Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Ce se ascunde in spatele declaratiei halucinante a liderului PSD?

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 07:31
15495 citiri

Victor Ponta a facut luni o declaratie halucinanta care, din cauza conflictului deschis cu Antonescu, nu a fost analizata pe cat ar fi meritat.

"Propaganda sistemului Basescu, obisnuiti-va, inca 11 luni va face rau, va baga oamenii in inchisori, va distruge cat va putea. Dar, daca am rezistat 9 ani si o luna, mai rezistam inca 11 luni si oamenii asteapta ca noi, PSD, sa inchidem epoca neagra Basescu."

La prima vedere, pare un atacat la Traian Basescu. Unul din seria obisnuita, total lipsit de logica, in care prim-ministrul isi asuma faptul ca dupa plecarea actualului presedinte nimeni nu va mai intra la inchisoare. Se poate fura in liniste. Cata credibilitate mai are un astfel de premier, un astfel de lider de partid?

Totusi, de ce a facut o afirmatie atat de periculoasa din punct de vedere politic? O interpretare a ei ne duce cu gandul la o promisiune pe care o face tuturor coruptilor din Romania si pe care-i roaga sa mai aiba un strop de rabdare, sa mai accepte sa intre la inchisoare urmatoarele 11 luni, daca numaram sunt 12, dar nu mai conteaza, pentru ca acest calvar sa ia sfarsit. In fapt, premierul promite sa-i protejeze pe corupti. Ati mai auzit in viata dumneavoastra un politician facand o astfel de promisiune, ati mai auzit o astfel de declaratie politica? Cine spune ca Romania se indreapta spre statutul de republica bananiera nu greseste prea mult.

Dar aceste cuvinte venite din gura premierului mai reprezinta ceva - propunerea incheierii unei intelegeri intre el si baronii PSD. Cere o perioada de gratie de 11 luni ca sa scape de Traian Basescu pentru ca, apoi, acestia sa se bucure de protectie totala. Pana in luna ianuarie vor fi semne clare daca Ponta a primit perioada de gratie sau nu.

Din aceasta declaratie mai reiese si slabiciunea actualului presedinte al PSD. Prin faptul ca se roaga de greii partidului sa nu ia nicio decizie in privinta lui pana la plecarea lui Basescu ne face sa intelegem ca Victor Ponta nu are niciun ascendent asupra coalitiei formate din Dragnea, Mazare, Oprisan, Cosma si altii. Ne arata ca Adrian Nastase si oamenii lui ii sufla in ceafa si doar "tata-socru" Ilie Sarbu ii ofera o oarecare protectie, dar si acesta il impunge de la spate sa scape de Crin Antonescu.

In acest moment, Victor Ponta e mai slab decat partenerul de alianta care isi domina partidul, desi a mai pierdut din influenta in fata liberalilor cu functii in guvern, e vorba de gruparea Chitoiu si nu se compara cu Traian Basescu care e liber de orice obligatii politice. Dupa aceasta declaratie s-a instalat senzatia ca liderul PSD e la mana baronilor, iar acestia decid daca "traieste sau moare" din punct de vedere politic.

Si mai e ceva, aici se afla inchisa si cheia supravietuirii USL. O eventuala rupere a aliantei trebuie sa se sfarseasca prin instalarea unui guvern PSD-UNPR-Minoritati, condus de Victor Ponta. Pentru a avea o majoritate functionala trebuie atras si UDMR.

Problema care se pune e ca prin intrarea UDMR la guvernare si marirea cotei UNPR, resursele pentru baronii PSD par sa devina mai mici decat sunt acum cand impart doar cu liberalii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, dupa destramare, guvernul chiar va avea opozitie puternica in parlament. O eventuala rupere a USL si izolarea PSD, adica un guvern PNL-PDL-UDMR-PPDD-Minoritati ar fi un context devastator pentru Victor Ponta. Ar insemna iesirea lui din prima linie pentru o perioada nedefinita. In acest moment, Ponta risca mai putin chiar cu un USL nefunctional, unit doar de interesele imediate, decat cu un Crin Antonescu plecat pe propriul drum.

Dar pentru Crin Antonescu e foarte dificil sa mai ramana prea mult timp alaturi de Victor Ponta daca vrea sa mai aiba o sansa pentru Cotroceni. Actualul premier a trecut de culmea dealului si, dupa ce si-a dat arama pe fata in ce priveste relatia cu politicienii corupti, va fi tinta preferata a nemultumirilor opiniei publice. Imaginea sa se va degrada constant in spatiul public, fiind sufocat de compromisurile facute. Asa ca mariajul Victor-Crin va tine pana cand ultimul primeste o oferta potrivita din partea dreapta.

Declaratia de luni a lui Victor Ponta reprezinta autoportretul unui lider slab si nesigur care vrea sa cumpere timp. Dar, uneori, timpul nu mai are rabdare, dupa cum scria Marin Preda.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premier declaratii Ponta, #scandal USL Ponta Antonescu , #premier
Comentarii
Poza UniuneaSatanistoLeninista
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5