Operatiunea plagiatul - Cui prodest? (Opinii)

Marti, 31 Iulie 2012, ora 23:59
10974 citiri
Operatiunea plagiatul - Cui prodest? (Opinii)

Se pare ca Victor Ponta nu a scapat de efectele scandalului de plagiat. 26 de cadre universitare ii cer public ministrului Educatiei sa retraga titlul de doctor al premierului, dupa ce Universitatea Bucuresti a decis ca lucrarea sa de diploma contine pagini intregi plagiate. Este evident ca aceasta poveste va ramane legata ca un bolovan de piciorul lui Victor Ponta, indiferent cate alte tulburari vor mai agita societatea romaneasca.

Atat Victor Ponta cat si USL au dat mereu vina pe Traian Basescu pentru acest scandal, pornind de la celebra interpelare "dottore", rostita de presedinte cu putin timp inainte de izbucnirea scandalului. A fost interpretata de multi ca o autentica semnatura pe dezvaluirea care ameninta sa puna capat carierei politice, cel putin externe, a lui Victor Ponta.

Afirmatia lui Traian Basescu poate insemna la fel de bine doar ca Traian Basescu stia ce vine si nu a avut inteligenta sa taca. Dupa cum stia si Victor Ponta ce e pe cale sa-l loveasca, motiv pentru care a schimbat de urgenta componenta Comisiei de Etica, fiind sigur ca aceasta este o masura preventiva suficienta. Fals!

Dar daca privim acum retrospectiv, cu toate dezvaluirile ulterioare, paternitatea prezidentiala a scandalului "plagiatul" implica ipoteze pe cat de surpinzatoare pe atat de logice. Daca vrem sa cautam tabara din care face parte adevarata sursa anonima care a servit revista Nature ar trebui sa plecam de la intrebarea cheie a oricarui scandal - cui foloseste?

Imediat dupa preluarea mandatului, in mai, Victor Ponta si fruntasii PSD nu manifestau niciun apetit pentru suspendarea lui Traian Basescu. De fiecare data cand erau intrebati despre asa ceva, social-democratii dadeau raspunsuri evazive: vom vedea, nu e neaparat o prioritate, Romania are nevoie de stabilitate etc. Motivele acestei retineri erau evidente:

1. Guvernarea avea nevoie de o tinta asupra careia sa atraga atentia si pe care sa dea vina de cate ori treaba nu mergea bine, ceea ce Victor Ponta a si facut de mai multe ori.

2. Conditiile legale ale suspendarii nu erau pregatite, pentru ca USL nu apucase sa faca toate modificarile necesare unui demers fara riscuri, dar si pentru ca nu te bagi la asa ceva tocmai vara, cand mare parte din electorat e plecat in vacanta.

3. PSD avea tot interesul sa impinga suspendarea pana dupa alegeri, adica pana se vedea cu premierul reconfirmat, pentru ca apoi sa-si lanseze propriul candidat la prezidentiale, pe Sorin Oprescu.

De partea cealalta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu stiau ca, cel putin din acest ultim motiv, daca imping suspendarea pana dupa parlamentare, risca sa ramana cu buza umflata. Pentru Felix, situatia era cu atat mai presanta cu cat i se apropia o funie penala de par. Era asadar nevoie ca rezistenta la suspendare a lui Victor Ponta sa fie infranta.

Sa fie asadar intamplator ca Victor Ponta a consimtit la suspendare abia dupa declansarea scandalului palgiatul? Ma indoiesc. Vulnerabilizat, premeirul nu a mai putut face fata pretentiilor lui Dan Voiculescu si Crin Antoenscu. Cu atat mai mult cu cat si in partid tot mai multi puscariabili terifiati de incarcerarea lui Adrian Nastase au inceput sa preseze la randul lor pentru suspendare.

Decizia pare sa fi fost luata cu demisia lui Crin Antoenscu pe masa si sub amenintarea ruperii USL. Daca motivul oficial invocat de Crin Antonesu ar fi fost disocierea de un plagiator, Victor Ponta ar fi fost socotit unicul vinovat si ar fi platit grav. Intre un dezastru iminent si unul posibil, Victor Ponta l-a ales pe al doilea si a consimtit la suspendare, incercand sa corecteze din mers conditiile prin ordonante de urgenta, care nu au facut decat sa amplifice prostia.

Pe de alta parte, Traian Basescu, cel banuit ca ar fi in spatele devolarii plagiatului premierului, a avut numai de pierdut, pentru ca acest scandal a creat premisele suspendarii, rupand echilibrul din interiorul USL. Si ma indoiesc ca Traian Basescu sa nu fi stiut ceea ce se vedea cu ochiul liber, adica faptul ca "aliatul" sau in chestiunea suspendarii era tocmai Victor Ponta si ca slabirea pozitiilor acestuia nu face decat sa deschida calea acestei proceduri atat de dorite de Crin Antonescu si Dan Voiculescu.

Si atunci, va intreb din nou, cui a folosit scandalul pagiatul, de fapt?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta plagiat, #plagiat Ponta, #lucrare plagiat Ponta, #verdict plagiat Ponta , #plagiat
Comentarii
Poza calculator
calculator
rank 1
7,4 milioane de cetateni ii cer lui TB sa demisioneze
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4