Bloomberg: Romania si Slovacia cer ca UE sa fie unita pentru a putea contracara Rusia

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 19:10
3422 citiri
Bloomberg: Romania si Slovacia cer ca UE sa fie unita pentru a putea contracara Rusia
Foto: Gov.ro

Liderii politici romani si slovaci au facut apel pentru o Uniune Europeana unita in fata expansionismului insurgent al Rusiei, noteaza publicatia americana Bloomberg.

Blocul comunitar trebuie sa se intalneasca la masa tratativelor si sa transmite Kremlinului un mesaj clar dupa anexarea Crimeii, a precizat Victor Ponta, seful Guvernului de la Bucuresti.

De asemenea, si presedintele slovac Andrej Kiska a dezaprobat incapacitatea UE de a avea o pozitie comuna fata de situatia din regiune, care este cauzata de interesul unor state membre in ceea ce priveste afacerile cu Kremlinul.

Tensiunile din Ucraina trimit unde de soc in intreaga Europa, o regiune eliberata de sub sfera de influenta sovietica in urma cu 15 de ani. In cazul Romaniei, evenimentele din Crimeea au condus la intensificarea crizei, a subliniat Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Cum a reusit episodul Crimeea sa apropie Romania si Polonia - factorul decisiv, ignoranta NATO si UE

"Sub diverse nume, Rusia a fost de secole intregi o mare putere, care ar trebui sa primeasca un raspuns clar din partea Europei ca a ajuns la limita. Nimeni nu vrea o confruntare, insa trebuie sa existe o linie rosie, care sa nu fie depasita", a mentionat premierul roman.

Romania, care are o baza militara americana, a marit cheltuielile ministerului de resort si colaboreaza cu Pentagonul pentru a dezvolta o aparare impotriva rachetelor.

Oficialul de la Bucuresti a mai punctat ca UE trebuie sa prezinta o politica energetica comuna pentru a contrabalansa pozitia Rusiei ca lider in exporturile de gaze si petrol.

O abordare egoista

Dezbaterile privind sanctiunile aplicate Rusiei au divizat UE, care se alimenteaza in proportie de 30% din rezervele de gaze ale rusilor.

Tensiunile dintre Kremlin si Kiev, care au ajuns la cel mai inalt nivel de la Razboiul Rece, au determinat SUA si statele de pe batranul continent sa inghete activele unor oligarhi rusi si sa le interzica accesul pe teritoriile lor. Actiuni similare au fost luate si impotriva a zeci de companii.

"Observam o divizare a UE. Unii spun ca se bazeaza pe pragmatism, insa eu cred ca e vorba de o abordare egoista care vine din partea statelor membre", a mentionat Kiska intr-un interviu acordat Bloomberg.

"Influenta Uniunii Europene a fost slabita de abordarea pe care a avut-o fata de Rusia. Valorile noastre se bazeaza pe democratie, nu oligarhie, si trebuie sa pastram acest lucru", a adaugat oficialul de la Bratislava.

Slovacia, care este membra a zonei euro si o legatura importanta de tranzit pentru gazul rusesc catre Europa Occidentala, a reactionat si ea prea lent in aceasta privinta, a mai punctat Kiska.

Armata in prim-plan

Fostele state comuniste din estul Europei nu s-au pus de acord nici in ceea ce priveste cresterea prezentei militarilor NATO pe teritoriul lor.

In timp ce Estonia, Letonia si Lituania au primit deja ajutor in acest sens, iar Polonia a sustin actiunile, premierul ceh si cel slovac au respins un astfel de plan.

Americanii vor trimite trupe in Europa printr-un program in valoare de un miliard de dolari, a anuntat presedintele SUA Barack Obama.

"Avem dotari si am crescut cheltuielile pentru aparare. Ideea este ca prosperitatea, dezvoltarea economica si respectarea legii nu pot fi garantate cand exista in permanenta un pericol atat de aproape de tine", a subliniat Ponta, pentru sursa citata.

Oficialul roman a adaugat ca Europa nu poate accepta anexarea Crimeii de catre Rusia si nu trebuie sa abandoneze foste state sovietice precum Ucraina, Georgia si Moldova, cea din urma "fiind cea mai importanta pentru tara noastra".

Pe de alta parte, Kiska a mentionat ca Slovacia sustine ca are aliati puternici, pe care se poate baza in caz de nevoie.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#Romania UE unita, #Romania UE Rusia, #Romania tensiuni Rusia , #premier