Universitatea din Catania nu-l recunoaste pe Ponta ca masterand - Ce risca si cum se apara

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 17:30
8778 citiri
Universitatea din Catania nu-l recunoaste pe Ponta ca masterand - Ce risca si cum se apara
Foto: Blogul lui Victor Ponta

Universitatea din Catania, Italia, nu-l recunoaste pe premierul Victor Ponta ca absolvent de master, desi acesta a publicat pe blogul personal o fotografie cu diploma obtinuta in urma participarii la cursurile acestei universitati.

In caz ca ceea ce spune presedintele Universitatii din Catania, Antonino Recca, este adevarat - si anume ca Victor Ponta nu a fost niciodata masterand la unitatea de invatamant universitar din Italia - pe numele premierului poate fi facuta o plangere penala pentru fals in declaratii.

"Din punct de vedere penal, Art. 292 - Falsul in declaratii: Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda", a explicat, pentru Ziare.com, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, de la Casa de Avocatura Coltuc si colaborator la Licitatiijuridice.ro.

Din punct de vedere profesional, Victor Ponta risca retragerea titlului: "Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii analizeaza cazurile referitoare la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare, in urma sesizarilor sau prin autosesizare, si emite hotarari prin care se stabileste vinovatia sau nevinovatia persoanei sau persoanelor in cauza; in cazurile hotararilor privind vinovatia, hotararile stabilesc si sanctiunile ce urmeaza a fi aplicate, conform legii", a adaugat avocatul Marius Vicentiu Coltuc.

"Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni:

a) avertisment scris;

b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita;

c) retragerea calitatii de conducator de doctorat sau a atestatului de abilitare;

d) retragerea titlului de doctor;

e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare sau retrogradarea;

f) destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior;

g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;

h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii", potrivit aceleiasi surse.

Ponta: "Da, am fost la Universitatea din Catania! Da, am diploma!"

Pe de alta parte, Victor Ponta a publicat, pe blogul personal, un text in care raspunde noilor acuzatii care i se aduc referitor la masteratul pe care nu l-ar fi facut la Universitatea Catania.

Totodata, publica si o poza cu diploma obtinuta la aceasta universitate din Italia, insa diploma atesta ca a absolvit un curs de trei luni, nu un masterat.

"Scurt raspuns pentru cei care incearca sa continue atacurile referitoare la studiile mele: Am facut un curs de drept penal international la Universitatea din Catania, in martie-iunie 2000. Era un curs a carui denumire in italiana este 'Corso di Formazione Avanzata in Cooperazione Giudiziaria e Spazio Giuridico Europeo in Materia Penale'.

Cursul s-a finalizat cu o lucrare scrisa, precum si cu un calificativ, asa cum rezulta din diploma atasata de mai jos. In baza lucrarii si a calificativului, am primit dreptul de a continua cursul respectiv printr-un stagiu de 3 luni (octombrie-decembrie 2000) la Directia Nationala Anti-Mafia - la sediul central din Roma. A fost o mare mandrie si onoare pentru mine sa fac acel stagiu, fiind unul din cei doar doi procurori romani (celalalt a fost procurorul Gheorghe Mocuta) in cadrul celei mai prestigioase institutii de combatere a crimei organizate din lume", scrie Victor Ponta.

Premierul adauga ca lucrarea pe care a sustinut-o in vederea obtinerii acestei diplome se afla si acum in arhiva Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Catania.

Totodata, explica si de ce a scos diploma din CV-ul oficial: "Am scos, la un moment dat, referirea din CV-ul oficial, pentru ca am vrut sa pastrez in acesta mai ales lucruri referitoare la activitatea mea politica. Este un curs de mai multe luni, finalizat cu lucrare, calificativ si diploma. Universitatea din Catania mi-a confirmat prezenta acolo, pentru acest curs.

Sunt, asa cum am spus mereu, un om al dreptului si ma deranjeaza ca sunt unii interesati sa imi afecteze aceasta imagine. Am studiat dreptul, am activat in zona dreptului si am performat in zona dreptului. Cu prea multa usurinta se trece peste anii in care am muncit in acest domeniu...".

Nu in ultimul rand, Ponta considera ca aceste mijloace politice ilegale si imorale de defaimare a persoanei sale - "realizate prin intermediul unor jurnalisti care incalca toate regulile deontologice" - nu pot decat sa duca la accentuarea crizei politice si la stimularea atacurilor la persoana nejustificate.

Ponta a mintit in CV: Nu a facut niciun master la Universitatea din Catania

Presedintele Universitatii din Catania, Antonino Recca, a declarat pentru Adevarul ca Victor Ponta nu a fost niciodata masterand la aceasta universitate: "Referitor la solicitarea dumneavoastra, pot sa va confirm ca Victor Ponta nu a fost niciodata masterand la Universitatea noastra".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta master Catania, #Victor Ponta CV master Italia, #Victor Ponta minciuna CV, #Victor Ponta plagiat , #plagiat