Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi reactii (Video)

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 14:13
5128 citiri
Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi reactii (Video)
Foto: libertatea

Reactiile cu privire la raportul Universitatii Bucuresti, potrivit caruia Victor Ponta a plagiat, sunt impartite, premierul insusi respingand-o.

Insa academicienii spun ca pentru ei ce spune Universitatea este mai important decat ce spune Consiliul National de Etica.

"Decizia Universitatii are o importanta mai mare pentru lumea academica decat decizia unor comisii numite politic", spune presedintele Academiei Romane.

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Victor Ponta a comentat ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" infiintata special pentru el, este "politica" si ca singura decizie valabila este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS), care i-a fost favorabila.

Ponta, despre verdictul de plagiat: Decizia e politica, comisia e formata ad-hoc pentru mine

Liviu Pop, fost ministru interimar al Educatiei, a declarat ca in actualele conditii scoala de doctorat a Universitatii Bucuresti risca sa fie desfiintata. "Este un verdict care arunca in discutia publica toata scoala de doctorat a Universitatii Bucuresti. O universitate care a acordat in anul 2003 o teza de doctorat si vine dupa noua ani si o reneaga arunca in discutie toate titlurile de doctor emise de aceasta institutie. E o decizie in afara cadrului legislativ", a spus Liviu Pop.

La randul lui, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL, a declarat pentru NewsIn ca decizia Comisiei de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti nu are niciun fel de relevanta "cata vreme aceasta se pronunta in mod neoficial".

"Din punctul meu de vedere, ideea oficiala apartine Consiliului National de Etica. In atmosfera politica in care ne aflam, este foarte posibil ca in spatele acestei decizii sa se afle un joc politic", a subliniat Hasotti.

In schimb, democrat-liberalul Teodor Paleologu a comentat pe Facebook: "Ca un ministru isi face doctoratul cu primul ministru in timp ce guverneaza e ridicol. Ca plagiaza masiv e lamentabil. Ca neaga cu inversunare e siderant. Si ca intervine brutal asupra comisiilor chemate sa-l judece e strigator la cer".

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Presedintele EDU-CER, Stefan Vlaston, a declarat ca "regulile citarii functioneaza de sute de ani", asa ca Victor Ponta nu se poate prevala de faptul ca nu le cunostea in 2003. Acesta a respins acuzatiile potrivit carora membrii Comisiei de Etica a Universitatii ar fi implicati politic, atata vreme cat numele lor sunt publice, spre deosebire de cele ale membrilor Consiliului National de Etica, din partea carora premierul a obtinut joi un verdict favorabil.

In opinia lui Stefan Vlaston, in acest caz ar trebui "sa decida rusinea si onoarea premierului", acesta fiind pus in curand in situatia de a da mana cu omologii sai europeni. "E posibil sa asistam si la o reactie a comisarului european pe Educatie", a mai spus Stefan Vlaston.

In ceea ce priveste diferenta dintre verdictul de plagiat dat de Universitatea Bucuresti si Consiliul de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) si cel contrar dat de Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei, Cristinel Diaconu, fost membru in acesta din urma, spune ca nu a fost prezentat niciun argument logic in favoarea ideii ca premierul nu a plagiat.

"Am fost foarte dezamagit sa nu gasesc niciun argument logic. Consiliul ar fi trebuit sa lucreze stiintific. Raportul Consiliului National de Etica e un fel de colectie de lozinci, de argumente descusute(...) Un rezumat a ceea ce s-a spus la televizor", a comentat Diaconu la Digi24.

Cristinel Diaconu, unul dintre cercetatori romani dat afara de Liviu Pop din vechiul Consiliu National de Etica, a cerut respectarea libertatii de opinie a comunitatii academice. "Sa fie lasati in pace sa spuna ce cred (...) Daca o sa incepem sa avem de a face si cu delicte de opinie, inseamna ca suntem foarte departe de lumea democratica", a mai spus acesta.

Intrebat daca in 2003 existau aceleasi reguli de citare, Diaconu a spus ca cei care folosesc asemenea argumente arunca "o perdea de fum". "Aici suntem departe de subtilitati(..) Aici avem pagini intregi copiate", a sustinut cel care analizase teza de doctorat a lui Victor Ponta si pregatise un raport inainte de a fi eliminat din Consiliul National de Etica.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a comentat verdictul Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti spunand ca "decizia Universitatii are o importanta mai mare pentru lumea academica decat decizia unor comisii numite politic. Membrii Universitatii au o reputatie".

Intrebat la Digi24 cum comenteaza situatia, acesta a spus ca "una este autoritatea juridica si alta cea stiintifica", cele doua fiind menite sa se pronunte, dar a subliniat "Etica cercetarii nu este o chestiune juridica, ci de morala in primul rand".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta plagiat, #Ponta plagiat Universitatea Bucuresti, #Ponta plagiat presedinte Academie, #Ponta plagiat urmarire penala , #plagiat