Plagiatorul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 16:01
3077 citiri
Plagiatorul (Opinii)

Incurcate sunt itele paginilor xeroxate din lucrarile lui Ponta, de au ajuns jurnalisti si analisti deopotriva sa nu mai stie despre ce vorbesc in momentul in care Parchetul General a anuntat neinceperea urmarii penale in cazul "presupusului" plagiat al lui Victor Ponta.

Plangerea, depusa de Mihail Neamtu si Adrian Papahagi, se referea insa la o alta lucrare a premierului, publicata in 2010 si intitulata "Raspunderea in dreptul international umanitar", nu la teza sa de doctorat din 2003.

Sa fim ingaduitori si nu atat de ipocrit rigurosi pe cat se pretind in acelasi timp aceiasi fanatici analisti ai obiectivitatii. Sunt de inteles in eroarea lor nedocumentata si nici nu e usor sa distingi intre primul, al doilea si cine stie cate alte cazuri de plagiat se vor mai fi dovedit in scurta si bogata cariera a procurorului Victor Ponta.

Sa recapitulam pe scurt istoria plagiatului in cazul premierului. Teza sa de doctorat a fost declarata plagiat de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti si de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Despre aceeasi teza care a stat la baza castigarii titlului de doctor, intitulata "Curtea Penala Internationala", Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, gasea de cuviinta ca Victor Ponta nu a plagiat in urma cu 10 ani.

In baza acelorasi probe, studiind si ei aceleasi 85 de pagini presupuse a fi plagiate, membrii CNE din cadrul ministerului patronat pe atunci de Ecaterina Andronescu ajungeau la primul verdict pozitiv in cazul doctoratului lui Ponta: nu este plagiat.

Trebuie spus ca acest verdict venea dupa ce doi dintre membrii Consiliului National de Etica isi dadusera demisia, s-a inteles intotdeauna usor de ce. Avem, asadar, o teza de doctorat cu 85 de pagini xeroxate si o alta lucrare, publicata 10 ani mai tarziu, cu 113 pagini replicate pana la virgula dupa o alta lucrare publicata anterior.

O intensa activitate creatoare, sustinuta in paralel cu o si mai bogata activitate politica si o prezenta cvasi-permanenta la mai toate posturile de televiziune (de dimineata pana in noapte).

Asa ajungem sa intelegem gravitatea plagiatelor lui Ponta. Prima lucrare trasa la xerox s-a constituit in mitul fondator a ceea ce avea sa devina mai tarziu "micul Titulescu".

In timp ce alti tineri se chinuiesc sa supravietuiasca si abia au bani sa termine facultatea, sistemul ii permite tanarului Ponta sa isi obtina titlul de doctor pe baza unei inselaciuni de proportii.

Mistificarea a ceea ce Ponta a ajuns peste ani a inceput din tinerete si de unde a trebuit.

In cea de-a doua lucrare, suspectata si ea de plagiat, micul Titulescu pune bazele a ceea ce ajunsese peste timp: profesorul de drept si premierul Victor Ponta. Amuzant cu accente macabre e insa sa il auzi pe acest premier cum ameninta cu excluderea pe elevii care vor indrazni sa copieze la bacalaureat.

Ca si in cazul Gigi Becali, unde schimbul de terenuri cu Armata a stat la baza construirii viitoarei averi, si in cazul lui Ponta plagiatul din tinerete este piatra de temelie pe care politicianul de mai tarziu si-a construit intreaga cariera, renume si sistem de relatii.

Intre timp, in Europa, procentul somajului in randul tinerilor a crescut pana acum, iar in Spania, Italia, Grecia si Portugalia situatia este exploziva. La acest capitol, nici Romania nu sta mai bine, somajul in randul tinerilor cu studii este mult peste media natioanala.

Insa la vest de Romania, toate scandalurile de plagiat s-au soldat rapid cu demisiile celor acuzati. Diferenta de comportament exprima si respectul pe care cei acuzati il au fata de societate si lumea in care traiesc.

Ironia merge insa dincolo de teze de doctorat plagiate si carti de drept umanitar xeroxate. Victor Ponta si-a perfectionat arta replicarii si o exerseaza in calitate de premier, copiind austeritatea lui Basescu si Boc pana la identitate.

Restul e calomnie si insulta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta plagiat verdict, #urmarire penala plagiat Ponta, #teza doctorat plagiat Ponta , #plagiat