Ponta afla luni decizia Inaltei Curti in cazul plagiatului

Luni, 17 Martie 2014, ora 07:07
6253 citiri
Ponta afla luni decizia Inaltei Curti in cazul plagiatului
Foto: Arhiva

Victor Ponta afla luni decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la contestatia depusa impotriva decizieie procurorilor de neincepere a urmaririi penale in dosarul in care el este acuzat de plagiat.

La ultimul termen, din data de 4 martie, procurorul de caz a solicitat respingerea plangerii, pe motiv ca este inadmisibila. De asemenea, avocatul lui Victor Ponta a sustinut ca acuzatiile nu pot fi dovedite, fiind vorba despre niste coincidente.

In schimb, cei care au formulat plangerea la curtea suprema, Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi au explicat ca din punct de vedere intelectual, exista toate dovezile care atesta faptul ca lucrarea lui Ponta este un plagiat.

"Intentionez sa dau in judecata ORDA, care este instanta care a oferit expertiza pe acest plagiat si care se afla in directa subordonare a Guvernului. In niciun caz procesul privind plagiatul lui Victor Viorel Ponta nu se termina aici", a spus Mihail Neamtu, citat de

Mediafax.

Plagiatul lui Ponta, pe masa judecatorilor Inaltei Curti

Acesta va fi cel de-al treilea termen in Dosarul cu numarul 3927/1/2013, deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acuzat de Universitatea Bucuresti ca si-a plagiat teza de doctorat.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Plangerea a fost depusa dupa ce procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta si procurorul ierarhic superior a mentinut aceasta decizie, in ciuda argumentelelor Universitatii Bucuresti.

Decizia pe care o va da luni completul de trei judecatori va fi definitiva si executorie. In cazul in care gasesc intemeiata sesizarea, procurorii de la Parchetul General vor trebui sa reia in discutie cazul.

ICCJ discuta plagiatul lui Ponta. Care sunt argumentele pentru inceperea urmaririi penale

Plagiatul lui Ponta, discutat pe 3 martie la Inalta Curte: De ce a fost amanat procesul

Plagiat la cel mai inalt nivel

Mihaela Litvin este procurorul care a decis sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012, in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.

Decizia a venit in ciuda concluziilor unor experti in drept.

"Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", se arata in reaportul semnat de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg si conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Pe de alta parte, la Consiliul National de Etica exista, inca de anul trecut, o a doua sesizare de plagiat depusa pe numele lui Victor Ponta, diferita de cea in care acesta a fost dezvinovatit anterior. Ziare.com a incercat in repetate randuri sa afle daca aceasta sesizare a fost solutionata sau care sunt termenele legale prevazute, dar CNE a refuzat sa ofere un raspuns oficial.

CNE incalca legile: Ultima sesizare in care Ponta e acuzat de plagiat, ferecata cu sapte lacate

Pe de alta parte, Adrian Papahagi il acuza pe Victor Ponta ca a plagiat si din lucrarea unui avocat francez.

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ponta plagiat Inalta Curte, #Ponta decizie plagiat judecatori , #plagiat