The Economist, despre Victor Ponta: My name is Paste. Copy Paste.

Autor: Ana Ilie
Marti, 03 Iulie 2012, ora 15:02
10365 citiri
The Economist, despre Victor Ponta: My name is Paste. Copy Paste.

Scandalul de plagiat ce inconjoara lucrarea de doctorat a premierului roman, Victor Ponta, nu da semne ca s-ar stinge. Un nou articol aparut marti in presa straina pe aceasta tema are titlul "My name is Paste. Copy Paste.".

Publicat de sectiunea de blog a publicatiei The Economist, articolul da sentinta chiar din titlu. "Numele meu este lipit. Copiat si lipit", s-ar traduce in romana, desi varianta in limba engleza este larg utilizata.

Potrivit loialistilor de partid, premierul Victor Ponta este intr-o companie selecta, incepe articolul. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a sustinut, vineri, ca "inca de la Platon si Aristotel, toti cei care au scris un doctorat in filozofie, stiinte sociale, a plagiat". Dincolo de amuzamentul pe care l-ar putea starni declaratia lui Rus, continua sursa citata, este un indiciu al faptului ca in pofida incercarilor energice - stangace spun rivalii - de a reduce la tacere scandalul de plagiat, premierul de 39 de ani s-ar putea indrepta spe acelasi cimitir politic care contine cadavrele ministrului german al Apararii, Theodor zu Guttenberg, si al presedintelui Ungariei invecinate, Pal Schmitt.

Intr-un interviu acordat publicatiei spaniole El Pais saptamana trecuta, Ponta a promis sa demisioneze daca se dovedeste ca lucrarea sa de doctorat despre Curtea Penala Internationala a fost plagiata. A facut aceasta afirmatie inainte ca o comisie de etica sa decida ca au fost copiate in "stil copy-paste" 85 din cele 307 pagini ale lucrarii, dintr-o lucrare a unui alt roman.

Ironia sortii face ca profesorul care a supravegheat lucrarea lui Ponta sa fie nimeni altul decat mentorul sau politic, fostul premier Adrian Nastase, primul oficial de nivel inalt care a fost trimis dupa gratii pentru coruptie, scrie publicatia citata. Nici nu s-a dat bine verdictul de plagiat ca guvernul lui Ponta a dizolvat intregul comitet, acuzand ca este plin de acolitii presedintelui Traian Basescu, rivalul politic al premierului. Cu cateva zile inainte, guvernul preluase Monitorul Oficial, aflat sub controlul Parlamentului pana atunci. Miscarea pare a fi motivata politic: Monitorul nu a publicat inca verdictul Curtii Constitutionale pe care Ponta a ales sa-l ignore saptamana trecuta, primul oficial care a facut astfel din 1989 incoace.

Curtea a decis in favoarea presedintelui intr-o disputa pe marginea reprezentarii tarii la summiturile UE. Ponta s-a dus oricum la Bruxelles, sustinand din nou ca decizia este motivata politic si luata de catre "o multime de judecatori numiti de Basescu". Presedintele, un abil capitan de nava, a surprins pe toata lumea ramanand acasa. Si nu s-a grabit sa ii dea lui Ponta mandatul oficial de a reprezenta tara. "Am primit un telefon de la premier pe la pranz, in care imi spunea ca vrea mandat", le-a spus Basescu jurnalistilor. Abia dupa cetva ore a ajuns si faxul oficial - summitul UE incepuse deja.

Episodul, impreuna cu politizarea institutiilor statului, de la televiziunea publica la institutele culturale romane in strainatate - a declansat mania elitei culturale a tarii. Printre acestia se afla si Herta Muller, scriitoare de limba germana cu origini romanesti, care a castigat premiul Nobel in 2009 pentru lucrarile care expun teroarea Securitatii, politiei secrete a regimului comunist. Gabriel Liiceanu, un important filozof, care a scris despre "combinatia de circ si cosmar" care a acaparat opinia publica in ultimele doua luni de la preluarea puterii de catre Guvernul Ponta.

Guvernul social-liberal se afla la putere din mai. A castigat majoritatea datorita dezertarilor in masa din PDL, care a condus tara de la parlamentarele din 2008, aminteste publicatia. Noi alegeri sunt programate toamna aceasta si pana acum sondajele arata o victorie clara a coalitiei de guvernare. Lui Ponta i-ar parea rau sa piarda asta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta palgiat presa straina, #Ponta plagiat Economist , #plagiat