Plagiatul lui Ponta a adus pagube uriase de imagine universitatii romanesti - Comisia de Etica

Joi, 09 Iulie 2015, ora 18:46
4857 citiri
Plagiatul lui Ponta a adus pagube uriase de imagine universitatii romanesti - Comisia de Etica
Foto: Ziare.com

Comisia de etica a Universitatii Bucuresti sustine ca pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse in urma scandalului privind plagiatul premierului Victor Ponta sunt uriase, iar romanii care lucreaza in domeniul academic in strainatate au fost chestionati pe acest subiect.

Presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, Marian Popescu, a declarat ca aceasta comisie s-a confruntat cu un caz "de magnitudine uriasa" atunci cand a trebuit sa gestioneze cazul de plagiat al lui Victor Ponta, pentru ca era vorba de premierul in exercitiu al Romaniei.

"S-a creat o situatie extraordinara, pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase. Nu exagerez cu nimic. Romanii care s-au realizat in materia academica in strainatate au fost chestionati din Israel pana in America, din Germania pana unde vreti, in legatura cu felul in care se dau si se iau doctoratele in Romania", a spus Marian Popescu.

Cerere de reanalizare a dosarului de plagiat al lui Ponta in baza unor noi probe

El a precizat ca membrii Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti au muncit degeaba si s-au expus gratuit atunci cand au stabilit, in 2012, ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, in conditiile in care prim-ministrul Victor Ponta este in continuare doctor, Ministerul Educatiei refuzand sa-i retraga titlul.

"Consiliul National de Etica a aruncat praf in ochii comunitatii academice. (...) Nu au facut nicio analiza si este absolut regretabil ca se intampla acest lucru si ca au facut asta si in cazul domnului Victor Ponta. Stim ca nu pot fi eradicate coruptia si coruperea, iar noi nu facem decat sa incercam sa restrangem pagubele", a mai spus Marian Popescu.

Membrii Comisiei de Etica sustin ca demnitarii vor doctorate pentru ca ei de fapt"au nevoie de medalii pe care sa si le atarne pe piept".

"Da foarte bine sa fii domnul sau doamna cu titlul de doctor, sa ai si cursuri si sa faci cercetari. Sunt colegi de-ai nostri care sunt impiedicati sa acceada in posturi avand cercetari remarcabile in domeniu", a mai spus Marian Popescu.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti va trimite Parlamentului o propunere de eliminare din prevederile legale a exceptarii demnitarilor de la examinarea malpraxisului academic de catre comisiile de etica universitare, membrii comisiei sustinand ca nu exista niciun argument legal pentru a sustine aceasta exceptare. In prezent, Consiliul National de Etica este abilitat prin lege sa se ocupe de situatia demnitarilor, a persoanelor cu functie de demnitate publica in cazul suspiciunii de plagiat privind teza de doctorat.

A cerut oficial Ponta sa renunte la titlul de doctor in drept? Ce raspunde Ministerul Educatiei

In decembrie 2014, Universitatea Bucuresti a trimis Ministerului Educatiei o adresa prin care a solicitat dispunerea masurilor necesare in vederea retragerii titlului de doctor in drept acordat lui Victor Ponta in 2003, demersul institutiei de invatamant superior fiind urmarea unei notificari facute de premier.

Premierul Victor Ponta arata atunci, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca a trimis o scrisoare catre rectorul UB in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.

Ponta preciza ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna-credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta mai spunea ca, dupa ce va parasi viata politica, isi doreste sa initieze un nou demers doctoral, "respectand toate standardele si cerintele de la acel moment".

Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a fost subiectul unor acuzatii de plagiat, dupa ce, in iunie 2012, in revista "Nature" s-a scris ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a lui Victor Ponta privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#comisie etica Universitate Bucuresti Ponta, #Ponta plagiat Comisie Etica , #plagiat