Romanii din Marea Britanie: vot cu rol de semnal de alarma, la referendum

Joi, 26 Iulie 2012, ora 20:04
6454 citiri

Romanii din Regatul Unit al Marii Britanii sunt indemnati sa mearga la vot in data de 29 iulie pentru "a-si face punctul de vedere auzit, dar si pentru a trage un semnal de alarma guvernului de la Bucuresti", sustin, pentru Ziare.com, Inno Brezeanu, directorul site-ului comunitatii romanesti din Marea Britanie (romani.co.uk), si editorul fondator al publicatiei "Roman in UK", Cristina Irimia.

In ceea ce priveste problema plagiatului lui Victor Ponta, Inno Brezeanu si Cristina Irimia afirma ca romanii "educati" din Marea Britanie au sanctionat dur acest fapt.

Site-urile comunitatii romanilor din UK au incurajat si au fost implicate si promotoare a mai multor campanii de indemn pentru exercitarea votului romanilor din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Este vorba despre campania "Mergi la Vot", campanie care a fost realizata in anul 2004 si de atunci au fost sustinute campanii similare de fiecare data cand au avut loc alegeri in Romania la care romanii din UK au avut drept de vot.

In anul 2012 a fost realizata o ampla campanie "Mergi La Vot", indemnand romanii care locuiesc la Londra sa foloseasca dreptul de vot.

Inno Brezeanu si Cristina Irimia sustin ca, in ceea ce priveste referendumul din data de 29 iulie, "romanii din UK trebuie sa voteze pentru a-si face punctul de vedere auzit, dar si pentru a trage un semnal de alarma guvernului de la Bucuresti in ceea ce priveste numarul lor si a dreptului la vot pe care il au".

"Consideram ca in Marea Britanie existenta a 8 sectii de vot pentru romani este suficienta si ca prin aceste sectii de votare romanii, atat din Londra, cat si din afara Londrei (5 dintre sectiile de votare sunt organizate in locuri unde exista comunitati de romani organizate si in crestere in afara capitalei britanice) au sansa sa demonstreze cat sunt de interesati de situatia din Romania si cat sunt de interesati sa isi exprime punctul de vedere atunci cand acesta conteaza.

Avand in vedere ca numarul de romani din Marea Britanie, cel mai probabil, depaseste numarul de 200.000 va fi interesant sa comentam numarul votantilor de aici", explica jurnalistii romani din diaspora, intr-o declaratie comuna.

In ceea ce priveste punctul de vedere al romanilor din Marea Britanie in legatura cu acest referendum, Inno Brezeanu si Cristina Irimia nu au facut prea multe comentarii. Motivul este determinat de diversitatea punctelor de vedere ale romanilor din UK privind evenimentul care urmeaza sa aiba loc in data de 29 iulie.

"Nu putem sa transmitem care este punctul de vedere al romanilor din UK in ceea ce priveste referendumul si nici sa descriem clasa politica din Romania, deoarece punctele de vedere ale romanilor din UK sunt diferite si variaza si nu este corect ca cineva sa devina purtatorul de cuvant al acestor oameni care au o educatie diferita, o inclinare politica diferita si o gandire diferita.

Consideram doar ca este de datoria unui cetatean roman care doreste sa isi pastreze cetatenia romana si se considera roman sa voteze atunci cand poate sa isi exercite acest drept deoarece, altfel, ramanem la stadiul romanesc de a comenta pe la colturi, intre noi, iar atunci cand trebuie sa luam o pozitie sa ne ascundem in umbra".

Ei au criticat atitudinea filialelor partidelor politice romanesti prezente in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord afirmand ca s-ar fi asteptat la o implicare activa in cadrul pregatirilor pentru acest referendum si o campanie care sa corespunda cu cea a partidelor pe care le reprezinta, insa aceasta lipseste.

Cum vor vota romanii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la referendumul din data de 29 iulie? "Depinde cati romani vor vota si de aceea este imposibil de stabilit un verdict. Consideram insa ca motivele pentru care multi dintre romanii din UK care vor participa la vot vor fi cel mai probabil, mai putin influentate de scena politica si de mesajele partidelor politice decat ale romanilor de acasa", au declarat Inno Brezeanu si Cristina Irimie.

Plagiatul lui Ponta, sanctionat dur

Directorul site-ului comunitatii romanesti din Marea Britanie (romani.co.uk) si editorul fondator al publicatiei "Roman in UK" au vorbit in termeni deloc magulitori despre subiectul plagiatului primului ministru al Romaniei, Victor Ponta.

"Din datele pe care le detinem subiectul plagiatului prim-ministrului Romaniei, Victor Ponta, a fost mult dezbatut in mediile de comunicare online ale romanilor din Marea Britanie si plagiatul, ca act in sine, condamndat mai ales de catre romanii educati din UK si a celor care au studiat in UK, unde plagiatul are repercusiuni serioase", sustin ziaristii.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#plagiat Ponta sanctionat, #filiale partide diaspora, #romani UK, #referendum iulie 2012 Marea Britanie, #sectii votare strainatate , #plagiat