Biden, declaratie comuna cu Ponta: Romania poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de energie

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 13:27
5898 citiri
Biden, declaratie comuna cu Ponta: Romania poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de energie
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Premierul Victor Ponta si vicepresedintele SUA Joe Biden au sustinut, miercuri, o declaratie de presa comuna la Palatul Victoria, cu acest prilej fiind subliniat din nou faptul ca statul de drept este o chestiune de siguranta nationala.

Cei doi oficiali au vorbit despre parteneriatul strategic romano-american, aratand ca acesta se va dezvolta si in anii urmatori.

Unul dintre aspectele cele mai importante a fost acela legat de securitatea energetica a Romaniei, pe care trebuie pus accentul in contextul crizei din Ucraina si al relatiilor tot mai tensionate cu Rusia.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

Victor Ponta:

- Ma bucura vizita domnului Biden, este in cel mai potrivit si necesar moment pentru Romania. Trebuie reafirmata ideea unui parteneriat stabil pe termen lung si un sentiment special pentru romani, ca nu doar noi ne dorim acest sentiment, ci si SUA.

- Prezenta vicepresedintelui Biden la Bucuresti confirma.

- Reafirm in numele Romaniei angajamentul total de a ne indeplini rolul pe care il avem ca frontierea NATO si a lumii democratice, confruntata cu agresiunea Rusiei, anexarea ilegala a Criemii, provocari pe care aceasta regiune nu le-a mai avut de mult timp.

Joe Biden: Niciun roman, ca si niciun american nu se gaseste deasupra legii

- Mesajul domnului Biden e si pentru R.Moldova, Ucraina si toti cei care au decis sa mearga pe drumul democratiei.

- Securitatea nu poate fi obtinuta niciodata gratis. Exista un acord si un consens politic pentru ca pana in 2016 Romania sa aloce 2% din PIB pentru aparare. Romania e deschisa investitiilor pentru ca sa poata asigura pentru Romania si R.Moldova independenta energetica, care sa permita sa asiguram populatia, economia ca niciodata Rusia nu va putea sa opreasca functionarea normala a acestor doua tari.

- Romania este economia care creste cel mai rapid din UE. Putem sa fim puternici, sa ne indeplinim sarcina la frontiera UE si NATO.

- Mai mult decat colaborarea bilaterala, Romania e un suporter extrem de hotarat de finalizare a acordului de comert intre SUA si UE. Un spatiu comun de valori democratice, de colaborare ne poate face mai puternici.

- Romania poate fi un exemplu de colaborare cu SUA, de dezvoltare economica. Am reafirmat sprijinul Guvernului pentru o justitie independenta, impartiala, care sa aplice cu adevarat principiul ca nimeni nu este mai presus de lege si oricine o incalca trebuie sa raspunda.

- Am vorbit foarte mult despre Moldova, mereu spun cat e de importanta pentru Romania.

- Am multumit pentru sprijinul pe care Administratia de la Washington il acorda ca Romania sa beneficieze de sistemul Visa Weaver.

- Romania va ramane pentru SUA "reliable and respected partner".

Joe Biden:

Biden la Cotroceni: Coruptia e tiranie, lupta impotriva ei e patriotism

- Primul lucru despre care am vorbit este colaborarea intre SUA si Romania. SUA se dedica cu multa incredere relatiei intre cele doua tari. Sa nu va indoiti.

- Rusia sa nu isi foloseasca resursele de energie ca arma impotriva noastra. Piata UE trebuie sa fie sigura, diversa si interconectata. Suntem gata sa asiguram ajutorul necesar, sa se dezvolte conductele petrolifere. Romania poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de energie de la Marea Neagra pana la Europa de Vest si centrala. Poate fi o solutie si pentru R.Moldova, care acum se bazeaza pe energia din Rusia.

- Sa marim parteneriatul legat de comert. Vom crea noi elemente necesare pentru comertul international.

- Securitatea energetica este pritoritara.

- Romania trebuie sa intareasca statul de drept daca vrea numar mai mare de locuri de munca si prosperitate. E o chestiune de securitate nationala si un aspect al competitivitatii economice.

- Trebuie respectate aceleasi reguli, daca piata e previzibila se pot dezvolta afacerile.

- M-am bucurat ca dl. prim ministru s-a intalnit in luna octombrie cu ministrul Comertului in SUA.

- Nu mai este situatia de acum 10 ani, conteaza ce putem face impreuna pentru a intari tarile noastre.

Vizita lui Biden in Romania

Cele mai importante momente si declaratii din vizita lui Joe Biden la Bucuresti

Emisarul american efectueaza o vizita de doua zile in Romania, in programul sau figurand intalniri oficiale cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.

Principalele mesaje transmise public de Joe Biden au fost acelea ca SUA si NATO sustin Romania si orice alt aliat in contextul conflictului regional creat de criza din Ucraina, precum si faptul ca Romania trebuie sa respecte statul de drept, lupta anticoruptie fiind o dovada de patriotism.

Incepand de la ora 14:15, Joe Biden sustine o alocutiune la Palatul Cotroceni, iar in aceasta dupa-amiaza paraseste tara noastra cu destinatia Cipru.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Biden Ponta declaratii, #Biden vizita Palatul Victoria, #Biden vizita Romania , #premier