Parchetul a decis: Ponta nu va fi urmarit penal pentru plagiat

Marti, 21 Mai 2013, ora 12:55
4753 citiri
Parchetul a decis: Ponta nu va fi urmarit penal pentru plagiat
Foto: Arhiva

Procurorii au decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul lui Victor Ponta, acuzat ca a plagiat. Dosarul inchis de procurori prin NUP a fost deschis dupa ce vara trecuta mai multi lideri de la Noua Republica au depus o sesizare prin care cereau sa se constate ca o carte semnata de Victor Ponta este un plagiat.

Dupa ce luni de zile dosarul a stat in nelucrare, dupa cum a acuzat avocatul Florin Plopeanu, cel care a depus sesizarea, procurorii au decis sa il inchida, fara a da, deocamdata, detalii cu privire la probele pe care le-au avut in vedere cand au luat aceasta decizie, informeaza Digi24.

Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet

In data de 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Ponta Victor Viorel. Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488/23.08.2012.

Sesizarea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, iar dosarul penal cu numarul 783/P/2012 a fost investigat de procurorul Mihaela Lidvin.

Avocat: Sesizarea penala pentru plagiatul lui Ponta e tergiversata Interviu

Avocatul Florin Plopeanu, cel care s-a ocupat de acest caz, a precizat intr-un interviu acordat Ziare.com ca "plagiatul este infractiune, potrivit art. 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda(...) adica poate sa duca la o condamnare in materie penala".

Specializat in drept penal, Florin Plopeanu a fost mai intai 10 ani procuror, iar in perioada 2007-2010 a lucrat ca procuror chiar la Serviciul de proprietate intelectuala de la Parchetul General. El a formulat prima acuzatie in materie penala pentru plagiat - in 2010, impotriva scriitorului George Stanca, pentru traducerea cartii "Jurnal" a lui Tolstoi. Stanca a primit o condamnare la 1 an de inchisoare cu suspendare in prima instanta, dosarul fiind acum la Curtea de Apel. Avocatul l-a acuzat pe Daniel Morar ca a tergiversat acest dosar.

Decizia procurorilor a venit la foarte scurt timp de la numirea sa in functie a noii conduceri a Ministerului Public, in frunte cu noul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta plagiat Parchet, #procurori Ponta plagiat , #plagiat