O noua sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusa la Consiliul de Etica

Luni, 23 Iulie 2012, ora 12:39
7718 citiri
O noua sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusa la Consiliul de Etica
Foto: Arhiva

Consiliul National de Etica (CNE) a inregistrat, luni dimineata, o noua sesizare pe numele premierului Victor Ponta, care vizeaza teza de doctorat, dar si o carte a acestuia, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Gabriela Catana.

Al treilea plagiat al lui Ponta - Pinochet, trimis in judecata la patru ani dupa moarte...

"In aceasta dimineata am primit o noua sesizare. Nu putem da publicitatii numele celui care a depus-o, intrucat este impotriva regulamentului. De asemenea, nu putem furniza informatii cu privire la continutul sesizarii", a spus Gabriela Catana.

Intrebata daca sesizarea de luni vizeaza tot teza de doctorat a premierului Victor Ponta, purtatorul de cuvant al CNE a confirmat.

"Da, sesizarea vizeaza atat teza de doctorat, cat si o carte", a spus Gabriela Catana.

Consiliul National de Etica: Premierul Victor Ponta nu a plagiat

Consiliul National de Etica a informat, in 19 iulie, ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

Totodata, potrivit raportului intocmit de experti si aprobat prin hotararea CNE, nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost sustinuta in Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in data de 1.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrarii", se mai mentioneaza in raportul expertilor, care a stat la baza hotararii luate de CNE.

Premierul a solicitat Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) sa ii fie analizata in Consiliul National de Etica teza de doctorat sustinuta in 2003, dupa ce revista Nature scria ca premierul este acuzat de plagiat, sustinand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima si indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi ce risca premierul

La o zi dupa ce Consiliul National de Etica a anuntat decizia, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti (UB) a informat ca premierul a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat in teza de doctorat a premierului Victor Ponta, in baza Cartei Universitatii din Bucuresti. Decizia a fost luata cu unanimitate, toti cei sapte membri ai Comisiei de Etica fiind de acord cu punctele de vedere exprimate in documentul forului, prezentat in 20 iulie.

Comisia de Etica a UB a stabilit ca teza de doctorat a lui Ponta "incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare".

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penala Internationala, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fara anexe, fara prefata semnata de profesorul coordonator Adrian Nastase si fara cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 pagini", a declarat presedintele Comisiei de Etica, profesorul Marian Popescu, care a prezentat decizia luata in cazul autosesizarii privind plagiatul lui Ponta.

Elementele de plagiat identificate sunt concentrate in capitolele I si III, a spus Marian Popescu.

"Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat", a mai spus Marian Popescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la acuzatiile de plagiat care i se aduc, ca daca isi va face datoria fata de oameni, iar Guvernul va lua masurile asteptate, "bataliile politice vor ramane in urma", spunand insa ca el va ramane cu "niste rani".

Ponta a spus ca a respectat toate procedurile legale, iar din punctul sau de vedere conteaza cel mai mult decizia Comisiei de Etica a Autoritatii Nationale de Cercetare.

"Conform Legii educatiei, eu am urmat toate procedurile legale, Comisia de Etica a Autoritatii Nationale de Cercetare s-a pronuntat, iar restul e politica si ne batem politic. Pana la urma oamenii vor aprecia in noiembrie daca Guvernul pe care il conduc merita sa ramana in continuare in functie, daca nu, sigur vor vota pe altcineva. Daca imi fac datoria fata de oameni si Guvernul va lua masurile pe care oamenii le asteapta de la noi, bataliile politice vor ramane in urma. Sigur, voi ramane cu niste rani, dar asta e viata", a declarat Ponta.

Un al treilea for, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta plagiat carte, #Victor Ponta consiliul etica , #plagiat