Va mai fi sau nu Ponta avocat dupa ce a plagiat? Fostul premier s-a aparat in Baroul Bucuresti (Video)

Miercuri, 31 August 2016, ora 14:47
8911 citiri
Va mai fi sau nu Ponta avocat dupa ce a plagiat? Fostul premier s-a aparat in Baroul Bucuresti (Video)
Foto: Digi24

Consiliul Baroului Bucuresti a amanat pana pe data de 6 septembrie luarea unei decizii cu privire la excluderea lui Victor Ponta din avocatura.

Fostul premier s-a prezentat, miercuri, la sedinta Baroului Bucuresti la care s-a discutat solicitarea Monicai Macovei de excludere a lui din avocatura dupa ce Ministerul Educatiei i-a retras titlul de doctor din cauza ca a plagiat in teza de doctorat.

Ponta a stat circa 10 minute inauntru, iar la iesire le-a spus jurnalistilor ca nu avea de ce sa stea mai mult pentru ca "legal lucrurile sunt clare", Baroul fiind o institutie care "nu are legatura cu politica", dar e "folosita de doamna Macovei ca sa mai dati stiri cu ea".

Intrebat ce argumente a adus in fata colegilor din Baroul Bucuresti, Victor Ponta a raspuns: "alte argumente in fata Baroului decat legea nu se aduce (sic!) niciodata".

"Se aduc argumente legale, sunt clare si evidente, vorbim de specialisti in drept", a completat Victor Ponta.

Desi a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari, fiind nevoit sa astepte cateva minute venirea masinii de serviciu, Victor Ponta nu a dorit sa dea mai multe declaratii sau sa vorbeasca despre o posibila intrare a sa in PRU, sustinand ca acela nu era un loc potrivit pentru a face politica.

La randul sau, decan al Baroului Bucuresti, Ioan Dragne, a declarat la finalul sedintei ca dezbaterile vor fi reluate pe 6 septembrie, la o ora care va fi stabilita ulterior, urmand ca Monica Macovei sa se prezinte si sa isi sustina cauza.

De asemenea, acesta a precizat ca specialistii nominalizati de consiliu sa intocmeasca un raport cu privire la acest caz au depus raportul, iar acesta a fost insusit, aprobat, prin vot dat astazi.

"Victor Ponta si-a sustinut pozitia, a raspuns la intrebarile consiliului", a mai declarat Dragne, precizand ca acesta nu era obligat sa vina la sedinta.

Intrebat de jurnalisti cand va fi luata decizia, decanul BB a raspuns ca "atunci cand consiliul se va socoti lamurit ei pe aspectele exprimate de Monica Macovei".

Ion Dragne a mai subliniat faptul ca pana la suspendarea unui act administrativ, in cazul de fata ordinul Ministrului Educatiei, acesta isi produce efectele. Victor Ponta a atacat in data de 23 august acest ordin in contencios administrativ, dar instanta nu s-a pronuntat inca asupra suspendarii lui.

Decanul BB a mai precizat ca problemele de drept asupra carora au trebuit sa se pronunte specialistii care au intocmit raportul se refera la stabilirea daca retragerea titlului de doctor are efect retroactiv sau numai pentru viitor.

Printre concluziile raportului intocmit de specialisti acesta a enuntat faptul ca "ordinul care a atestat dobandirea calitatii de doctor a fost un ordin valabil la momentul la care am decis primirea in profesie", dar si faptul ca decizia a fost una legala, pentru ca la acel moment titlul de doctor era valabil.

Intrebat daca raportul a fost votat de ce nu s-a luat astazi o decizie, Ion Dragne a spus ca s-a dorit ca si cererea Monicai Macovei sa fie tratata "cu aceeasi curtoazie colegiala".

"Daca am fi procedat intr-un mod nelegant, ar fi fost contestata", a mai spus decanul BB.

Ce argumente are Monica Macovei

Monica Macovei a fost invitata sa se prezinte la sedinta de azi a BB, dar europarlamentarul nu a putut da curs invitatiei, aflandu-se la Bruxelles.

Totusi, intr-o interventie telefonica la postul B1TV Monica Macovei si-a exprimat opinia ca Victor Ponta poate fi exclus din barou pe "principiul simetriei actelor administrative".

"Asa cum l-au primit in barou prin act administrativ, fara examen, pentru ca era doctor in drept, tot asa sa-l excluda. Dureaza 1 minut. Nici macar nu se voteaza, ordinul ministrului nu poti sa-l comentezi", a afirmat Monica Macovei.

O alta cale ar fi ca Victor Ponta sa fie exclus invocandu-se raspunderea disciplinara, care prevede ca un avocat poate fi dat afara pentru o fapta "imorala, care afecteaza imaginea profesiei".

"Minciuna si plagiatul evident afecteaza imaginea si onoarea profesiei de avocat. El stia din 2005 ca a intrat in barou pe baza unui fals", a mai afirmat Monica Macovei.

Europarlamentarul, care este si avocat in Baroul Bucuresti, s-a aratat contrariat de faptul ca Victor Ponta ar putea ramane in profesie si continua sa obtina contracte cu statul.

Mai mult, Monica Macovei a afirmat ca in cazul tezei de doctorat infractiunea de plagiat s-a prescris, dar nu si in cazul unei carti publicate de Victor Ponta dupa 2009, in care acesta s-ar fi autoplagiat din teza de doctorat.

Dosarul deschis pe acest subiect a fost inchis in 2013, cand procuror general era Tiberiu Nitu, dar acum Parchetul General ar putea sa il redeschida, a mai sustinut Macovei, pentru ca in acest caz "raspunderea penala nu s-a prescris".

In plus, Monica Macovei a sugerat ca atat Camera Deputatilor, cat si Guvernul ar putea sa il dea in judecata pe Victor Ponta pentru a-i cere sporul de 15% primit la salariu in calitate de deputat si respectiv premier, in baza titlului de doctor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta plagiat Barou Bucuresti , #plagiat