Cel mai bun guvern din ultimele doua decenii calca in strachini (Opinii)

Sambata, 26 Mai 2012, ora 08:40
6165 citiri
Cel mai bun guvern din ultimele doua decenii calca in strachini (Opinii)
Foto: Arhiva

Faptul ca un ministru propus si unul numit s-au dat de gol intamplator ca plagiatori de lucrari "stiintifice" nu mi se pare atat de ingrijorator, pe cat de inspaimantator este faptul ca nu stim ce-i cu ceilalti ministri ai Cabinetului Ponta, care nu s-au dat inca de gol, pentru motivul ca nu i-a verificat nimeni.

Ca urmare, poate plana asupra oricui ministru suspiciunea ca plagiaza si el non stop sau ca greseste cand pune cratima acolo unde nu trebuie ori invers.

Acarul Paun responsabil cu tehnoredactarea

Mi se pare totusi bizar ca lui Victor Ponta, care se falea cu cel mai stralucit guvern al Romaniei din ultimele doua decenii, nu i s-a facut parul maciuca vazand cum un ministru face stanga-mprejur cu coada intre picioare, la prima rafala, iar o ministeriabila o sterge englezeste cu ciocu' jos, la prima adiere.

Cu parul zbarlit, premierul trebuia sa faca o demonstratie de integritate in fata opiniei publice si sa-si verifice intreg Cabinetul, cel putin in ce priveste palmaresul de lucrari din CV, cratimele din acelasi document, dar si dezacordurile gramaticale din limbajul minstrilor sai (vezi cazul Liviu Marian Pop), care au facut deliciul nostimadelor la televizor.

Iar, daca nu voia sa faca demonstratia de integritate, macar sa fi fost atent la argumentele celor prinsi cu cratima pe caciula: cand primesti la semnat o hartie iesita din calculator, semnezi fara s-o citesti, intrucat softul nu greseste.

Adica, daca in CV-ul Corinei Dumitrescu, softul afirma ca principiul lui Lavoisier a fost descoperit de Victor Ponta, iar legea lui Arhimede a fost respinsa din lipsa de cvorum, doamna Corina semna fara sa clipeasca, tot ca primarul.

Arta de a scrie o lucrare pe care n-o scrii

Nici profesorul universitar Ioan Mang nu este departe de logica doamnei Corina. Si el a semnat, tot ca primarul, o lucrare pe care n-o citise, pentru ca... n-o scrisese. Lucrarea are mai multi autori, fiecare si-a scris partea lui, au semnat laolalta, dar dau socoteala separat.

In mod normal, premierul ar trebui sa se intrebe daca o doamna, capabila sa semneze orice hartie gasita in mapa, mai poate fi rector la o facultate, chiar si privata.

Tot normal era sa se intrebe daca un domn care pretinde ca n-a scris ce-a semnat, ci numai a semnat ce n-a scris mai are destula prestanta ca sa fie profesor universitar si sa le dea lectii studentilor.

Si mai normal era sa se intrebe cum poate fi ministru la invatamant, chiar si interimar, un domn care, la doua vorbe, face rapid trei dezacorduri gramaticale.

Iata insa ca, in locul acestor griji, care fac tandari "cel mai bun guvern" de dupa '90, premierul Romaniei da fuga in Afganistan, ca sa se consoleze pentru ratarea excursiei de la Bruxelles.

De buna seama, domnul Ponta socoteste ca partea cu gramatica este o speculatie a presei, care, atunci cand nu gaseste noduri in papura, cauta cratime in CV-uri.

Omologul care a desfiintat apostroful

Chestiunea cu cratimele ma duce cu gandul cu ani in urma, la vremea cand fotoliul domnului Ponta era ocupat de un omolog mai vechi al sau, Petru Groza. Omologul de atunci al domnului Ponta afirma si el ca are cel mai bun cabinet din istoria Romaniei, dar observase ca ministrii batjocoreau gramatica. Ideosebi, confundau liniuta cu apostroful, fiecare din acestea avand, pe atunci, rolul sau.

Cel mai deficitar, in materia de gramatica, se nimerise sa fie chiar Gheorghiu Dej. Groza l-a chemat si i-a cerut sa se puna de acord cu ortografia, la care Georghiu Dej i-a raspuns: "N-ar fi mai simplu, invers, sa se puna ortografia de acord cu noi?"

Ca si Ponta de acum, Groza de atunci s-a adresat Academiei. Presedinte era Traian Savulescu, cel care s-a executat pe loc, desfiintand apostroful, precum si incomoda caciulita de pe litera a, ramasa numai pe litera i. Au mai disparut niste majuscule (de exemplu, la lunile anului) si alte cateva reguli.

Daca nu la Bruxelles, macar in Afganistan

Un detaliu care merita mentionat ca divertisment: tot asa procedase si Lenin cu ortografia rusa, cand a vazut cum scrie Stalin.

Revenind la cazul nostru, este limpede ca pe seful "celui mai bun executiv de dupa '90" nu-l preocupa nici integritatea, nici calitatea si nici onestitatea Cabinetului sau. Il preocupa in primul rand o excursie la Bruxelles, iar, daca asa ceva nu-i reuseste, macar una in Afganistan - ca acolo nu se inghesuie multa lume.

In plus, il preocupa rafuiala cu presedintele, convins ca, daca va invinge, va creste netarmurit in ochii colaboratorilor sai din intregul USL. Daca nu va invinge, e greu de presupus ce se va intampla, dar il poate intreba pe domnul Geoana.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#greseli ministri Guvern Ponta, #plagiat Guvern Ponta , #premier