Un NUP cat toata coabitarea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 00:05
8699 citiri
Un NUP cat toata coabitarea (Opinii)
Foto: Digi24

Ma intrebam zilele trecute, dupa ce noii procurori sefi, in frunte cu Tiberiu Nita, si-au intrat in paine, care va fi soarta unor dosare foarte interesante. Printre ele, cel pentru furt intelectual, deschis ca urmare a plangerii penale formulate de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru.

Nu este vorba despre de-acum celebra teza de doctorat, ci despre cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, semnata de Victor Ponta si Daniela Coman.

Asteptarea nu mi-a fost prea lunga. Nici macar o saptamana n-a durat pana m-am lamurit. Marti a fost comunicata solutia in dosarul Plagiatul - neinceperea urmaririi penale. Solutia a venit in urma expertizei solicitata de la ORDA. Din start, in privinta acestei expertize ceva miroase rau.

In rezolutia Parchetului, expertiza este datata 15 mai, adica ziua cand au fost semnate decretele de numire in functie a noilor procurori sefi. Dar pe 16 mai Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, declara pentru Hotnews ca expertiza in cazul Ponta nu e gata si ar urma sa fie finalizata cat de curand.

A fost finalizata fara stirea acestui expert? N-a fost nici pana astazi finalizata?

Si ce ne spune aceasta expertiza ca data incerta? Ca "nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura" intre lucrarea lui Victor Ponta si lucrarile "Drept international penal", autor Vasile Cretu, "Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate", autor Dumitru Diaconu si "Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale", autor Dumitru Geamanu. Asta ca povestea cu femeia putin gravida.

Dar bomboana e alta: "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat, deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite", se arata in expertiza ORDA.

Adica daca propozitia simpla - iau un exemplu, desigur, absolut la intamplare - "Victor Pontra a plagiat", si o scriu in diferite feluri, cu diferite caractere, eventual culori, o asez altfel in pagina, ea e diferita in fiecare caz. Cu caractere Arial e una, cu Times New Roman alta, iar daca e Italic cu totul si cu totul altceva.

Insasi ineptia acestor explicatii insailate ca pentru prosti arata care este realitatea in privinta lucrarii lui Victor Ponta. Nimeni n-a putut spune ca lucrarile sunt diferite, ca citarile sunt corecte, ci doar ca, vezi Doamne, ne incurcam in paginatie si caractere.

Asadar, un NUP ca sa plece omul linistit la Consiliul European, cadoul cel frumos facut de coabitantul Traian Basescu, pentru ca premierul sa nu mai ramana repetent la UE si anul acesta.

Adevarul e ca CSM a avut dreptate: dl. procuror general Tiberiu Nitu invata repede. Si pentru ca e atat de sarguincios, a si primit in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sarcina sa se ocupe de PG si DNA. Dl. Olaru, mult mai putin promitator, are in atributii IT-ul si auditul, adica un fel de ascutit de creioane.

Cum spuneam: "Vivat coabitarea!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ponta plagiat NUP, #Nitu parchet coabitare , #plagiat