Blanculescu: Guvernul Ponta trebuie sa reduca urgent CAS si TVA la alimente

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 09:40
1849 citiri
Blanculescu: Guvernul Ponta trebuie sa reduca urgent CAS si TVA la alimente

Ionel Blanculescu considera ca Guvernul Ponta trebuie sa ia urgent mai multe masuri, precum reducerea TVA la alimentele de baza, scaderea contributiilor asigurarilor sociale (CAS), dar si oprirea vanzarilor de actiuni detinute de stat la companiile strategice.

"Reducerea TVA de la 24% la 5% la alimentele de baza, in special in agricultura, pe intreg lantul, de la producator la comerciant, ar putea reduce tentatia evaziunii fiscale si ar asigura cresterea veniturilor la bugetul de stat prin plata respectivei taxe, a declarat Ionel Blanculescu.

"De asemenea, reducerea CAS, in principiu a impozitarii fortei de munca, pentru a incuraja crearea de noi locuri de munca si consolidarea celor existente, reprezinta un element ce ar trebui sa se transforme in 'religie nationala', avand in vedere ca acelasi lucru se intampla in Uniunea Europeana", a mai mentionat acesta.

Ionel Blanculescu considera ca este foarte necesara "combaterea cu adevarat a evaziunii fiscale", dar si oprirea rapida a vanzarilor de pachete minoritare de actiuni de stat la companiile strategice ale Romaniei.

"Alte masuri ar fi combaterea cu adevarat a evaziunii fiscale, lupta impotriva deturnarii banilor publici, prin toate formele existente, in scopul accesarii marelui rezervor de resurse financiare reprezentat de economia subterana, estimat la 13 miliarde euro anual, suma cert recuperabila, dar si oprirea de indata a vanzarilor de pachete minoritare de actiuni de stat, la companiile strategice ale Romaniei, avand in vedere ca acum nu este timpul vanzatorului, ci al cumparatorului, iar preturile sunt foarte jos.

Procesul poate fi continuat dupa anul 2015, dar si atunci in baza unei strategii inteligente, in interes national", a explicat presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare.

"Totodata, interzicerea, de indata, prin OUG, a vanzarii pachetelor de actiuni de catre Fondul Proprietatea, la companiile pe care statul roman le-a transferat acestuia, pentru alt scop si nu pentru imbogatirea unor fonduri de risc straine, aventuriere in campul financiar speculativ mondial. Astfel, se va evita "autodevorarea" si "autolichidarea" Fondului Proprietatea, creat pentru cu totul alta destinatie", a continuat acesta.

Riscurile masurilor economice ale lui Ponta

Ionel Blanculescu considera importante masurile de operationalizare a rapoartelor Curtii de Conturi asupra situatiilor financiare din companiile de stat, care au constatat prejudicii extrem de grave, luarea unor decizii corespunzatoare in vederea stoparii deturnarii banilor publici produsi de aceste organizatii, plata sumelor sustrase pensionarilor prin aplicarea ilegala a cotei de CASS de 5,5% pana la sfarsitul anului 2012 precum si accelerarea absorbtiei fondurilor europene.

"Sunt importante masurile privind accelerarea absorbtiei fondurilor europene si a altor tipuri alternative de finantari. In acest sens, mentionez continuarea cooperarii intre noul prim-ministru si Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care a elaborat cele mai eficiente solutii si propuneri, prin Grupul de lucru, special creat, care reuneste elitele mediului economic, racordate la intreg spectrul mediului de afaceri de pe orizontala economiei si din plan international", considera Blanculescu.

Potrivit sursei citate, noul Guvern va trebui sa demareze primele cinci mari proiecte de investitii ale Romaniei, printr-o emisiune speciala de bonduri pentru zona Orientului Mijlociu.

"Este necesara demararea primelor cinci mari proiecte de investitii ale Romaniei, printr-o emisiune speciala de bonduri pentru zona Golfului Persic, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuwait, Oman, Bahrein, Arabia Saudita, in valoare cuprinsa intre 5 si 10 miliarde de dolari, care sa se transforme in imprumut obligatar la scadenta, prin conversia obligatiunilor in actiuni la companiile de proiect, astfel incat statele respective sa devina actionare prin fondurile lor de investitii suverane, la aceste investitii romanesti.

Prin aceasta actiune, care nu ar afecta deficitul bugetar al Romaniei, ar putea fi relansate motoarele economiei tarii noastre, cu efecte extrem de pozitive asupra intregii societati", a subliniat Ionel Blanculescu.

Majorarile salariale trebuie facute diferentiat

In ceea ce priveste revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anului 2010, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare considera ca noul guvern ar trebui sa opereze doar majorari diferentiate in sistem.

"Sunt de acord numai cu majorari diferentiate, generale, nu electorale, pentru sistemul bugetar si numai in functie de productivitatea muncii. Sunt de acord in totalitate cu reducerea CAS si cu orice alte reduceri inteligente si curajoase de fiscalitate, care sa conduca la cresterea veniturilor la bugetul statului.

Ca si corectie ar fi importanta oprirea pocesului de vanzare a Cuprumin, dupa esecul anterior si planificarea privatizarii pentru luna aprilie 2013, cu anunt in presa de specialitate internationala si la Uniunea Europeana cu cel putin 10 luni inainte, deoarece niciun investitor strain serios nu-si planifica investitiile peste noapte, respectand planuri de afaceri, care necesita timp pentru analize si decizii", a explicat Ionel Blanculescu.

De asemenea, el considera ca trebuie impuse conditii drastice de participare, de precalificare si calificare tehnica si financiara, cu o scrisoare de garantie de cel putin 10 milioane euro, astfel incat participantii sa fie numai acele companii puternice mondiale, care sa asigure o privatizare de succes, atat pentru statul roman, cat si pentru salariatii companiei si nu firme de apartament, asa cum din pacate s-a intamplat.

"Totodata, tratarea cu echilibru, ratiune si inteligenta a domeniului redeventelor pentru resursele energetice ale Romaniei, astfel incat sa evitam sa izolam tara noastra pe plan international si sa respingem orice tentativa de investitii straine", a adaugat consultantul financiar.

Desi schimbarea unui guvern intr-o tara democratica induce anumite asteptari in randul investitorilor, noul regim format din trei orientari ideologice ar putea fi bine primit de investitori deoarece ar reprezenta un semnal al stabilitatii, apreciaza Blanculescu.

"Orice schimbare de guvern, intr-un regim democratic, oriunde s-ar petrece, induce anumite asteptari in randul investitorilor. Ingrijoreaza, de regula, schimbarea formatiunilor de dreapta cu cele de stanga, din motive lesne de inteles. In situatia particulara a Romaniei, de astazi, se schimba un regim de asa zisa dreapta cu un altul, care contine trei orientari ideologice, foarte clar delimitate si anume centru-stanga (PSD), centru (PC) si dreapta (PNL), ceea ce confera dimensiuni pozitive noului Guvern, in situatia ideala, in care aceste trei formatiuni se afla in deplina intelegere", a opinat acesta.

"In consecinta, investitorii ar putea sa primeasca bine aceasta noua schimbare, vazand in ea un semnal al stabilitatii si de dorit al predictibilitatii economice, fiscale si de reglementare, atat de necesara in desfasurarea eficienta a activitatii economice", a conchis Ionel Blanculescu.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Blanculescu masuri economice Guvern Ponta, #masuri economice Victor Ponta, #Ponta reducere TVA alimente, #Ponta reducere CAS , #premier