Ce ar trebui sa inteleaga oamenii? Bani mai multi, dar risipiti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Iulie 2015, ora 18:21
7196 citiri
Ce ar trebui sa inteleaga oamenii? Bani mai multi, dar risipiti

"Trebuia sa fim cu minus 13 miliarde, suntem cu plus 4 miliarde, deci in limba romana si in toate limbile din lume, asta inseamna rectificare pozitiva, ca sunt mai multi bani in bugetul de stat. Pe primele 6 luni, Romania (...) nu a cheltuit mai mult decat a incasat, ci a incasat mai mult decat a cheltuit. Asta trebuie sa inteleaga oamenii", a explicat premierul Victor Ponta rectificarea bugetara.

Eu stiu ca asta ar vrea domnia sa sa inteleaga oamenii, dar realitatea este cu mult mai putin roz decat incearca sa o prezinte pe o logica minimala, daca nu chiar simplista. Dincolo de matematica simpla pe care o invoca premierul, intrebarea cheie mi se pare: de ce avem 4 miliarde de lei excedent, daca trebuia sa avem 13 miliarde deficit?

O explicatie, cea pe care pune accentul guverul, este imbunatatirea colectarii ANAF in primul rand in zona micului contribuabil. Adica omul simplu, persoana fizica, care are si el un apartament inchiriat sau castiga ceva pe un contract de prestari servicii ori drepturi de autor, speriat de ofensiva ANAF, s-a dus si a declarat, a platit ca sa nu se aleaga cu conturi blocate si alte necazuri.

Ca in zona marii evaziuni, mai incetisor. Prin Portul Constanta de exemplu n-au auzit sa fi prea hotarat inspectorii Fiscului. Nici prin zona importurilor de legume si fructe.

Una peste alta, ANAF a comunicat ca in primul semestru din 2015 a colectat cu 4,37 miliarde lei peste programul de incasari prevazut in legea bugetara.

Dar de la minus 13, cat ne-am propus prin legea bugetului, pana la plus 4, pe matematica simpla diferenta e de peste 4 ori mai mare decat plusul ANAF, adica de 17 miliarde.

Deci este clar, cred, ca diferenta dintre prognoza si realitate vine din faptul ca guvernul a cheltuit cu mult mai putin decat si-a propus. Cum asa? S-a facut de exemplu vreo mare reforma a companiilor de stat care sa opreasca sifonarea de bani publici?

Eu n-am auzit.

In schimb cifrele arata altceva, ca investiile au fost drastic taiate. Adica de la inceputul anului guvernul a dat doar 3,8 miliarde de lei pentru investitii, o scadere in jur de 20% fata de 2014, care la randul sau a fost un an cu record negativ privind investitiile desi nu a fost un an de criza, ci unul incheiat, ati ghicit!, tot pe excedent bugetar.

Deci, guvernul a tinut banii la ciorap pentru a da drumul masurilor sociale, ceea ce face acum - alocatii, pensii speciale, o noua lege a salarizarii bugetarilor, deja cresteri de venituri pe diferite sectoare. Remarcam ca si la aceasta rectificare in timp ce Transporturile, adica investitiile, pierd aproape un milliard de euro, Ministerul Muncii, adica asistenta sociala, primeste o suma record - peste un miliard de lei.

Politica guvernului e clara: totul se duce in cadouri electorale, mizand ca astfel cresterea economica va fi sustinuta de consum, in vreme ce investitiile sunt sufocate.

"Ce se taie la Trasnporturi, se taie acei bani care erau prevazuti ca si cofinantare pentru proiecte care si asa nu se mai fac pana pe 31 decembrie din motive de suspiciuni, de ancheta, investigatii. E in fiecare an din ce in ce mai rau", ne spune dl Ponta. Pai asta nu mi se pare o scuza, ci de-a dreptul un cap de acuzare.

Nu e vina DNA sau a OLAF, dupa cum pare a ni se sugera, ca unele contracte sunt blocate. E vina celor care au furat. Iar daca acele contracte sunt blocate, nu vad de ce guvernul nu putea directiona acei bani spre alte investitii. Sau nu mai avem in ce, mai totul e gata?

Nu se mai fac contracte de teama ca sifonarea care le facea rentabile se poate lasa cu catuse? Nu pot decat sa ma bucur ca frica de anticoruptie a intrat in oase. Dar sa inteleg ca altfel nu se poate si daca nu se poate cu "parandarat" nu se poate deloc?

Si daca puneai carbuni investitiilor publice, aveai mai multe locuri de mucna, mai multe firme profitabile platitoare de taxe si impozite, mai multi bani la buget, dar si in consum, bani rezultati din crestere si premisele cresterii consolidate in continuare.

Deci mie faptul ca avem excedent pe care sa-l spargem pe tot felul de masuri sociale, unele propuse chiar de PNL, ca nici acolo nu da responsabilitatea pe afara, in timp ce investiile s-au prabusit nu mi se pare deloc o veste buna. Nu mi se pare o veste buna faptul ca mai multii bani colectati de la populatie in loc sa se duca spre investitii publice, sunt risipiti pe asistenta sociala.

O veste buna mi s-ar fi parut daca dl Ponta ne putea spune asa: am incasat cu 4 miliarde mai mult prin ANAF, avem deficitul programat de 13 miliarde, iar banii au mers preponderent spre investitii care au crescut cu 50% fata de anul trecut si vedeti cu ochiul liber ca tara e la propriu un santier.

Deci eu cred ca asta ar trebui sa inteleaga de fapt oamenii: banii in plus adunati de la ei sunt folositi in scop electoral, dupa toate regulile matematice la care dl Ponta tine asa de mult.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#rectificare bugetara Transporturi Munca, #incasari ANAF investitii , #premier