Cancelarul si carlanul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Iulie 2012, ora 07:57
12580 citiri
Cancelarul si carlanul (Opinii)

Cand vorbeste cancelarul Germaniei si declaratia sa este postata pe site-ul oficial al guvernului de la Berlin, indiferent ca acest cancelar se numeste Merkel, Schroeder, Khol sau mai stiu eu cum, se numeste ca vorbeste statul german.

Trebuie sa fii ori cu totul neinstruit ori sa-i socotesti pe altii total neinstruiti in materie politica daca poti afirma ca vreun cancelar german ar vorbi vreodata ca simplu politician de stanga sau de dreapta, crestin democrat sau socialist, si si-ar baza declaratiile doar pe jalba vreunui politician din aceeasi familie politica. Asa ceva se poate la Bucuresti, dar nu se poate la Berlin si in nicio alta capitala european unde politicienii stiu sa fie oameni de stat si au principii democratice foarte solide.

Asadar apararea tafnoasa si primitiva a lui Victor Ponta si a PSD in fata declaratiilor neechivoce ale cancelarului german Merkel nu arata decat la ce nivel scazut fac politica premierul roman si partidul sau. "Demersurile guvernului roman al premierului Ponta si procedura de destituire a presedintelui Basescu sunt inacceptabile", a comunicat Angela Merkel prin purtatorul sau de cuvant.

"Banuiesc ca nu doamna Merkel o sa voteze pe 29. Si banuiesc ca votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Mekel si crestin-democratii germani - pentru ca doar ei sunt cei care ii tin partea domnului Basescu si PDL, a raspuns cu obraznicie" imberba Victor Ponta.

Dl. Ponta s-a facut ca uita declaratia ministrului de Externe german, liberal de felul domniei sale, deci din aceeasi familie cu Crin Antonescu, care si-a expimat inca de vineri ingrijorarea in privinta incalcarii statului de drept in Romania. Dar apararea agresiva a d-lui Ponta a fost spulberata din chiar mijlocul taberei socialiste.

"Este inacceptabil sa restrangi in doar cateva zile atributiile Curtii Constitutionale, sa adaptezi procedurile parlamentare si sa ocupi functii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice si standardele parlamentare sunt suprasolicitate si incalcate (in Romania n.r.) Solicit tuturor partidelor sa respecte institutiile democratice, sa respecte legea si separarea puterilor in stat. Abaterile politice si legale, precum cele de care este acuzat presedintele Basescu, nu trebuie platite inapoi in acelasi fel". Este declaratia facuta de liderul socialistilor din Bundestag (parlamentul german), Frank-Walter Steinmeier, viitor posibil premier a Germaniei daca d-na Merkel pierde anul viitor alegerile. Si socialistul Frank-Walter Steinmeier face politica ,,de familie" alaturi de Traian Basescu?

"Eu stiu ca si in Germania oamenii decid la vot. Sau in Germania e democratic sa decida oamenii la vot si in Romania nu e democratic? Ce, suntem colonie?", intreba ironic Victor Ponta. Nimeni nu pledeaza impotriva votului. Nu stiu daca domnia sa nu intelege, desi ar fi penibil, sau se face ca nu intelege, dar nimeni nu are nimic impotriva procedurii de suspendare in sine. Daca ea ar fi fost realizata in conditii legale si democratice, nimeni n-ar fi avut nimic de comentat.

Ceea ce a speriat intreaga lume, in frunte cu Germania, de la dreapta la stanga spectrului politic, este FELUL in care USL a procedat la suspendare, dupa cum a explicat neechivoc liderul socialistilor germani.

Daca n-ar fi fost confiscate institutii ale statului precum Monitorul Oficial, daca n-ar fi fost emise ordonante de urgenta care modifica chestiuni esentiale in stat, daca nu s-ar fi incercat amputarea atributiilor CCR (de-abia declarate neconstitutionale), daca n-ar fi fost mazilit Avocatul Poporului intr-o procedura de 15 minute si fara nicio explicatie oficiala nimeni n-ar fi avut nimic impotriva suspendarii. Ceea ce reclama si dreapta si stanga din Germania este abuzul terbibil nu impotriva unui om numit Traian Basescu, ci impotriva unor institutii, care a precedat suspendarea.

In Germania, Curtea Constitutionala are dreptul sa rastoarne decizii luate de parlamentul german cu majoritate calificata chiar. Pentru nemtii de stanga sau de dreapta este de neconceput o amputare de azi pe maine a atributiilor Curtii Constitutionale, amenintarea unui judecator sau invocarea revocarii magistratilor inamovibili ai Curtii. Asa ceva depaseste limitele familiei politice si ale partizanatelor de orice fel. Este pur si simplu, cum zice d-na Merkel, inacceptabil.

Poate dl. Ponta sa se faca o suta de ani ca nu intelege acuzatiile d-nei Merkel si calitatea in care ele au fost facute, poate sa-l ignore pe liderul socialistilor germani, dar restul lumii le va citi exact asa cum trebuie citite. Si concluzia o simtim si o vom simti in cursul de schimb, in finantarea tot mai dificila, in mentinerea in afara granitelor Schengen, in fonduri mai putine si mai drastic controlate.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Victor Ponta Angela Merkel, #Ponta demitere Traian Basescu, #Angela Merkel demitere Traian Basescu , #premier