Cat poate Ponta sa reziste in functie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 20:05
10939 citiri
Cat poate Ponta sa reziste in functie (Opinii)
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

Cred ca din acest moment demisia premierului Victor Ponta are o singura necunoscuta: timpul. Cat isi permite Victor Ponta sa ramana in functie si cat il sustine partidul in alegerea sa ramane sa aflam in viitorul cel mai apropiat.

Pentru ca, in situatia actuala, fiecare zi si saptamana vor transforma inceputul de blocaj actual intr-o criza progresiv mai mare si cu efecte tot mai concrete, apocaliptic prezentate. Din acest joc de imagine, Victor Ponta nu are cum sa iasa castigator decat daca reactioneaza cu o lovitura si mai puternica. Un lucru care e tot mai greu sa-l si imaginezi, daramite sa-l concretizezi.

Dar sistemul caruia ar trebui sa-i reactioneze ii este cunoscut, pentru ca e si el parte din el, cu diferenta ca eu cred ca sistemul il stie mai bine pe el decat stie Ponta sistemul. Dar justitia de astazi poarta si semnatura Victor Ponta, oricate glume s-ar putea face despre abilitatea sa de dedublare. De asta e foarte greu sa o condamne azi, cand ieri o lauda, ii desemna sefii si aprecia modernizarea ei.

Ponta ramane prins in aceasta imposibilitate cel putin atat timp cat alege sa raman in functie.

Daca va porni razboiul impotriva sistemului, va fi nevoit sa critice proceduri, sa acuze "republica procurorilor", sa puna totul pe cartea nationalista, cu Romania condusa prin papusari interni de marile puteri ale Occidentului, si ar putea ajunge sa spuna si mai mult: ca Romania e doar o provincie saraca de la marginea imperiului, tratata in consecinta. E drumul pe care l-a facut si Traian Basescu aproape, dar dupa ce a plecat din functie.

Si, totusi, cu fiecare zi petrecuta de acum in calitate de premier, Victor Ponta isi mai bate cate un cui in cosciugul politic din care nimeni nu-l va mai scoate. Daca se va incapatana in post, cred ca are sanse sa iasa din politica mai urat decat fostul sau partener uselist, Crin Antonescu.

Dar, ca de fiecare data cand vine vorba de Victor Ponta, lucrurile se complica intr-un mod atipic. De ce sa isi fi dat demisia in primele ore, castigand la capitolul imagine mai mult decat si-ar fi imaginat?

Cu atat mai mult cu cat in dreptul lui Victor Ponta s-au strans motive cat pentru 5 demisii consecutive din toate functiile ocupate in ultimii, sa zicem, patru ani. Domnul Ponta se poate, insa, angaja si intr-un razboi de rezistenta pe termen lung, avand in vedere ca sustine ca e nevinovat. Dar si daca va avea dreptate, in final, va fi greu de convins lumea de ce trebuie sa-l poarte din pozitia de premier, si nu din cea de simplu "cetatean".

Daca se va demonstra in urma razboiului lui Victor Ponta cu procurorii DNA ca in instanta fostul premier a castigat, politicianul din viitor Victor Ponta va deveni peste noapte liderul Opozitiei. Altfel, revolta lui Ponta e de inteles. Dupa ce te izbeste in plin o astfel de coincidenta - sa te cheme la sediul DNA cu o ora inainte de depunerea motiunii de cenzura de catre liberali in Parlament - dupa ce te trezesti fata in fata cu perspectiva catuselor, e firesc sa fie asa, simti nevoia sa te aperi, sa nu cedezi din prima.

Un instinct natural, ca si solidaritatea colegilor, dar care, prelungit, duce spre o fundatura. Iar daca partidul il va imbratisa pe Ponta pana la final, ar trebui sa nu se mire niciun pesedist cand la alegerile de anul viitor vor inregistra un dezastru de proportii nemaivazute pana acum.

Macar disparitia lui Crin Antonescu a lasat in urma un PNL mai puternic. Victor Ponta are ocazia sa distruga ceea ce a mai ramas din PSD. Daca doar asta i-a fost misiunea, s-ar explica posibila incrancenare.

Daca Victor Ponta, pe de alta parte, incepe razboiul de rezistenta impotriva institutiilor de forta din Romania, din postura de prim-ministru, ar trebui sa ne asteptam la o criza mai puternica decat cea din vara lui 2012, o "lovitura de stat" intoarsa pe dos, in oglinda, cu risc de detonare de cateva ori mai puternic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta demisie Guvern urmarit penal , #premier