Pacatul originar al lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 22 Martie 2013, ora 12:37
6507 citiri
Pacatul originar al lui Ponta (Opinii)

Intr-un moment de relaxare artificiala, premierul se mandrea pe un ton trist ca albeste intr-un ritm galopant in Palatul Victoria.

Se referea la podoaba capilara si nu, asa cum unii ar fi putut sa il suspecteze de umor negru, la celebrul dosar de plagiator. Nefericita gluma ar putea fi suspectata de cinism, daca ne gandim ca venea la doar cateva ore dupa ce Ministerul Educatiei chiar il albise pe bune pe Victor Ponta in cazul tezei sale de doctorat dovedita a fi xeroxata pe jumatate (de catre doua din trei instante).

Ca ministerul l-a curatat in cel mai miselesc mod cu putinta se inscrie deja in tiparul tupeului si cinismului cu care Ponta a trecut peste "problemuta" plagiatului. Un film pe care l-am mai vazut in trecut la politicieni. Cum a promis Traian Basescu ca da inapoi casa din Mihaileanu, la fel a renuntat si Ponta la titlul de doctor.

Ca decizia ministerului ridica o uriasa problema de legalitate, din moment ce a ignorat hotararea Universitatii Bucuresti si a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, e iarasi un fleac, o gainarie care in cel mai rau caz ii mai scoate lui Ponta inca un fir alb de par.

Si cam atat despre schimbarea la fata promisa, urmeaza sa vedem ce efecte ar putea avea in viitor acest plagiat prea usor uitat, prea comod ignorat si incredibil de urat acoperit de puterea executiva a statului printr-un simplu ordin pe unitate.

Sa-l lasam dottore pe doctor Ponta si sa vedem cum ar evolua prim-ministrul cu bolovanul plagiatului atarnandu-i de picioare. Fuga lui de adevar a fost norocul nostru. Si al lui, desi inca nu isi da seama, dar mai ales al celor care l-au votat si inca mai cred in viitorul sau.

Plagiatul lui Ponta a actionat pana acum ca o frana, un ham pe care premierul il va purta pe intreaga durata a mandatului si care nu-i va da voie sa fie nici atat de arogant, cum stie ca este, nici atat de tupeist, cum stim ca a fost si poate reveni oricand.

Actionand ca un tampon, ca un complex permanent in fata bunului simt si a realitatii celor 85 de pagini identic xeroxate, plagiatul il tempereaza pe Ponta cum nicio alta presiune sociala sau politica nu ar fi reusit sa o faca. Ba chiar ar putea sa il si educe, constient fiind cat asemanator este oricarui alt smecher dambovitean.

Din aceasta perspectiva, Ponta nu va deveni niciodata la fel de arogant ca Nastase, in ciuda inzestrarii naturale. Cand stii ca toata lumea stie ca ai furat si inselat, o lasi mai moale in toate care-ti vin.

E pretul pe care il platim pentru a nu avea o noua dezlantuire a tupeului, arogantei si cinismului cu care ne-au obisnuit Basescu, Udrea, Boc si MRU. Va ajuta insa aceasta autocorectie la rezolvarea mai eficienta a crizelor? Greu de spus, din moment ce norul problemelor de deasupra Guvernului e tot mai negru si mai gros.

Falimentele ultimilor monstri ai economiei romanesti ii bat lui Ponta zilnic la usa, riscand sa arunce tara in haos.

Inchiderea combinatelor Mechel, iesirea din insolventa a Hidroelectrica, privatizarile agreate cu FMI, in special cele esuate de la Oltchim si CupruMin, cazul improbabil Schengen, cresterea preturilor si scumpirea vietii, coplata in Sanatate, refacerea imaginii Romaniei si a statului de drept in ochii miopilor de afara, cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor, dar mai ales regionalizarea si revizuirea Constitutiei - sunt toate probleme vechi, unele re-reluate, altele dublu-esuate, insa toate urgente maxime.

Rezolvarea lor implica decizii dureroase, fara rest, care vor fi urmate automat de revolta si nemultumiri. Atunci sa vedem ce poate face un plagiat dintr-un premier. Sau - pana cand, la capatul rabdarii, multimea va intelege ca plagiatul a fost primul semn pe care l-a ignorat, dar care retrospectiv va deveni un stigmat care il va face pe Ponta mai urat si detestat decat si-ar fi inchipuit cineva vreodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta titlu doctor, #Victor Ponta plagiat doctor, #Victor Ponta albit Palatul Victoria , #plagiat