Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 16:54
20465 citiri
Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept
Foto: Ziare.com

Victor Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept, singura posibilitate de a ramane fara acest titlu fiind aceea de a-i fi retras de catre ministrul Educatiei, sustin specialistii. Noul ministru, Sorin Cimpeanu, a fost unul dintre sustinatorii lui Victor Ponta in campania prezidentiala.

Premierul a anuntat, marti, pe Facebook ca i-a trimis o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti in care il informeaza ca renunta la titlul de doctor in Drept, la mai bine de doi ani dupa ce a fost acuzat de plagiat.

Victor Ponta renunta la titlul de doctor in drept

Specialistii in Drept consultati de Ziare.com spun ca este doar un exercitiu de imagine, pentru ca anuntul facut de Victor Ponta nu are niciun efect legal.

"Doar institutia care i-a acordat titlul, Ministerul Educatiei, poate sa i-l retraga in anumite situatii, inclusiv pentru plagiat. Dar nu poate Victor Ponta sa faca ceva. Ar insemna sa renunte el la un ordin dat de ministru, ceea ce este o aberatie", a comentat pentru Ziare.com Gheorghe Iancu, profesor de Drept la Universitatea Bucuresti, care l-a avut ca student pe Victor Ponta.

Acesta a subliniat ca asistam la "un exercitiu de imagine".

"El tot timpul pana acum a vorbit arogant, invoca si hotararea Inaltei Curti si spunea ca nu are nicio problema. In goana asta dupa imagine ar face orice. Iar omul de la tara, care asculta la radio, nu stie ce e cu plagiatul sau Curtea Suprema si zice 'Uite, ce baiat bun, le-a inchis gura'", a mai comentat prof. Iancu.

Intrebat cum isi poate pierde titlul de doctor Victor Ponta, prof. Iancu a precizat foarte clar: "Numai prin ordin al ministrului Educatiei".

Totodata, acesta a adaugat ca, odata cu retragerea titlului, premierul nu mai poate ocupa functii de cadru didactic universitar, stiut fiind ca a ocupat o astfel de functie la Universitatea Romano-Americana.

Elenina Nicut, avocat: In legea Educatiei nu exista "renuntarea la titlu"

Pe de alta parte, avocatul Elenina Nicut ne-a explicat ca titlul de doctor nu e o functie la care poti sa renunti sau din care poti sa iti dai demisia, ci poate fi retras "numai cu titlu de sanctiune", adica in cazul comiterii unor abateri.

"In legea Educatiei nu exista institutia renuntarii la titlul de doctor, exista doar institutia retragerii titlului, ca sanctiune", a declarat Elenina Nicut pentru Ziare.com.

In cazul lui Victor Ponta, titlul ar putea fi retras "pe motiv de frauda".

Intrebata cum comenteaza faptul ca Victor Ponta s-a adresat Universitatii Bucuresti, nu Ministerului Educatiei, avocata a raspuns: "Fie nu stie procedura (nu ar fi prima data), fie este doar praf in ochi.

Ceea ce trebuie retinut e ca nu poate renunta, deci trebuie urmata procedura din lege".

Elenina Nicut a mai reamintit ca Liviu Pop, cel cu ajutorul caruia Victor Ponta a "slutit in 2012 comisia care ii analiza teza de doctorat (CNATDCU - n.red.) ", a fost numit zilele acestea ministru al Dialogului Social in Guvernul Ponta 4, in timp ce Sorin Cimpeanu, numit ministru al Educatiei, a facut parte din comisia CNADTCU care l-a "scos basma curata" pe Ponta in 2012, iar in campania pentru alegerile prezidentiale a fost un sustinator oficial al acestuia, conform site-ului oficial al lui Victor Ponta.

Cum se poate pierde un titlu de doctor

Legea Educatiei, 1/2011, prevede la art. 170 care sunt procedurile prin care o persoana poate pierde titlul de doctor:

(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi. (...)

Ce spune Universitatea Bucuresti

Intr-un comunicat remis Ziare.com de Universitatea Bucuresti este apreciata "sinceritatea tonului" din scrisoarea lui Victor Ponta precum si "buna-credinta" cu care acesta "ia in considerare demersul Universitatii Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012".

"Cu privire la renuntarea la titlul de Doctor in Drept, ce v-a fost acordat in 2003, va anuntam ca Universitatea din Bucuresti va intreprinde toate demersurile legale necesare", se mai arata in comunicatul semnat de rectorul Universitatii Bucuresti, prof. Mircea Dumitru.

Totodata, prof. dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, cea care a demonstrat ca Victor Ponta a plagiat, a comentat situatia pentru Revista 22, reamintind ca in 2012 "a fost orchestrata o adevarata operatiune de musamalizare si de 'albire' a acestei 'afaceri'".

"In scrisoarea sa, dl. Ponta nu pomeneste o data cuvantul plagiat si faptul ca o treime din teza e preluata din alti autori si surse necitate. (...) Cred ca Universitatea din Bucuresti va cere anularea diplomei de doctor. Ar fi a doua oara caci o mai ceruse si in septembrie 2012. Iar ministrul de acum va trebui sa semneze anularea vechiului ordin de ministru prin care dl. Victor Ponta primea titlul in 2003", a mai declarat acesta.

Sanctiunea pentru plagiat in cazul Ponta, in mainile Ecaterinei Andronescu

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ponta retragere titlu doctor plagiat, #Ponta titlu doctor plagiat , #plagiat