ponta a plagiat 115 pagini, blocuri de text plagiate din 4 carti.

Dar plagiatul nu este doar o infractiune in sens academic. Este o infractiune in sens penal. Desi dl Ponta sustinea sus si tare in campania electorala ca Inalta Curte a transat acest aspect, el nu este deloc transat. ICCJ a decis doar ca NUP-ul dat de procurori in aceasta speta nu poate fi infirmat din motive procedurale. Niciodata Inalta Curte nu s-a pronuntat pe fondul acuzatiei de plagiat. Faptul ca fapta ar putea fi prescrisa nu inseamna ca ea nu exista.

Si, daca dl Ponta admite implicit ca este vinovat, cum ramane cu comisia Ministerului Educatiei, aleasa pe spranceana de Liviu Pop, pe atunci ministrul Educatiei, acum din nou in Guvern? Cum ramane cu reorganziarea CNATDCU in chiar ziua pronuntarii deciziei de plagiat?

Interesant ca actualul ministru al Educatiei a fost introdus in noul CNATDCU dupa aceasta rusinoasa reorganizare.

Deci cum ramane cu raspunderea politica a dlui Ponta pentru felul in care a actionat Ministerul Educatiei in acest caz extrem de grav?

Eu cred ca dl Ponta incearca acum un rapid decont al pasivului. Se dezice de infractori carora le promitea dreptate, renunta ca la o valiza cam grea la titlul de doctor, sunt semne ca vrea sa renunte anul viitor si la sefia Guvernului ca sa isi dea sansa unui restart mai curat, mai uscat.

Nu merge asa. Nu stergi cu buretele o asemenea raspundere cu o cerere pusa pe biroul unui rector a carui solicitare de a-ti retrage titlul a fost ignorata de ministrul aflat in subordinea ta si pe care tu ai atacat-o drept politica.

Ca sa aiba parte de decont, dl Ponta trebuie sa deconteze cu adevarat nu doar sa arunce balastul peste bord. Daca vrea decont, sa iasa si sa recunoasca explicit plagiatul, sa isi asume toate consecintele lui inclusiv penale, sa admita violarea politica a CNATDCU si umilirea Universitatii Bucuresti si abia dupa aceea poate incepe drumul mantuirii care oricum ar fi foarte foarte lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ponta plagiat, #Ponta renuntare titlu doctor , #plagiat