Aterizarea in realitate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:27
9941 citiri
Aterizarea in realitate (Opinii)

Dupa euforia electorala si entuziasmul alegerilor, a venit vremea aterizarii in realitate: bugetul si vizita FMI. Sunt cele doua jaloane care ne vor arata cam cum vom trai in anul care a inceput.

Iar faptul ca Victor Ponta a pregatit aceasta aterizare prin sacrificiul ritualic al unui tap ispasitor nu e deloc de bun augur.

Demiterea sefului Institutului National de Statistica pe motiv de calcul gresit al PIB-ului este modalitatea prin care Victor Ponta incearca sa justifice si sa puna in carca cuiva scaderea unui miliard de euro din cheltuielile bugetare.

Este adevarat ca diferenta dintre datele initiale, estimate ale PIB si cele finale este mare, de aproximativ 5%, mai mare decat diferenta de un procent, un procent si jumatate din alti ani, dar aceasta nu este neaparat vina INS.

INS lucreaza cu datele pe care le primeste din economia reala si in baza lor intocmeste o prognoza. Daca datele primite sufera corectii majore, la fel se intampla si cu prognoza INS.

Este ca si cum l-ai fi acuzat pe guvernatorul BNR pentru ratarea tintei de inflatie, din motive independente de vointa sa, de exemplu pentru ca in vara cursul a luat-o razna dupa ce clasa politica si-a ridicat poalele in cap.

Iar procedura de calcul a PIB folosita de INS este cea comuna pentru intreaga UE.

"In practica internationala, in general, a Uniunii Europene, in special, precum si in practica noastra nationala, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, in mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire si actualizare periodica (...)

Potrivit Regulamentului de transmitere de catre toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 12 luni).

Fiecare dintre variante se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori", a precizat INS ca raspuns la acuzatiile premierului.

Eu nu exclud o eroare a Institutului de Statistica, dupa cum nu plang dupa dl.Voineag, care poate ar fi trebuit inlocuit dupa esecul de proportii care a fost recensamantul din 2011. Dar eroarea trebuie dovedita si deocamdata nu e deloc cert ca miliardul lipsa este imputabil INS.

Si pana cand nu explica in mod concret eroarea statisticienilor, Victor Ponta poate fi la randul sau suspectat ca incearca astfel sa aiba o scuza pentru anularea unor promisiuni din campanie.

E clar ca promisinile nu sunt fezabile, cel ptuin nu impreuna si nu anul acesta. Victor Ponta insusi a admis ca urmeaza masuri impopulare care ar putea supara multa lume.

FMI nu va accepta sub nicio forma devieri de la cateva cifre bugetare esentiale, in primul rand deficit si anvelopa salariala. USL are de hranit o clientela gigantica, de-abia a fost emisa o ordonanta care suplimenteaza cu 1.300 posturile din ministere si deconcentrate. Finantatorii campaniei isi asteapta recompensele. Cascavalul e mic.

Pentru a le impaca pe toate si nu din cauza INS trebuie taiat din cheltuieli si suplimentate unele venituri. Care cheltuieli vor fi taiate nu e greu de ghicit. Nu cred ca in afara indexarii de 4% a pensiilor, impusa de lege de altfel, pensionarii si bugetarii vor mai vedea vreo majorare, din cele promise in campanie.

Este clar ca, cel putin anul acesta, fiscalitatea nu va scadea, nici la nivelul impozitului pe venit, nici in cazul TVA. In schimb, unele majorari sunt deja certe, precum cresterea cu 16% a taxelor si a impozitelor locale si introducerea timbrului verde pentru inmatricularea de masini.

Dar ma tem ca nu va fi doar atat. Se vorbeste insistent si despre introducerea taxelor de autostrada, despre impozitarea suplimentara a marilor averi.

Cert este ca, desi Victor Ponta promitea ca vom vedea proiectul de buget din prima zi a noului sau mandat, iata ca vine FMI si tot nu avem acest proiect. Nu e decat o alta promisiune uitata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ponta demitere INS, #Ponta INS greseala , #premier