Ponta nu e singurul vinovat (Opinii)

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 07:49
5332 citiri
Ponta nu e singurul vinovat (Opinii)
Foto: ziarelive.ro

Multa cerneala a curs si o sa mai curga pe tema plagiatului comis de Victor Viorel Ponta (inca) premierul Romaniei, pana ce tarasenia va ajunge la punctul terminus.

Cel mai probabil va urma demisia personajului, care nu prea va avea cum sa reziste la uriasa presiune ce se va exercita asupra sa din interiorul si exteriorul tarii, de catre adversarii, dar si de catre actualii sai supusi si colaboratori, atunci cand vor realiza ca pagubele de imagine pe care le va produce sunt infinit mai mari decat cantonarea intr-o consecventa orgolioasa si absurda.

Sunt departe de a fi vreunul dintre admiratorii celui care a devenit fara veste printul neincoronat al mass-mediei de toate orientarile. Am considerat dintotdeauna ca el este evident imatur pentru pozitiile in care (ne)sansa sau, pur si simplu, intamplarea l-au aruncat, atunci cand i s-a pus pe cap palaria mult prea mare a sefiei celui mai important partid politic de la '89 incoace.

Asta nu pentru ca tineretea ar fi vreun handicap. Dupa cum nu este niciun merit, in sine. Este oricum un risc. Chiar daca exista cu prisosinta si destui oameni tineri care se ridica la nivelul tuturor exigentelor imaginabile pentru anumite ipostaze de mai mare raspundere, Victor Ponta nu se numara, dupa toate semnele, printre ei.

Ajunge sa-i studiezi fizionomia, sa-i contempli reactiile pripite, sa-i analizezi discursul pauper si stereotip in care nu se strecoara nici macar o fractiune de idee originala si cu miez, sa constati lipsa unui palmares profesional semnificativ, ca sa-ti dai seama ca el nu este pregatit si probabil nu va fi niciodata in masura sa asume misiuni atat de coplesitoare precum cea de sef al Executivului unei tari.

Si e greu de crezut ca aceste lucruri n-au fost sesizate de cei care i-au dat branci acolo unde nu ii era locul. Si ei sunt vinovati.

Fara a fi scuzabila, chestiunea cu plagiatul n-ar fi totusi chiar o crima. Mai ales intr-o tara in care a da colea un doctorat a devenit un fel de sport national. In care nu exista aproape niciun militian sau vames care se respecta fara aceasta patalama.

De ce sa n-aiba acelasi lucru si un politician tanar cu veleitati de cariera politica? Cel putin pana e prins cu ocaua mica.

Cine a deschis robinetul cu absolventi, profesori, doctori facuti pe banda rulanta? Printre altii, inclusiv niscaiva universitari, nu putini, tentati de ideea unor venituri manoase si lejer agonisite. Care nu de putine ori au executat si au traficat aceasta marfa de contrabanda. Printre care, poate, si unii care acum manifesta sau mimeaza o revolta in principiu justificata pentru ceea ce se intampla. Si ei sunt vinovati.

Printre ei se gasesc probabil si cei care, in dispretul calitatii si titlurilor pe care le (dez)onoreaza, se straduiesc acum sa ne convinga ca negrul e alb si albul, negru, ca plagiatul nu e plagiat, ca toata lumea procedeaza astfel si ca nimic nu se mai poate descoperi de la Platon incoace.

In sfarsit, sunt vinovati camarazii de partid, alianta, reprezentantii unor autoritati publice, inclinati spre obsteasca obedienta care nu s-au straduit sa-l sfatuiasca de bine in afacerea care nu mai poate fi ascunsa sub pres. Ba, prin lipsa curajului de a respecta legea, il incurajeaza sa comita fapte si mai gogonate precum: sfidarea hotararilor Curtii Constitutionale sau manoperele ilegale legate de cazul Adrian Nastase.

Este limpede ca la o adica, daca gluma se va ingrosa, acestia vor aplica sanatosul principiu atribuit lui Pilat din Pont, declinandu-si orice idee de responsabilitate pentru ce ar putea sa se mai intample. Celalalt "Victoras" stie de ce.

Victor Ponta nu trebuie, cel putin deocamdata, demonizat. El este cumva in postura ucenicului vrajitor, care nu stie cum sa opreasca urgia pe care a declansat-o din nepricepere si prematura aroganta. Solutia pentru el ar fi cea a adevarului si caintei, asa cum vrea sa ne demonstreze si un alt "pacatos", Pal Schmitt, fostul presedinte al Ungariei.

Ponta si prietenii mai sus enumerati ar putea sa mediteze eventual la adagiul stramosilor nostri romani, care spune ca a gresi e omeneste, dar a persevera in eroare e diabolic.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ponta acuzatii plagiat, #plagiat Ponta, #Ponta copiat doctorat , #plagiat