Blasfemia huiduitorilor din fata bisericii (Opinii)

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 00:07
7716 citiri
Blasfemia huiduitorilor din fata bisericii (Opinii)
Foto: Arhiva

Multa lume a privit cu consternare la televizor momentul cand, profitand de nunta din familia presedintelui, obisnuitul grup de protestatari - zic obisnuitul, intrucat se vede de la o posta ca sunt mereu aceeiasi peste tot - si-a prezentat nemultumirile si in fata Bisericii Sfantul Spiridon Nou, unde se oficia o nunta, nu un act politic.

"Jos socrul mic - demisia"

Am cercetat istoria si cronicile. Inca de pe vremea cand nu era instaurata democratia, romanii tot isi exprimau, din cand in cand, nemultumirile, facand chiar razmerite in fata conacelor boieresti, in fata celor domnesti, prin targuri, dar niciodata, chiar niciodata, in fata bisericilor.

Crestin de felul lui, romanul trece prin dreptul sfintelor lacasuri, simtind nevoia unui moment de reculegere si isi face cruce. Nu huiduie. Sa huidui in fata casei Domnului, in loc sa-ti faci semnul crucii, nu poate fi altceva, decat doar blasfemie.

Am convingerea ca asa gandesc cei mai multi crestini, poate chiar toti, asa gandesc si preotii care, daca nu s-au exprimat cu aceasta ocazie, este numai o dovada a faptului ca ei nu doresc sa se amestece in mocirla politicii.

Sa fim intelesi, am tot respectul pentru democratie si pentru dreptul oricui de a-si exprima liber opinia prin orice mijloace, inclusiv prin demonstratii stradale, dar poate fi vorba oare de democratie, atunci cand te bagi in viata privata a unei familii, ca sa tulburi momentul sacru al casatoriei religioasase, protestand impotriva socrului mic?

Cui prodest?

Gandind la rece, nu prea inteleg ce-i indeamna pe acesti oameni sa iasa in strada intr-o sambata cu vreme frumoasa, in loc sa mearga cu familia in parc, sa stea acasa, citind o carte, sau chiar privind la televizor acea nunta care, chiar daca nu le cade bine la stomac, incanta ochiul?

Nu ma ajuta mintea sa banuiesc ca acesti pensionari - caci asa arata ei dupa aspect - isi strica weekend-ul numai ca sa-i strice si presedintelui momentul solemn, cand preotul canta "Isaia dantuieste", iar el intra in hora. Este normal, deci, sa ma intreb: oare cine-i trimite?

Unele organe de presa au gasit raspunsul rapid: ii trimite USL. Pe de o parte, pare logic, pe de alta parte, nu. USL se afla in asemenea dificultate de imagine in exterior, incat asta i-ar mai lipsi, sa afle UE si sa vada ambasadorul american la televizor ca-l angajeaza pe "colonelul" Dogaru sa huiduiasca in fata sfintei biserici!

Mai curand, nu partidele ii cheama, ci unii membri de mana a treia, dornici sa vada un spectacol de circ in Bucuresti si inconstienti de conotatiile adiacente, ca cea care face atingere religiei, sau imaginei noastre de europeni.

Elena Basescu nu este singura femeie care se marita in Romania. In aceeasi zi, s-au maritat multe altele, fara sa starneasca revolta nimanui. Este atat de singular cazul protestatarilor din grupul Dogaru, incat te intrebi pe drept cuvant: cui prodest? - respectiv cui serveste?

N-aude, nu vede

Pe de o parte, imi vine sa cred ca nu serveste nimanui, dar pe de alta parte observ ca, dupa ce l-au afectat atat de rau pe domnul Ponta procurorii care deranjau oamenii, cercetand neregulile la vot, nu este de loc afectat de circarii care afecteaza insasi sentimentele religioase ale populatei.

Ma intreb iarasi retoric: sa fie oare grupul Dogaru trimis de USL? N-am nicio dovada in acest sens. Dar am dovada certa in sensul ca este tolerat de USL. E cu ochi si cu sprancene ca USL il tolereaza, in baza principiului: n-aude, nu vede.

Un comentator tv, nu prea dus la biserica nici el, si-a permis chiar sa ridice osanale "protestatarilor", care sunt prezenti peste tot.

Cireasa de pe tort ramane tot inepuizanilul Dan Diaconescu, care atrage atentia ca Dogaru isi duce razboiul lui, ceilalti pe al lor, dar pe el nu-l intereseaza nimic din toate acestea, intrucat "In timp ce Basescu, Crin si Ponta se distreaza", PPDD munceste pregatindu-se de alegeri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sfantul Spiridon Nou biserica Elena Basescu, #protest nunta Elena Basescu , #premier